Τρίτη, 29 Απριλίου 2014

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΜΑΚΑΡΟΝΟΠΙΤΑ

Μείναμε τόσες μέρες στην Ήπειρο, ξεσκονίσαμε τα Ζαγοροχώρια και μια πίτα της προκοπής δεν βρήκαμε.  Ούτε στην "περίφημη" Κικίτσα, στο Μονοδένδρι (χορτόπιτα σκέτη αηδία).  Κάπως καλύτερη ήταν η χορτόπιτα στο Μέτσοβο!!
Μοίρα καλή έλαχε να αναρτηθεί μια μακαρονόπιτα χθες στην σελίδα "Συνταγές στα Λί Λά" (κλικ), από το μέλος Eleftherios Savvidis (λεπτομέρειες ΕΔΩ).
Μετά από τις απαραίτητες προσαρμογές έγινε αυτό
 Με τον παρακάτω τρόπο:
Υ Λ Ι Κ Α 
Ένα φύλλο έτοιμη σφολιάτα ΚΑΝΑΚΗ
300 γραμ. Πέννες ριγωτές
200 γραμ. Γιδοτύρι ΗΠΕΙΡΟΣ
100 γραμ. Παρμεζάνα τριμμένη στο χοντρό
Αλάτι στο νερό των ζυμαρικών
Πιπέρι λευκό
2 Αυγά χτυπημένα +1 ακόμη για άλειμμα
1 φλ.τσαγ. Γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο + λίγο ακόμη για το άλειμμα
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βράζω τα ζυμαρικά στο αλατισμένο νερό, 3 λεπτά λιγότερο (η συσκευασία λέει 10' και τα έβρασα 7').  Στραγγίζω και τα επιστρέφω στην κατσαρόλα.
Τρίβω τα τυριά σε μπωλ (το γιδοτύρι με το χέρι), ρίχνω τα αυγά και το γάλα, πιπερώνω, ανακατεύω και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα.  Ανακατεύω καλά.
Προθεμαίνω τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Στρώνω την σφολιάτα σε λαδωμένο πυρεξάκι, 20x30 εκατοστά, αδειάζω το μείγμα και το τακτοποιώ.
Χτυπάω το ένα αυγό με το λίγο γάλα.
Κόβω σε λωρίδες το περίσσευμα της σφολιάτας, αλείφω με πινέλο τις λωρίδες και τις διπλώνω χιαστί επάνω από το μείγμα των μακαρονιών.
Ψήνω για 45 λεπτά και όταν το βγάζω είναι έτσι
 Αφήνω την πίτα να ηρεμήσει για 10' και κόβω
 Συνοδεύω με μια σαλατίτσα με ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, πιπεριά κέρατο, αυγό στα τέσσερα, με ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, λευκό ξύδι και αλατοπιπερορίγανη.
Τέλειο γεύμα!!

Σάββατο, 26 Απριλίου 2014

ΚΙΜΑΔΟΤΥΡΟΠΙΤΑ & ΤΑΣ ΚΕΜΠΑΠ

Σήμερα Σάββατο άλλα ήθελα να κάνω, αλλά ο καιρός δεν επιτρέπει.  Και από τα νεύρα μου έφτιαξα μια κιμαδοτυρόπιτα
 Ο τρόπος  ΕΔΩ, αλλά με μερικές προσθήκες, όπως φύλλο έτοιμο σφολιάτα ΚΑΝΑΚΗ και τυριά Γιδοτύρι ΗΠΕΙΡΟΣ και παρμεζάνα γνήσια
 και το κομματάκι έτοιμο για κατανάλωση!!
 Παράλληλα με το υπάρχον κομμάτι μοσχαριού φτιάχνω και ένα Τας Κεμπάπ, όπως αυτό ΕΔΩ, αλλά με τις Πολίτικες προσθήκες της γιαγιάς Δήμητρας, κανέλλα και μοσχκάρυδο!!
 Μόνο που το πιλάφι το έκανα με ρύζι γλασέ, φροντίζοντας να γίνει όσο σπυρωτό γίνεται
Πάντως φάγαμε και σήμερα, έμεινε και για αύριο, που θα έχουμε διακοπή ρεύματος από τις 11 μέχρι 13:30....λέει η ανακοίνωση της ΔΕΗ που κόλλησαν στις εξώπορτες της γειτονιάς.....

Κυριακή, 13 Απριλίου 2014

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΦΟΥΡΝΟΥ ΑΛΑ ΠΡΟΒΕΝΣΑΛ ΚΑΙ ΠΑΤΑΤΕΣ

Σήμερα Κυριακή των Βαΐων είναι η δεύτερη μέρα της Σαρακοστής που επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριών.  Κι εμείς δεν ξεφεύγουμε από την Παράδοση και κάνουμε το "ψάρι του βουνού", έστω κι αν είμαστε κοντά στη Θάλασσα.
Σχεδόν πάντα τον μπακαλιάρο τον έκανα τηγανητό. Σπάνια στο φούρνο, επάνω σε στρώμα σπανακιού και πατάτες, συγχρόνως πάντα με τηγανητό.
Τώρα είπα να ξεφύγω, μιας και τηγανητό έκανα του Ευαγγελισμού.
Αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τα βότανα της Προβηγκίας, περιοχής της Γαλλίας που καλύπτει από τις Άλπεις και τις Κάννες, μέχρι την Μασσαλία, δηλ. όλη την Μεσογειακή Γαλλία.
Και να το αποτέλεσμα, με κολακευτικά σχόλια από την "δύσκολη"!
 Και πρώτα νομίζω ότι πρέπει να δώσω τα λεγόμενα βότανα της Προβηγκίας (λέμε τώρα!).  Τέτοια βότανα υπάρχουν σε κάθε Μεσογειακό σπίτι, που σέβεται τον εαυτό του!
Μπορούμε να φτιάξουμε μια σχετικά μεγάλη ποσότητα και να την διατηρήσουμε σε αεροστεγές δοχείο, γυάλινο κατά προτίμηση και να έχουμε σε πρώτη ζήτηση.
Ανάμειξη ξερών βοτάνων και μυρωδικών σε ίσες ποσότητες ή όπως μας κάνει κέφι
Βασιλικός, θυμάρι, ρίγανη, μαϊντανός, σκόρδο, κρεμμύδι, δυόσμος, χοντροσπασμένοι κόκκοι πολύχρωμων πιπεριών, αλάτι χοντρό.
Η συνταγή λέει και εστραγκόν και αλμύρες, αλλά αυτά είναι δύσκολα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθούν παντού.
 Και τώρα στην κατασκευή μου
Υ Λ Ι Κ Α
Στα βότανα έβαλα από μια κουταλιά της σούπας από το καθένα, εκτός από το αλάτι, που έβαλα του γλυκού (το αλάτι είναι "τζίζ" για μένα αυτόν τον καιρό).  Η ανάμειξη έγινε με το multi.
Φιλέτο μπακαλιάρου, ξεπετσωμένο, ήταν 1300 γραμμάρια.
Παξιμαδάκια κρίθινα Κρητικά (αντί φρυγανιάς)
Ψίχα ψωμιού μπαγιάτικου (χθεσινό είχα), περίπου 2 φλ.τσαγ.
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Από την προ-προηγούμενη μέρα αρχίζω το ξαλμύρισμα του παστού μπακαλιάρου, αλλάζοντας το νερό του 5-6 φορές σε 24-36 ώρες.
Τον είχα κόψει σε μικρότερα κομμάτια, για καλύτερο ξαλμύρισμα.
Το προηγούμενο βράδυ ξεπλένω το ψάρι και στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί.  
Βάζω στο multi το ψωμί και τα παξιμαδάκια και τα αλέθω. Ανακατεύω με το μείγμα των βοτάνων. 
Απλώνω λίγο λάδι στο καθένα και τα πιέζω στο μείγμα των βοτάνων-φρυγανιάς σε όλες τις επιφάνειες.
Παίρνω πυρέξ, βρέχω αντικολλητικό χαρτί και το απλώνω στον πάτο.  Πασπαλίζω και λίγο από το μείγμα.
Στρώνω τα κομμάτια, και το βάζω σκεπασμένο στο ψυγείο, όλη τη νύχτα.
 Το άλλο μεσημέρι στάζω μερικές σταγόνες λάδι σε κάθε κομμάτι και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς, σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο για 15-20 λεπτά και ξεσκέπαστο για άλλα 15-20 λεπτά.
 Έτοιμο, μυρωδάτο, τρυφερό και νόστιμο!!
Παράλληλα σε άλλο πυρέξ βάζω πατάτες, τις πασπαλίζω με το παραπάνω μείγμα, ραντίζω με ελαιόλαδο και ρίχνω και ένα φλυτζανάκι νερό. Ψήνω στον ίδιο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.  Σαν συνοδευτικό του μπακαλιάρου, ή και σαν κυρίως πιάτο, γίνονται τέλειες.
Συνοδεύτικαν με σαλάτα μαρούλι-άνιθο και βραστά ραδίκια (Θεόπικρα) με λαδολέμονο.
Κρασί λευκό ξερό Blanc de Blancs από το κτήμα ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ....
Και του χρόνου, ελπίζω, να είμαστε καλύτερα!!

Δευτέρα, 7 Απριλίου 2014

ΚΙΤΡΟΛΕΜΟΝΟ ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ (και λίγο μαρμελάδα)...

Όλα άρχισαν με ένα μήνυμα στο inbox: Καλησπέρα Σταύρο, πριν καιρό έχασα το κινητό μου και μαζί όλα τα νούμερα. Γράψε μου αν θέλεις το δικό σου. Θα ανέβω μια βόλτα Θεσσαλονίκη....
.....και φυσικά το έστειλα.
Από την συνάντηση που έγινε τις επόμενες μέρες έφυγα με μια σακκουλάρα με 6 υπερτροφικά "λεμόνια από την αυλή μου".
Τελικά όταν πήγα σπίτι και την έψαξα καλύτερα, διαπιστώνω ότι αυτά τα χοντρόφλουδα είναι ΚΙΤΡΟΛΕΜΟΝΑ.
Να λοιπόν η πρόκληση για γλυκό κουταλιού, που δεν έχω ξανακάνει.
Το τελικό αποτέλεσμα είναι στην φωτό παρακάτω
Επιστρατεύω μνήμες και παιδικές εικόνες από την διαδικασία που έβλεπα και ξεκίνησα από το πρωί του Σαββάτου.
Σαπουνίζω με βουρτσάκι τα κίτρα, ξεπλένω καλά και τα βάζω σε νερό, που μέχρι το πρωί της Κυριακής, το άλλαξα τρεις φορές.
Κόβω λίγο τις άκρες και ξύνω στο ψιλό του τρίφτη όλη την επιφάνεια τους και
βάζω το ξύσμα σε σακκούλα τροφίμων στην κατάψυξη για μελλοντική χρήση (πάτησα την σακκούλα να γίνει πλακέ, για να μπορώ να σπάζω όσο κομμάτι θέλω, όταν το χρειαστώ)
Αποφάσισα να τα κάνω με δυο τρόπους, τρίγωνα με την σάρκα τους τα τρία και τα άλλα τρία ρολλάκια. Την σάρκα από τα ρολλάκια θα την κάνω μαρμελάδα (πάντα έχω ως αρχή το "δεν πετάμε τίποτα").
Με το κοφτερό μαχαίρι για το φιλετάρισμα χαράζω κάθε φρούτο στα 8 και αφαιρώ μέρος από το άσπρο.
Η προσπάθεια για ρολλάκια απέτυχε, παρ' όλο που πήρα βαμβακερή κλωστή και καπλαντοβελόνα. Στο τύλιγμα έσπασαν τα πρώτα.
Τότε αποφασίζω να τα βράσω μαζί με τα άλλα, αλλάζοντα πάλι το νερό τρεις φορές.

Παράλληλα παίρνω τα τρία τα ξεφλουδισμένα και τα ψιλοκόβω. Τα ζυγίζω και ρίχνω στα κατσαρολάκι ίση ποσότητα ζάχαρη και ένα ποτήρι νερό.
 Το νερό ήρθε πολύ και για να δέσει το σιρόπι αναγκάστηκα να παρατείνω τον χρόνο βρασμού και η μαρμελάδα σκούρηνε, όπως φαίνεται παρακάτω στις φέτες με κατίκι (τέλειο για πρωινό).
Ζυγίζω τα κομμάτια που έκοψα και τις φλούδες και είναι 1225 γραμμάρια.
Ρίχνω στην μεγάλη κατσαρόλα 1,5 ποτήρι νερό και 1 κιλό ζάχαρη και βράζω μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη καλά.
Ρίχνω το υλικό και σιγοβράζω μέχρι να δέσει.  Λίγο πριν το τέλος ρίχνω και τον χυμό από 2 λεμόνια.
Δεν χρειάστηκε να περιμένω και να ξαναβράσω την άλλη μέρα, όπως έκανε η μητέρα μου.  Το γλυκό έγινε άψογο και έτοιμο για κατανάλωση.
Σερβίροντας μπορώ να ξεχωρίσω τις φλούδες
από τα"ψωμωμένα" κομμάτια....
Έγινε και η δοκιμή, εγκρίθηκε και συσκευάστηκε σε ζεστά βαζάκια, αποστειρωμένα με όλους τους κανόνες της τεχνολογίας, για μακροχρόνια παραμονή (αν μάθει η διαβητολόγα μου θα με ξεσκίσει, που έχω τέτοιο πειρασμό στο σπίτι)....
Εννοείται ότι ένα βαζάκι θα ταξιδέψει για τον τόπο προέλευσης της πρώτης ύλης και θα περιμένω την κριτική της....
________________________
Σημείωση:  Τελικά κατάλαβα γιατί έσπαζαν τα ρολλάκια.  Ήταν κρύα και είχαν χάσει την ελαστικότητα τους.  Έπρεπε να τα τυλίξω όσο ήταν ζεστά και να τα περάσω στην κλωστή.

Κυριακή, 6 Απριλίου 2014

PENNE AL' ARRABBIATA (Πέννες θυμωμένες, λέμε τώρα!!)

Ο Κος Ληστής δεν ήταν τόσο θυμωμένος και το πιάτο δεν ήταν πολύ καυτερό (Ληστής είναι το όνομα του ιδιοκτήτη της πιτσαρίας Οβελίξ, στην Βουρβουρού Σιθωνίας)...
Εγώ σήμερα θύμωσα και την πλάκωσα στις πιπερίτσες (περσυνές, μισές τουρσί και μισές αποξηραμένες) και έγινε καυτερή στην επίγευση.
 Τα   Υ Λ Ι Κ Α  πολύ απλά
1 κουτί κονκασέ Πομοντόρια (400 γραμ.)
3 σκελίδες Σκόρδο
1 μικρό Κρεμμύδι
8 μικρές Πιπερίτσες
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο ¨Εξτρα Παρθένο (το δικό μου το καυτερό έβαλα)
Ζυμαρικά (σήμερα έβαλα πέννες, αύριο ίσως σπαγγέτι)
Παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι
Η   Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η   πάλι απλή
Βάζω στο multi τις ντομάτες κονκασέ, το σκόρδο, το κρεμμύδι και τις πιπερίτσες και τα κάνω χυλό (αυτό έχει σημασία για να υπάρχει διάχυση των καυτερών στο συνολικό μείγμα).
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω τον χυλό από το multi. Σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα και σιγοβράζω μέχρι να πήξει.
Λίγο πριν το τέλος ρίχνω και τον μαϊντανό
 Βράζω τα ζυμαρικά al dente (2-3 λεπτά λιγότερο από τον αναγραφόμενο χρόνο) και σερβίρω με τρείς κουταλιές σάλτσα και με παρμεζάνα.
Ότι πρέπει για την αποσυμφόρηση των ανωτέρων αεροφόρων οδών (ξεβούλωμα ρινοφαρυγγικής κοιλότητος).
Συμβουλή: Χρήσιμο ένα πακέτο χαρτομάντηλα από κοντά!!!!!

Τρίτη, 1 Απριλίου 2014

ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ....ΟΡΦΑΝΗ..

Για σήμερα έλεγα να φτιάξω κάτι άλλο, μέχρι που η Λίλα έριξε την ιδέα.  Ένα ταμείο τα απαραίτητα υλικά, ότι υπάρχει στο σπίτι, σε συνδυασμό με την βαρεμάρα να πάω να πάρω καρότα, σολομό, ή μπέϊκον, την έφτιαξα, σε λιγότερο από μισή ώρα. Βέβαια είναι "ορφανή", αλλά δεν της λείπει η νοστιμιά
ΥΛΙΚΑ 
700 γραμ. Πατάτες σε κύβους
1 Κρεμμύδι μέτριο, μέτρια κομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Σέλινο, φύλλα και κοτσανάκια
3 μικρές Πιπερίτσες καυτερές
5 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 λίτρο Νερό ζεστό
1 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό
1/2 κουτ.γλ. Δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ.γλ. Ρίγανη
1 φλ.τσαγ. Γάλα εβαπορέ light
Αλατοπίπερο
Μαϊντανός ψιλοκομμένος (για το σερβίρισμα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνω στην χύτρα το λάδι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Ρίχνω το σέλινο και τις πατάτες και συνεχίζω το σωτάρισμα για μερικά λεπτά ακόμη.  Σβήνω με το κρασί, αλατοπιπερώνω, ρίχνω το δενδρολίβανο με την ρίγανη και το νερό.
Σκεπάζω την χύτρα και σιγοβράζω για 10' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Εκτονώνω και ανοίγω την χύτρα, βγάζω μερικές πατάτες και πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ το περιέχόμενο της χύτρας.
Ρίχνω το γάλα και τις πατάτες, που έβγαλα και σιγοβράζω, με ανοιχτή την κατσαρόλα, για 5' ακόμα.
Στο σερβίρισμα πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό και γαρνίρω με κρουτόν (κυβάκια από ψωμί ολικής φρυγανισμένα).
Μια άλλη εκδοχή, με σολομό, βρίσκετε πατώντας ΕΔΩ.
Επίσης μπορεί να εμπλουτισθεί και με τηγανισμένο μπέϊκον.