Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014

ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ (κυρίως), καθαρά Χειμωνιάτικη...

Δυστυχώς τα μπρόκολα που βρίσκεις στα Σ/Μ είναι "εκβιασμένα", σαν τα λάχανα και σαν τα κουνουπίδια..  Τα εκβιάζουν για να μεγαλώσουν και γίνονται αραιές οι φούντες και μπερδεμένα τα εσωτερικά φύλλα του λάχανου.
Τα δυο μπρόκολα, μαζί με τα χοντροκοτσάνια και τα φύλλα, ζύγιζαν 850 γραμμάρια, την στιγμή που πριν 10 χρόνια τα δυο μπρόκολα ξεπερνούσαν το 1 κιλό.
Η συνταγή μου έλεγε "2" και έβαλα 2. Μείωσα όμως το νερό, για να έρθουμε στα συγκαλά μας.....


Υ Λ Ι Κ Α 
2 Μπρόκολα (800 γραμ.)
1 Πατάτα (400 γραμ.)
1 Καρότο μέτριο
1 Κρεμμύδι μέτριο
1 σκελίδα Σκόρδο
3 κ.σ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κ.σ. Βιτάμ κλασικό
1 Ζωμό λαχανικών σπιτικό
1,5 λιτρ. Νερό ζεστό
1 φλ.τσ. Γάλα light
Πιπέρι
Αλάτι (με μέτρο, λόγω ζωμού λαχανικών)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω τις φουντίτσες από τα μπρόκολα και τις κρατώ χωριστά.
Καθαρίζω τα κοτσάνια από τα φύλλα και το επιφανειακό στρώμα και τα κόβω σε κυβάκια.
Καθαρίζω την πατάτα και το καρότο και τα κόβω σε κυβάκια.
Στην χύτρα ταχύτητας ζεσταίνω το λάδι και το βιτάμ και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο χοντροκομμένα, μέχρι να γυαλίσουν, μερικά λεπτά.
Ρίχνω και τα λαχανικά, τον σπιτικό ζωμό, το πιπέρι και συνεχίζω το σωτάρισμα, μεχρι να λαδωθούν (κανονικά εδώ πρέπει να σβήσω με λευκό κρασί, αλλά δεν είχα).
Ρίχνω το ζεστό νερό και μόλις αρχίσει να βράζει, σκεπάζω την χύτρα.
Βράζω για 10 λεπτά, από το σφύριγμα της βαλβίδας, μετριάζοντας την ένταση της εστίας.
Σε απλή κατσαρόλα διπλασιάζω τον χρόνο, με σκεπασμένη.
Αποσύρω την χύτρα και την εκτονώνω σε μερικά λεπτά.
Δοκιμάζω και, αν χρειάζεται, διορθώνω με αλάτι.
Πολτοποιώ το περιεχόμενο με το ραβδομπλέντερ, ρίχνω το γάλα και τις φουντίτσες, την επιστρέφω στην εστία και βράζω για 7 λεπτά ακόμα, με ανοικτό το καπάκι.
Έτοιμη και στο σερβίρισμα ρίχνω τριμμένη παρμεζάνα ή άλλο τυρί, όπως φέτα, κεφαλοτύρι, γραβιέρα, ή ότι άλλο υπάρχει.....

Δευτέρα, 3 Νοεμβρίου 2014

ΡΥΖΟΤΟ ΜΕ ΑΡΑΚΑ ΚΑΙ ΚΑΡΟΤΟ


Καιρό είχαμε να κάνουμε ένα ρυζότο, αλλά αυτή τη φορά το ήθελα να γίνει σπυρωτό και όχι πολύ χυλωμένο. Γι αυτό έβαλα ρύζι parboiled (όπως το λένε "τύπου Αμερικής").

ΤΑ   Υ Λ Ι Κ Α   με την σειρά χρήσης
4 κ.σ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 Κρεμμύδι κόκκινο μέτριο
1 σκελίδα Σκόρδο
370 γραμ. Ρύζι
1/2 φλ.τσ. Κρασί λευκό
2 Καρότα μέτρια σε λεπτές ροδέλλες
170 γραμ. Αρακάς κτψ.
2 κύβους σπιτικό ζωμό λαχανικών
1,5 λίτρα νερό
2 κ.σ. Άνιθο ψιλοκομμένο
50 γραμ. Παρμεζάνα τριμμένη
50 γραμ. Παρμεζάνα σε φλούδες
Μείγμα 5 πιπεριών χοντροτριμμένο


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πολτοποιώ το κρεμμύδι και το σκόρδο με το λάδι στο multi.
Σε βαθύ τηγάνι αδειάζω το περιεχόμενο και σωτάρω σε μέτρια φωτιά για μερικά λεπτά.  Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το ρύζι και το γυρίζω με ξύλινη κουτάλα μέχρι να γυαλίσει.
Ρίνω το καρότο και τον αρακά και συνεχίζω το σωτάρισμα για λίγο ακόμα.
Σε διπλανή εστία έχω διαλυμένο τον ζωμό στο νερό, να σιγοβράζει και αρχίζω να ρίχνω δυο-δυο κουτάλες, αφού απορροφηθεί η προηγούμενη, μέχρι να τελειώσει ο ζωμός.
Όταν πλησιάζει να απορροφηθεί η τελευταία κουταλιά ρίχνω τον άνιθο με την ψιλοτριμμένη παρμεζάνα. Συνεχίζω το ανακάτεμα για λίγο ακόμη.
Τώρα, μετά από τόση ώρα, το ρύζι και τα λαχανικά θα έχουν μαλακώσει και το ρυζότο είναι έτοιμο για σερβίρισμα, πασπαλισμένο με τις φλούδες παρμεζάνας.
Άφησα το πιπέρωμα για το τέλος, για να μη χαθούν τα αρώματα των πιπεριών.
Αλάτι δεν έβαλα, γιατί οι κύβοι είναι αρκετά αλατισμένοι, αν και θα ήθελε λίγο....
Σήμερα, αυτό που έμεινε, θα το φρεσκάρω αναλύοντας το με 1 φλυτζάνι γάλα και θα χυλώσει, θέλει δεν θέλει.


Μπελαλίδικη κατασκευή, αλλά αυτά παθαίνει όποιος λέει φωναχτά τις ιδέες του. Ας πρόσεχα!!

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

ΑΣΠΡΗ ΣΑΛΤΣΑ ΣΟΛΟΜΟΥ ΜΕ ΣΠΑΓΓΕΤΙ



Στα γρήγορα.....σε 15 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
200 γραμ. Καπνιστός Σολομός (Νορβηγίας ή Σκωτίας)
1 μικρό Κρεμμύδι ξερό
1 σκελίδα σκόρδο
3 κ.σ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 φλ.τσ. Κρασί λευκό
2 κ.σ. Άνιθο ψιλοκομμένο
2 κ.γ. Νισεστέ (κορν-φλάουερ)
400 γραμ. Γάλα
Μείγμα 5 πιπεριών χοντροτριμμένο
300 γραμ. Σπαγγετι Νο 6
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πολτοποιούμε το κρεμμύδι και το σκόρδο στο multi, με το ελαιόλαδο.
Σε βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το μείγμα, σε μέτρια φωτιά.
Σβήνουμε με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνουμε το νισεστέ διαλυμένο στο γάλα. Ανακατεύουμε συνέχεια με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Αποσύρουμε από την εστία και ρίχνουμε τον άνιθο και το σολομό σε κομματάκια (κρατάμε και μερικές φέτες για ντεκόρ). 


Παράλληλα βράζουμε τα σπαγγέτι σε μπόλικο αλατισμένο νερό, 3 λεπτά λιγότερο από τον χρόνο του πακέτου.
Επαναφέρουμε το τηγάνι στην εστία, ρίχνουμε και μια-δυο κουτάλες νερό από τα μακαρόνια, ανακατεύουμε πολύ καλά και, με την τσιμπίδα ρίχνουμε τα μακαρόνια στο τηγάνι.
Ανακατεύουμε πολύ καλά και.....έτοιμα.



Γαρνίρω με τις φέτες σολομού, τυλιγμένες σαν λουλουδάκια.....


(Σημείωση: Κανονικά θέλει κρέμα γάλακτος, αλλά θα προσθέσουν άχρηστα λιπαρά και δεν τα θέλω).