Η σημερινή κατασκευή βασίστηκε σε μια συνταγή του Βαγγέλη Δρίσκα, δημοσιευμένη στο mednutrition.gr, (κλικ ΕΔΩ για την γνήσια συνταγή).
Όπως είναι γνωστό εδώ μέσα, σπάνια να αφήσω μια συνταγή απείραχτη. Έτσι και αυτήν την άλλαξα σε μερικά σημεία.
Το αποτέλεσμα, με συνοδεία ρυζιού, αποζημιώνει για τον κόπο.
Οι ποσότητες που δίνω, έδωσαν 25 σουτζουκάκια
Υ Λ Ι Κ Α για τα σουτζουκάκια
500 γραμ. Ρεβύθια (ένα σακκουλάκι 3α των Αδελφών Καραγεωργίου. Έχω ξαναπεί την προτίμηση μου στα προϊόντα τους, επειδή είναι καλοί ιστιοπλόοι!)
100 γραμ. Τραχανά (μισό ξυνό, μισό γλυκό)
2 Κρεμμύδια άσπρα ψιλοκομμένα
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ.τσαγ. Μαιντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκού Κύμινο σκόνη
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
(η συνταγή λέει πλιγούρι και έβαλα τραχανά, λέει 1 κουτ. σούπας κύμινο και έβαλα γλυκού, δεν λέει πιπέρι και δεν έβαλα, λέει και μπέϊκιν-πάουντερ και δεν έβαλα. Επίσης λέει και αλεύρι, αλλά δεν χρειάστηκε)
Υ Λ Ι Κ Α για την σάλτσα ντομάτας
2 κουτιά Ντοματάκια κονκασέ (έγινε χυλός στο multi)
1 Κρεμμύδι άσπρο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 φλ.τσαγ. Κρασί άσπρο
1 κουτ.γλυκού Κύμινο σκόνη
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι
(Λέει και λιαστές ντομάτες, αλλά δεν είχα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Άρχισα από τα δύσκολα. Έπλυνα τα ρεβύθια στο τρυπητό και τα έβαλα να βράσουν με μπόλικο νερό στην χύτρα ταχύτητας, για μία ώρα, σε χαμηλή φωτιά, ίσα που να σφυρίζει η βαλβίδα).
Μούσκεψα τον τραχανά με ένα φλυτζάνι χλιαρό νερό, μέχρι να γίνουν τα ρεβύθια.
Στράγγισα τα ρεβύθια από το νερό που έμεινε (λίγο έμεινε), τα έλιωσα με το μπλέντερ-ράβδο χειρός και τα έριξα σε μπωλ.
Ρίχνω τον μουσκεμένο τραχανά και τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνω με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός.
Δεν έπλασα τα σουτζουκάκια με λαδωμένα χέρια, αλλά τους έδωσα σχήμα με δυο κουτάλια και τα έστρωσα σε ταψιά (ένα μεγάλο και ένα μικρό, στρωμμένα με λαδόκολλα.
Έψησα στους 200 βαθμούς, για 40', μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν οι μυτούλες.
Παράλληλα, σε βαθύ τηγάνι, σωτάρω το κρεμμύδι και το σκόρδο, σβήνω με το κρασί και ρίχνω τον χυλό της ντομάτας. Πασπαλίζω με το κύμινο και σιγοβράζω για 15-20'.
Στο μεταξύ ψήθηκαν και τα σουτζουκάκια και τα ρίχνω στη σάλτσα, μέχρι να γίνει το ρύζι (πάλι 3α, τ. Αμερικής).
Σερβίρω και τρώμε (από 4 στην μερίδα, αλλά και 5-6 καλά θα ήταν). Το κύμινο δεν ήταν πολύ έντονο. Ίσως έχει δίκιο η συνταγή που λέει 1 κουτάλι της σούπας.
Πριν να φάμε, βγάζω και τα σχετικά κοντινά πλάνα......
.....είπαμε, πάθος και απωθημένο παλιό είναι.