Τετάρτη, 31 Δεκεμβρίου 2014

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΧΡΟΝΟΥ (αισίως 2015)

Καταφέραμε να φθάσουμε στο τέλος του 2014, με μεγάλο κόπο για τους περισσότερους από 'μας.
Με το καλό να έρθει και το 2015 και ας ΜΗΝ είναι χειρότερο από τα περασμένα.
Η παράδοση του σπιτιού μας απαιτεί δικές μας Βασιλόπιτες και μάλιστα με την παλιά μας συνταγή (ομάδα που νικάει δεν την αλλάζεις).....
Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ (με την ζύμη του τσουρεκιού)
ΥΛΙΚΑ
1+ 1/2 κιλ. αλεύρι Άνθος σκληρό (για τσουρέκι)
45 γραμ. μαγιά ξερή (5 φακελλάκια Mac magic των 9 γραμ. το καθένα ή 6 φακελλάκια Γιώτης των 8 γραμ. παρά λίγο)
1 κούπα γάλα light χλιαρό (ή εβαπορέ light αραιωμένο μισό-μισό)
1 κούπα νερό χλιαρό (να αντέχει το δάκτυλο άνετα)
2 κούπες ζάχαρη άσπρη
2 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 κουτ.γλυκού αλάτι
1 κουτ.σουπ. μαχλέπι σκόνη (αλεσμένο)
1 κουτ.γλυκού μαστίχα κοπανισμένη με λίγη ζάχαρη (για να μη κολλήσει στο γουδί)
7+2 αυγά σε κανονική θερμοκρασία
200 γραμ. βούτυρο ή μαργαρίνη με βούτυρο
1 κουτ. γλυκού μπέϊκιν πάουντερ
(Μέσα στα υλικά υπάρχει και ένα μικρό μυστικό, αλιευμένο από τον Τερκενλή στις αρχές της δεκαετίας του '60, αλλά δεν ξέρω πιο είναι)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Διαλύουμε την μαγιά στο χλιαρό (όχι ζεστό) νερό και χτυπάμε με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός, ώστε να διαλυθεί καλά και την αδειάζουμε σε μεγάλη λεκάνη.
Ρίχνουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε πολύ καλά, παλι με τους αυγοδάρτες.
Ρίχνουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, αρχίζοντας το ζύμωμα με τα ζυμωτήρια του μίξερ (γάντζους),μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη και μαλακιά ζύμη.
Καλύπτουμε την επιφάνεια της με χαρτί ψησίματος (λαδόκολλα), σκεπάζουμε με κάτι μάλλινο και την διατηρούμε σε ζεστό περιβάλλον.
Ο χρόνος φουσκώματος εξαρτάται από την θερμοκρασία του περιβάλλοντος (ιδανικό 30 βαθμοί). Την θερμοκρασία την πετυχαίνω τοποθετώντας την λεκάνη της ζύμης, με τα σκεπάσματα της, επάνω στην κουζίνα και ανάβω τον φούρνο στους 100 βαθμούς, με μισάνοιχτη την πόρτα.
Η ζύμη πρέπει να διπλασιάσει τον όγκο της τουλάχιστον.
Τότε ζυμώνοντας (χαϊδεύοντας) την "ρίχνουμε". Τότε μπαίνει ευλογημένο χέρι, την γυρίζουμε πάνω κάτω πολλές φορές γυρίζοντας λίγο-λίγο την λεκάνη (για να κάνει τις "ίνες που χαρακτηρίζουν τα τσουρέκια).
Οι ποσότητες με 1500 γραμ. αλεύρι, δίνουν 4 πίτες διαμέτρου 20-25 εκατοστών και ένα μικρό πιτάκι, έτσι για να γίνει και η δοκιμή.
Πρίν το φούρνισμα, αλείφουμε την επιφάνεια τους με τους χτυπημένους κρόκους των δύο αυγών και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή ότι άλλο μας κάνει κέφι.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο στους 150 οC στις αντιστάσεις ή 130 οC αντιστάσεις+αέρα, για 40 λεπτά.
Αν έχουμε αντιστάσεις+αέρα, μπορούμε να βάλουμε δύο ταψιά συγχρόνως, αντιστρέφοντας τα πάνω-κάτω στα 20 λεπτά, ώστε να πάρουν ίσες θερμοκρασίες.
Η γιαγιά μου "σταύρωνε" την ζύμη πριν το σκέπασμα με το μάλλινο, έλεγε και κάποιες προσευχές, έτσι για "μαγεία". Εγώ δεν τα έκανα αυτά, παραφούσκωσε όμως γιατί πρόσεξα τις θερμοκρασίες των υλικών σχολαστικά.

Φυσικά έχουμε βάλει την λίρα, τυλιγμένη σε χαρτί ψησίματος, στο κάτω μέρος, πριν το ψήσιμο, αλλά και μετά δεν πειράζει αν το κάνουμε στα μουλωχτά!!!!
Οι Βασιλόπιτες έγιναν χθες, μέχρι το μεσημέρι, αλλά μου φάνηκαν γυμνές. Και έτσι.....
Σήμερα το πρωΐ (αξημέρωτα που λένε) αποφάσισα να βάλω και γράμματα με γλάσσο, για πρώτη φορά.
Υ Λ Ι Κ Α   για το γλάσσο
2 ασπράδια αυγού
2+ φλ.τσ. Ζάχαρη άχνη
5-6 σταγόνες χυμό λεμονιού
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η του γλάσσου
Τα ασπράδια σε μπωλ, χτύπημα με τους αυγοδάρτες του μίξερ χεριού. Συγχρόνως προσθέτουμε "σταγδην" τον χυμό και τμηματικά την άχνη ζάχαρη, μέχρι το μείγμα να γίνει λειο.
Γεμίζουμε ένα κορνέ και γράφουμε ότι θέλουμε, ή κάνουμε σχεδιάκια.  Το αφήνουμε σε θερμοκρασία περιβάλοντος για καμιά ώρα, για να στερεοποιηθεί και έτοιμες οι Βασιλόπιτες.
Το περίσσευμα του γλάσσου το έβαλα σε ταψάκι με λαδόκολλα και το έψησα αργά στο φούρνο, στους 100 βαθμούς με αέρα, για μια ώρα και κάτι.  Βέβαια οι αναλογίες δεν ήταν κατάλληλες για μπεζάδες (μαρεγκάκια) και άπλωσαν λίγο (εσωτερική κατανάλωση).
Το ράγισμα της μύτης του υφασμάτινου κορνέ ήταν και το τελειωτικό πρόβλημα και το κίνητρο να αγοράσω ένα καινούργιο.
Έλα όμως που έγινε πριν τελειώσει η δουλειά!!!  Τότε ξέθαψα ένα αρχαίο μικρό πλαστικό με έμβολο σαν τρόμπα και νάτες, έτοιμες
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΓΕΡΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΟΝΤΕΣ, -ΟΥΣΕΣ !!!!!

Κυριακή, 21 Δεκεμβρίου 2014

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Αυτή η "κατασκευή" θα μπορούσε να προστεθεί στον "Οδηγό επιβίωσης" για φοιτητές και εργένηδες.
Είναι τόσο εύκολη!!

Υ Λ Ι Κ Α
2 Μπριζόλες χοιρινές με κόκκαλο (ή χωρίς)
3 Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες στα 6 (περίπου 1 κιλό)
3 Καρότα καθαρισμένα και κομμένα χοντρές ροδέλες
Για την μαρινάδα
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Κρασί άσπρο
1 κουτ.γλ. Ρίγανη
2 κουτ.γλ. Μουστάρδα καυτερή (Dijon)
1 Κρεμμύδι
2 σκελίδες Σκόρδο
λίγο Αλάτι και φρεσκοτριμμένο Πιπέρι 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βάζουμε τα υλικά τς μαρινάδας στο multi και δουλεύουμε για 1'.
Βάζουμε τις μπριζόλες σε πυρέξ ή κατ'ευθεία στην πήλινη γάστρα και τις περιχύνουμε με την μαρινάδα.
Αφήνουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Βάζουμε στη γάστρα τις πατάτες, τα καρότα και περιχύνουμε με την μαρινάδα.
......ψήνουμε σε φούρνο, στους 100 βαθμούς, για 4-5 ώρες, με σκεπασμένη τη γάστρα, ή εναλλακτικά στους 120 βαθμούς για 3 ώρες.
Ανοίγουμε την γάστρα και γυρίζουμε στο γκριλ για 15 λεπτά από κάθε πλευρά της μπριζόλας.
Μετά είμαστε έτοιμοι να φάμε το "λουκούμι".
Δεν χρειάζεται μαχαίρι. Το κόκκαλο ξεχωρίζει με το πηρούνι!! 



Κάτι παρόμοιο έχει και εδώ (κλικ)

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014

ΙΣΛΙ.........έτσι απλά, προΧριστουγεννιάτικα

Όταν χτυπάει το τηλέφωνο τέτοιες μέρες....τρέμω!  Δεν μπορώ όμως να μη το σηκώσω...
Έτσι και σήμερα χτύπησε και ήταν η παλιά παιδική μου φίλη με το ψευδώνυμο VickyR (έτσι υπογράφει τα σπάνια σχόλια της).
--  Τι θα φτιάξεις φέτος; ρωτάει
--  Τίποτα, απαντώ
--  Έλα μωρέ κάνε εκείνα τα ισλί, μέρες που είναι....
Με πείθει, όπως πάντα, μιας και λόγω κούρασης έχω μειωμένες αντιστάσεις (τράβα με κι ας κλαίω, όπως λενε).
Και να το αποτέλεσμα (τα λίγα που κράτησα, για τους γνωστούς λόγους).
Υ Λ Ι Κ Α 
Για την ζύμη
600 γραμ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (εναλλακτικά απλό αλεύρι με ένα κουταλάκι μπέϊκιν πάουντερ)
300 γραμ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο (νηστίσιμα τα ήθελε)
1 πρέζα Αλάτι
200 γραμ. Νερό
1 κουτ.γλυκ. Ζάχαρη καστανή
Για την γέμιση
150 γραμ. Καρύδια ψιλοκομμένα
1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη καστανή
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.σουπ. Γαρύφαλλο σκόνη
Για το σιρόπι
400 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
250 γραμ. Νερό
Χυμό από μισό λεμόνι
1 Βανίλια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Ξεκινάμε με το σιρόπι, γιατί το θέλουμε κρύο, με ζεστά τα ισλί, μόλις βγούν από τον φούρνο.
Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 7 λεπτά, από την ώρα που θα αρχίσει ο βρασμός και το αφήνουμε στην άκρη για να κρυώσει.
Σε μπωλ το λάδι (ή βούτυρο λιωμένο, αν θέλουμε), το νερό, το αλάτι, την ζάχαρη και σιγά-σιγά το αλεύρι, μέχρι να γίνει μια λιπαρή ζύμη, αφράτη, που να μη κολλάει στο χέρι.
Αυτό που δεν θα ξεχάσω ποτέ είναι το κόλπο της Κυρίας Υπερμαχίας, Ποντιακής καταγωγής, για το πόσο αφράτη πρέπει να είναι η ζύμη:  Πρέπει να έχει την ίδια υφή όπως το λοβίο του αυτιού μας!!!! Δοκιμασμένο και πετυχημένο κόλπο!
Για την γέμιση, απλά ανακατεύουμε τα υλικά σε ένα μπωλ.
Πλάθουμε ένα κομματάκι ζύμης, το πλαταίνουμε, βάζουμε λίγη γέμιση και το κλείνουμε.  Του δίνουμε ένα περίπου τρίγωνο σχήμα, ή μακρόστενο για πιο εύκολα.
Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα τσιμπάμε με το οδοντωτό τσιμπιδάκι ή με δυο πηρούνια.
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Μόλις βγουν από τον φούρνο, με μια τσιμπίδα, τα βουτάμε ένα-ένα στο κρύο σιρόπι, για 2-3 δευτερόλεπτα και τα στρώνουμε σε πιατέλλα. Αυτό είναι το κόλπο για να μείνουν τραγανά, τουλάχιστον για τις πρώτες μέρες.
Στο τέλος, τα πήρε όλα, ευχαρίστησε με ένα φιλί κι έφυγε και μην την είδατε!! 
Καλά που πρόλαβα να κρατήσω μερικά για την φωτό!!

Υ.Γ.:  Λέγεται ότι είναι Ποντιακό γλυκό (Καππαδοκία περιφέρεια), που το κερνούσαν σε γάμους.  Εμείς το κάνουμε πριν τα Χριστούγεννα, σαν νηστίσιμο.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014

ΚΕΪΚ ΜΕ ΣΤΑΦΙΔΕΣ ΣΟΚOΛΑΤΕΝΙΟ

Σήμερα με έπιασε το σύνδρομο του "παλινπαιδισμού" και μιας και είχα πολύ καιρό να φτιάξω κάτι γλυκό, θυμήθηκα το πρώτο κέϊκ που έφτιαξα μόνος σαν παιδί, σοκολατένιο, φυσικά!

Υ Λ Ι Κ Α 
Νερό
Ελαιόλαδο
Ζάχαρη
Σταφίδες
Κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια
Όλα τα παραπάνω από 1 φλυτζάνι
1 κουταλιά Κακάο
2 φλυτζ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο αλεύρι)
Για την επικάλυψη
Ζάχνη άχαρη ή (πιο δύσκολο) γλάσο σοκολάτας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Όλα τα υλικά σε μπωλ, καλό ανακάτεμα και σε φόρμα.
Σήμερα 2 φορμάκια ορθογώνια, λαδωμένα και μισογεμάτα.
Ψήσιμο 30-35 λεπτά, στους 180 βαθμούς (προθερμασμένος φούρνος).
Στην δοκιμή με λεπτό μαχαιράκι ή οδοντογλυφίδα πιθανόν να βγει υγρό, αλλά θα είναι από κάποιο κομματάκι σοκολάτας.

Τόσο εύκολα και απλά, που μπορεί να το φτιάξουν και μικρά παιδιά!!
Άσε που χωρίς το γλάσο είναι και νηστίσιμο!!

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟ ΜΕ ΠΕΝΝΕΣ

Κάθε φορά που κάνω κοτόπουλο σημαίνει ότι είμαι μόνος στο σπίτι.
Σήμερα άλλο είχα στο νου μου, αλλά, ελλείψει επαρκούς χρόνου, κατέληξα να το κάνω κοκκινιστό, με κάποιο χοντρό ζυμαρικό, π.χ. πέννες ριγωτές.

Υ Λ Ι Κ Α  για 2 μερίδες
Μισό στήθος κοτόπουλου φιλεταρισμένο
Μισό φλυτζανάκι του Ελληνικού καφέ Ελαιόλαδο
Μείγμα 5 πιπεριών χοντροτριμμένο
Μισό φλ.τσαγ. κρασί άσπρο
Ένα μεσαίο κρεμμύδι
1-2 σκελίδες σκόρδο, ανάλογα με το μέγεθος
200 γραμ. ντομάτες κονκασέ (πομοντόρια)
Μισό κουτ.γλ. καλέλλα
Λίγο μπαχάρι σε σκόνη (δεν είχα σπόρους)
Αλάτι χοντρό
250 γραμ. πέννες ριγωτές
Ζωμό κοτόπουλου (για τις πέννες)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Πλένω, στεγνώνω το φιλέτο και το πιπερώνω καλά.
Σε μικρό κατσαρολάκι ζεσταίνω το λάδι σε δυνατή φωτιά και σωτάρω το φιλέτο από τις δυο πλευρές.
Πολτοποιώ στο multi το κρεμμύδι και το σκόρδο. Το ρίχνω στο φιλέτο και συνεχίζω το σωτάρισμα για 5 λεπτά.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω την ντομάτα.
Σιγοβράζω σκεπασμένο για 30 λεπτά, ξεσκεπάζω και αφήνω τηα σάλτσα να πήξει (η ποσότητα της σάλτσας φαίνεται αρκετή, αλλά είναι και οι πέννες, που ακολουθούν).
Σε λίγο μεγαλύτερο κατσαρολάκι φέρνω σε βρασμό τον ζωμό του κοτόπουλου και συμπληρώνω με νερό αν χρειάζεται.
Ρίχνω τις πέννες και βράζω 2 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο του πακέτου. 
Στραγγίζω, τις επιστρέφω στη κατσαρόλα τους και αδειάζω μέσα το κατσαρολάκι του κοτόπουλου.
Ανακατεύω ευγενικά και ......  α λα ταμπλ..

Χωρίς πολλά λιπαρά η σάλτσα κολλάει άριστα στο ζυμαρικό και σχεδόν χάνεται (αυτός είναι και ο λόγος που οι πέννες έχουν ρίγες. Για να αυξάνεται η επιφάνεια τους).

Κυριακή, 14 Δεκεμβρίου 2014

ΣΟΛΟΜΟΣ ΦΙΛΕΤΟ με βότανα PROVENCAL

Χθες βρήκα σολομό φιλεταρισμένο, αλανιάρη, που λένε (πανάκριβος ο άτιμος) και μιας και είχαμε χρόνια να βρούμε τέτοιο τεφαρίκι, αποφάσισα να τον προετοιμάσω για σήμερα.

Έφτιαξα ένα βάζο με βότανα PROVENSAL, για να έχω και για αρκετό καιρό μετά.
Τα βότανα "Προβενσάλ", δηλαδή ότι χρησιμοποιούμε γύρω από την Μεσόγειο, με μικρές παραλλαγές, τα έχω σε βαζάκι, φτιαγμένα στο multi και τα χρησιμοποιώ όταν χρειάζεται.
Ανάμειξη ξερών βοτάνων και μυρωδικών σε ίσες ποσότητες ή όπως μας κάνει κέφι
Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, δυόσμος, χοντροσπασμένοι κόκκοι πολύχρωμων πιπεριών, αλάτι χοντρό.
Η συνταγή λέει και εστραγκόν και αλμύρες, αλλά αυτά είναι δύσκολα.

Ο σολομός είναι με το δέρμα και πασάλειψα τα βότανα από την καλή πλευρά, τον τύλιξα με μεμβράνη και τον άφησα στο ψυγείο, μέχρι σήμερα, πριν το μεσημέρι.

Μία ώρα πριν το φαγητό, τον ξετύλιξα, τον ξάπλωσα σε λαδόκολλα σε ανάλογο με το μήκος του ταψί και τον έψησα σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά και μετά μείωσα στους 150 βαθμούς για άλλα 10 λεπτά.
Όταν έβγαλα το ταψί από τον φούρνο, τον σκέπασα με αλουμινόχαρτο για άλλα 10 λεπτά.
Συνοδεύτηκε με μικρά σπανακόφυλλα και ρόκα με μαγιονέζα χωρίς αυγά, βρυξελλάκια και μια κουταλιά σαν την παραπάνω μαγιονέζα με ψιλοκομμένο άνιθο.

Όλα αυτά με παγωμένο λευκό κρασί και χειροποίητο χωριάτικο ψωμάκι....

ΥΓ: Ο σολομός ήταν 700 γραμ. και για δύο άτομα ήταν αρκετός!