Παρασκευή, 27 Ιουνίου 2014

ΠΑΤΑΤΕΣ GRATIN DAUPHINOIS με Parmigiano Reggiano

Η προέλευση της συνταγής είναι λίγο περίεργη, έχει όμως κάποια σχέση με την γνήσια "Ντωφινουάζ".
Την έδωσε Γαλλίδα από διπλανό ιστιοπλοϊκό, που την έφτιαξε με τα πενιχρά μέσα και υλικά, που μπορείς να βρεις σε ένα σκαφάκι!
Το αποτέλεσμα αποζημειώνει, παρ' όλο που λείπουν υλικά.

ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες
1 κιλό πατάτες
1 κρεμμύδι ξερό σε φέτες
4 σκελίδες σκόρδο (κεφάλι έλεγε η Γαλλίδα!!)
600 ml Γάλα εβαπορέ light αραιωμένο 1/1
30 ml Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
100 γραμ. Παρμεζάνα ψιλοτριμμένη
100 γραμ. Παρμεζάνα χοντροτριμμένη
Πιπέρι λευκό
Αλάτι χοντρό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένω και ξεφλουδίζω τις πατάτες. Τις κόβω σε φέτες πάχους 3 χιλιοστών.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σωτάρω το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει.
Προσθέτω το γάλα με το σκόρδο και το φέρνω σε βρασμό (με προσοχή γιατί φουσκώνει).
Χαμηλώνω την φωτιά στο ελάχιστο και ρίχνω τις πατάτες και το αλατοπιπερο.

Σκεπάζω και σιγοβράζω για 15-20 λεπτά. Προς το τέλος του χρόνου ρίχνω την ψιλοτριμμένη παρμεζάνα και ανακατεύω ευγενικά, για να μη διαλυθούν οι πατάτες.
Παίρνω ταψάκι πυρίμαχο 20X30 εκατοστά και στρώνω το περιεχόμενο του τηγανιού.
Φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά (φουρνάκι υγραερίου λίγο πάνω από την  μέση).
Πασπαλίζω με την χοντροτριμμένη παρμεζάνα και συνεχίζω για 10 λεπτά ακόμη.
 Βγάζω το ταψάκι και σερβίρω μετά από 15 λεπτά...
Η Γαλλίδα, αν είχε, θα έβαζε μοσχοκάρυδο και φύλλα δάφνης, μαζί με ζαμπόν ή μπέϊκον, αλλά αυτά είναι πολυτέλειες στην ερημιά, μακρυά από μπακάλικο!!
Και για να το κάνουμε λίγο πιο εντυπωσιακό καλύπτουμε με μπεσαμέλ!

Κυριακή, 15 Ιουνίου 2014

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΦΙΛΕΤΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΞΕΡΩΝ ΣΥΚΩΝ

Το κοτόπουλο σπανίζει σε αυτό το ιστολόγιο, όχι γιατί δεν μ΄αρέσει, αλλά πάντα το τρώω μόνος.
Σήμερα είναι από αυτές τις σπάνιες φορές.
Και να το τελικό πιάτο
 Υ Λ Ι Κ Α  για ΜΙΑ γερή μερίδα
6 σύκα ξερά (Κύμης είχα)
1 φλυτζάνι κρασί κόκκινο ξερό
1/2 στήθος κοτόπουλου 
1 κουταλάκι μείγμα βοτάνων Προβηγκίας ή θυμάρι & ρίγανη
Αλάτι χοντρό
Μείγμα 5 πιπεριών φρεσκοτριμμένο
1/2 φλυτζανάκι λαδολέμονο
2 κουταλιές Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
1/2 κρεμμυδάκι φρέσκο σε λεπτές ροδέλλες
1 φλυτζανάκι νερό ζεστό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Κόβω το κοτσανάκι από τα σύκα,ψιλοκόβω τα τρία και μαζί με τα άλλα τρία τα βάζω στο κρασί, για μια-δυο ώρες, να μουλιάσουν.
Πλένω καλά το στήθος και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο, το ανοίγω "πεταλούδα" με μαχαίρι φιλεταρίσματος, το βάζω μέσα σε δυο φύλλα λαδόκολλας (ή μεμβράνης) και το χτυπάω ελαφρά με την ματσόλα, για να λεπτύνει και να ανοίξει λίγο ακόμη.
Αλατοπιπερώνω, ρίχνω το λαδολέμονο και τα μυρωδικά, σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο για μία ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ρίχνω 2 κουταλιές ελαιόλαδο, το ζεσταίνω και "τηγανίζω" το στήθος, 5 λεπτά από κάθε πλευρά, ή μέχρι να ροδίσει.
Το βγάζω και το διατηρώ ζεστό.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω τα κρεμμύδια, τα σωτάρω μερικά λεπτά, σε μέτρια φωτιά, και σβήνω με το κρασί, που έχει μέσα τα σύκα. Σε λίγο εξατμίζεται το οινόπνευμα, ενισχύω με το ζεστό νερό και σιγοβράζω μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά και να μελώσουν τα υλικά.
Σερβίρω με ρύζι, όπως εδώ, ή με πουρέ, ή ζυμαρικά.
Συνοδεύω με ένα καλό κόκκινο ξερό κρασάκι (π.χ. Ραψάνη 2009).

Δευτέρα, 9 Ιουνίου 2014

PORK STEAK (TENDERLOIN) STUFFED WITH PARMIGIANO REGGIANO & PROSCIOUTTO DI PARMA /// ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ (ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ) ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΑΡΜΕΖΑΝΑ & ΠΡΟΣΙΟΥΤΟ ΠΑΡΜΑΣ

Το ψαρονέφρι είναι το πιο άπαχο και τρυφερό μέρος του χοιρινού και γιαυτό το προτιμάμε οικογενειακώς.
Σήμερα δεν είχα πολλά υλικά για γέμισμα και άλλαξα τον τρόπο παρασκευής του. Το αποτέλεσμα άκρως ικανοποιητικό

Υ Λ Ι Κ Α / INGREDIENTS
500 γραμμάρια περίπου (1 κομμάτι) χοιρινό φιλέτο
50 ml Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
4 φέτες Προσιούτο Πάρμας
80-100 γραμμάρια Παρμεζάνα
6 μικρές πατάτες ξεφλουδισμένες και κομμένες στη μέση
2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα μπαστουνάκια
Αλάτι χοντρό
Μείγμα 5 πιπεριών χοντροτριμμένο
Σπάγγος μαγειρικής
Σακκούλα ψησίματος
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η / DIRECTIONS
Πλένω και στεγνώνω το φιλέτο. Με μακρύ και λεπτό μαχαίρι ανοίγω μια τρύπα κατά μήκος και την φαρδαίνω, χωρίς να τρυπήσω το εξωτερικό τοίχωμα.
Τυλίγω τα κομμάτια της παρμεζάνας με το προσιούτο και τα πιέζω μέσα στην σχισμή του φιλέτου, μέχρι όσο βάθος μπορώ.
Δένω το φιλέτο σαν πακέτο και αλατοπιπερώνω.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σωτάρω το φιλέτο από όλες τις πλευρές, μέχρι να ροδοκοκκινήσει.
Το βγάζω και το αφήνω στην άκρη
Στο ίδιο τηγάνι και στην ίδια δυνατή φωτιά σωτάρω τις πατάτες και τα καρότα. 
Αλατοπιπερώνω επίσης.
Αφήνω να κρυώσουν και βάζω στην σακκούλα ψησίματος πρώτα τις πατάτες με τα καρότα και από πάνω το φιλέτο.  Περιχύνω με το λάδι που έμεινε στο τηγάνι.
Κλείνω την σακκούλα με το δικό της κορδονάκι και ανοίγω μια τρυπούλα με ένα μαχαίρι.
Την βάζω σε πυρέξ και στον προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς.
Ψήνω για 45-50 λεπτά
Ανοίγω την σακκούλα και περιμένω 10 λεπτά να κρυώσει λίγο.
Κόβω και σερβίρω

The tenderloin is the most lean and tender part of the pig and therefore prefer a family.
Today I had only two materials for filling and changed the way of preparation. The result highly satisfactory

INGREDIENTS
Approximately 500 grams (one piece) pork tenderloin
50 ml extra virgin olive oil
4 slices Prosciutto di Parma
80-100 grams of Parmigiano Reggiano
6 small potatoes, peeled and halved
2 carrots peeled and cut into sticks
Coarse salt
Mixture of 5 peppers coarsely
Cooking Twine
Bag baking
DIRECTIONS
Wash and dry fillets. With a long, thin knife open a hole along and let out without a hole in the outer wall.
Wrap pieces of parmesan with prosciutto and press into the slot of the fillet until thoroughly as I can.
Truss the tenderloin as a bundle and season.
In nonstick skillet heat the olive oil over high heat and saute the tenderloin on all sides, until light brown.
Unplug and leave aside
In the same pan at the same high heat and fat left sauté potatoes and carrots.
Salt and pepper well.
Let cool and put in the bag first baking potatoes with carrots and top with the steak. Drizzle with the oil left in the pan.
Close the bag with its own cord and open a pinhole with a knife.
To put in Pyrex and in the preheated oven at 180 degrees.
Bake for 45-50 minutes
I open the bag and wait for 10 minutes to cool slightly.
Cut and serve

Δευτέρα, 2 Ιουνίου 2014

ΦΙΛΕΤΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ PROVENCAL

Δύσκολα μαγειρεύεις για ένα άτομο, μία μερίδα μόνο, αλλά στην ανάγκη όλα γίνονται.
Να και το αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α για μια μερίδα, με την σειρά χρήσης
Μισό στήθος κοτόπουλου, φιλεταρισμένο
Αλατοπίπερο
1 κουταλιά βότανα τύπου Προβενσάλ (λεπτομέρειες βλ. στο τέλος)
1 φλυτζάνι κρασί λευκό
1 κουταλιά Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλάκι μαργαρίνη με βούτυρο 25%
1 φλυτζανάκι ρύζι νυχάκι
3 φλυτζανάκια ζωμό κότας
1/2 ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, σε κυβάκια
1 πιπεριά κέρατο σε λεπτές ροδέλλες
1 κουταλάκι αλεύρι
1 φλυτζανάκι ζωμό κότας
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω το φιλέτο και το φιλετάρω, πασπαλίζω με το αλατοπίπερο και τα βότανα. Ρίχνω και το κρασί και σκεπάζω το βαθύ πιάτο. Το αφήνω στο ψυγείο, μέχρι να ετοιμάσω τα υπόλοιπα.
Σε κατσαρολάκι βράζω τα 3 φλυτζανάκια ζωμό και ρίχνω το ρύζι. Σιγοβράζω για 15 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές, ιδίως προς το τέλος. Αποσύρω από το μάτι και σκεπάζω με βαμβακερή πετσέτα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι το λάδι και την μαργαρίνη. Όταν αρχίσει να αφρίζει βάζω το φιλέτο, χαμηλώνω την φωτιά στο μισό και ψήνω για 5-6 λεπτά από κάθε πλευρά. Το βγάζω σε πιάτο και το διατηρώ ζεστό.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνω την ντομάτα και την πιπεριά και τα σωτάρω στο λιπαντικό που έμεινε, μέχρι να μαλακώσουν.  Ρίχνω την μαρινάδα με το κρασί, που έμεινε στο πιάτο του φιλέτου, να πάρει βράση.  Διαλύω το αλέυρι στο ένα φλυτζανάκι ζωμό και το ρίχνω στο τηγάνι.  Το αφήνω να βράσει, μέχρι να πήξει στο επιθυμητό.
Σερβίρω και απολαμβάνω στήθος ψημμένο όπως της μαμάς και με τις ίδιες γεύσεις, τις αξέχαστες.
Παράλληλα μια σαλατίτσα με ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες ντομάτες (από εδώ πήρα τα παραπάνω κυβάκια), αγγούρι, ελιές Καλαμών, κάπαρη, γιδοτύρι, ρίγανη και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, χωρίς ξύδι.
Τα βότανα "Προβενσάλ", δηλαδή ότι χρησιμοποιούμε γύρω από την Μεσόγειο, με μικρές παραλλαγές, τα έχω σε βαζάκι, φτιαγμένα στο multi και τα χρησιμοποιώ όταν χρειάζεται.
Ανάμειξη ξερών βοτάνων και μυρωδικών σε ίσες ποσότητες ή όπως μας κάνει κέφι
Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, δυόσμος, χοντροσπασμένοι κόκκοι πολύχρωμων πιπεριών, αλάτι χοντρό.
Η συνταγή λέει και εστραγκόν και αλμύρες, αλλά αυτά είναι δύσκολα.