Παρασκευή, 16 Ιανουαρίου 2015

..... και ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ σαν τα ΠΡΟΒΑΤΑ??????

.

Στην αρχή κοίταξαν με απορία

Μετά "γύρισαν " λίγο

Ύστερα άρχισαν να πηγαίνουν "αριστερά" και "δεξιά"

Μέχρι που τα πήγαν στην κάλπη

Και εκεί τους έδειξαν τα "οπίσθια" τους

Να λοιπόν η σωστή πορεία

Τα οπίσθια
Ραντεβού στις 25 του μηνός!

Σάββατο, 10 Ιανουαρίου 2015

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΡΙΦΤΗ (ετεροχρονισμένη)

Οφείλω, εκ προοιμίου, να αναφέρω ότι δεν είμαι Παληοημερολογίτης.
Στην τελευταία ανάρτηση του περασμένου πια χρόνου έγραψα για τις Βασιλόπιτες που κάνω, σαν τσουρέκι και σε απάντηση ενός σχολίου, έγραψα και την συνταγή για την "τριφτή", που εγώ την ξέρω σαν "Σμυρνέϊκη".
Η συμβία είναι "φαν" της τριφτής, γιατί της θυμίζει την γιαγιά της και, μιας και πριν λίγες μέρες ήταν η γιορτή της, έφτιαξα ότι μπόρεσα με 1 κιλό αλεύρι (τόσο είχα διαθέσιμο στον τύπο που πρέπει).
Να και το αποτέλεσμα
Για να μη ξαναγράφω την συνταγή, την μεταφέρω από τα σχόλια 
Υ Λ Ι Κ Α 
1200 γραμ αλεύρι Ανθός Γιώτη Ζαχαροπλαστικής με τα κόκκινα γράμματα (είχα 1000 γραμ)
10 γραμ Baking Powder ανακατεμένα με το αλεύρι
5 γραμ σόδα φαγητού κιαυτή ανακατεμένη με το αλεύρι
2 φλ.τσαγ. βούτυρο πρόβειο
1/2 φλ.τσ. βούτυρο αγελάδος
500 γραμ Ζάχαρη άχνη
100 γραμ. γάλα χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο μέσα αρκετή ώρα)
2 αυγά
1 βανίλια (έβαλα 1 κ.γλ. μαστίχα σκόνη)
150 γραμ γιαούρτι στραγγιστό
2 πορτοκάλια (το ξύσμα και τον χυμό τους (δεν είχα ακέρωτα και έβαλα 2 κουταλιές ξύσμα από κιτρολέμονο, που έχω στην κατάψυξη από το καλοκαίρι)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Χτυπάμε τα βούτυρα με την άχνη σε θερμ. περιβάλλοντος, μέχρι να αφρατέψουν.
Προσθέτουμε σταδιακά το γάλα και τα αυγά. Όταν ομογενοποιηθούν ρίχνουμε το ξύσμα τον χυμό και την βανίλια. Προσθέτουμε σταδιακά και το μείγμα με το αλεύρι, δουλεύοντας με τα ζυμωτήρια, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Την διαιρούμε στα τρία και την βάζουμε στα ταψάκια (εδώ μπαίνει και το νόμισμα).
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 45 λεπτά.
Ο παππούς κάθε χρόνο έφερνε από το Άγιο Όρος διάφορα ξύλινα εργαλεία και σφραγίδες για ζύμες. Είχε και μια σφραγίδα με την μορφή του Αγίου Βασιλείου και σφράγιζε την επιφάνεια και έβγαινε ανάγλυφη, αλλά και χωρίς την σφραγίδα νόστιμη είναι!!
Τα γράμματα γράφτηκαν με γλάσσο από ασπράδι ενός αυγού, χτυπημένο με 2 φλυτζάνια άχνη ζάχαρη και το περίσσευμα έγινε μπεζέδες, που ψήνονται αυτή την ώρα στους 60 βαθμούς, για μια ώρα.
Και του χρόνου να είμαστε εδώ και γεροί και όλα να γίνουν καλύτερα!!

ΥΓ:  Ξέχασα να γράψω ότι πριν τον φούρνο αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό χτυπημένο με λίγο νερό.
Επίσης τα ταψάκια πρέπει να είναι βουτυρωμένα.

Τρίτη, 6 Ιανουαρίου 2015

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ..... ΚΑΙ Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ !!


Μεγάλη εορτή για την Χριστιανοσύνη τα ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

     Με την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού

Και τους θαρραλέους κολυμβητές που βουτάνε στα παγωμένα, αυτή την εποχή, νερά
 Ακόμη και με μωρά!!

Επίσης γιορτάζουν μεταξύ όλων αυτών,

Θεοπούλα, Θεόπη, Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Ιορδάνης, Γιορντανής, Ντάνης, Δάνης, Ιορδανία, Ιορδάνα, Γιορντάνα, Ντάνα, Δάνα, Ουρανία, Ράνια, Περιστέρα, Φανή, Φένια, Φάνια, Φανούλα, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτίκα, Φωτίκω, Φώτα, Φωτή (πηγή : www.eortologio.gr)
και οι Ουρανίες

Μία από τις εννέα μούσες, προστάτιδα της αστρονομίας

ΡΑΝΙΑ......ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!