Κυριακή, 24 Αυγούστου 2014

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΚΟΚΚΙΝΙΣΤΟΙ (για τον χειμώνα!!)

Μη σας πιάνει φόβος, ακόμη καλοκαίρι έχουμε, αλλά οι ορέξεις δεν έχουν εποχές ("ότι θυμάται χαίρεται" θα έλεγα).
Να λοιπόν και ένας ντολμάς ανοιγμένος
Υ Λ Ι Κ Α για 4 μερίδες
12 μεγάλα φύλλα λάχανου
1 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα ή Νυχάκι βρασμένο
500 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος (ή ανάμεικτος)
80 ml Γάλα
400 γραμ. Χυλό από αποφλοιωμένες ντομάτες
1 μικρό Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι Αλάτι
1 κουταλάκι Πιπέρι
1 κουταλιά Ζάχαρη καστανή
1 κουταλιά χυμό Λεμονιού
1 Αυγό χτυπημένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω το λάχανο αρκετά ψηλά από το κοτσάνι, για να φύγουν τα χοντρά νεύρα.  Ξεκολλάω με προσοχή τα πρώτα 12 φύλλα και τα βράζω για 2 λεπτά σε νερό που βράζει.  Στραγγίζω καλά.
Σε μεγάλο μπωλ ανακατεύω τον κυμά, το βρασμένο ρύζι, το αυγό, το γάλα, το κρεμμύδι και το αλατοπίπερο.  Ζυμώνω καλά, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω στο ψυγείο για μια ώρα τουλάχιστον.
Διαιρώ το μείγμα ανάλογα με τα φύλλα που έχω και τυλίγω τους ντολμάδες.
Τους τοποθετώ κυκλικά στην χύτρα ταχύτητος.
Σε μικρότερο μπωλ ανακατεύω τον χυλό ντομάτας, τον χυμό λεμονιού και την καστανή ζάχαρη.
Περιχύνω με το μείγμα τους ντολμάδες και σκεπάζω με πιάτο.

Βράζω σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά από το σφύριγμα της βαλβίδας. Αποσύρω την χύτρα και την ανοίγω σε 10 λεπτά.

Εναλλακτικά σε απλή κατσαρόλα βράζω για 40-45 λεπτά.

Την ίδια διαδικασία ακολούθησα χρησιμοποιώντας πυρέξ με καπάκι, που το έβαλα σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς για μιάμιση ώρα και έγινε νοστιμότερο.

Την ίδια διαδικασία θα κάνω και με φύλλα μαρουλιού, όταν πετύχω τα κατάλληλα.

Αυτά όμως μετά το καλοκαίρι..... και βλέπουμε!!!!