Σάββατο, 25 Ιανουαρίου 2014

ΕΝΑ ΠΑΛΙΟ ΠΡΑΣΟΡΥΖΟ, με βελτιώσεις (και μια ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ για μετά)

Το "Ταπεινό Πρασσόρυζο" το βρίσκεις ΕΔΩ (κλικ).

Σήμερα στο πρόγραμμα είχα ένα ταπεινό Πρασσόρυζο, μιας και εδώ και δύο μέρες, είχα προμηθευτεί τα σχετικά πράσσα.
 Το αποτέλεσμα είναι αυτό......
......και σε αυτό φτάσαμε με τον παρακάτω τρόπο

Υ Λ Ι Κ Α
1 1/2 κιλα Πράσσα
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα (Γλασέ)
2-2,5 φλ.τσαγ. Νερό  (1 φλ.τσ. Κρασί λευκό + 1,5 νερό)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι και Πιπέρι

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα πράσσα 


Τα κόβουμε σε κομμάτια 4-5 εκατοστών, ανάλογα με το πόσο χοντρά είναι (τα χοντρά σε μικρότερα).

Ζυγίζουμε το καθαρό προϊόν, που πρέπει να είναι περίπου ένα κιλό (μισό κιλό φύρα, άρα η τιμή που τα πήραμε αυξάνει κατά 30%)

 Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε χύτρα ταχύτητος και σωτάρουμε τα πράσσα (και το κρεμμύδι) για λίγα λεπτά.
Αλατοπιπερώνουμε και τα γυρίζουμε λίγο ακόμη.
Ρίχνουμε το νερό (και το κρασί) και όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, χαμηλώνουμε τη φωτιά και κλείνουμε τη χύτρα.




Σιγοβράζουμε για 6', αποσύρουμε τη χύτρα από το μάτι και την ανοίγουμε σε 10'.
Έτοιμο!!! 

Σερβίρουμε και, για όποιον θέλει, συνοδεύουμε με λεμόνι (μπόλικο για μένα),  φέτα (μπόλικη για μένα), φρέσκο ψωμί και ένα ποτήρι παγωμένο λευκό κρασί.


Και τώρα η ΣΟΚΟΛΑΤΟΠΙΤΑ

Υ Λ Ι Κ Α για ταψάκι διαμέτρου 20 εκατοστών
125 γραμ. Κουβερτούρα
85 γραμ. Βούτυρο Αγελάδος
25 γραμ. Μαργαρίνη soft
3 Αυγά
150 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
80 γραμ. Φαρίνα (αλεύρι αυτοφούσκωτο)
18 γραμ. Κακάο
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο!
Αμύγδαλα ξεφλουδισμένα και καβουρντισμένα
Καρύδια
1 Βανίλια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Τρίβω τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο multi.
Ανακατεύω το αλεύρι, την βανίλια και το κακάο και τα κοσκινίζω.
Ρίχνω σε μπωλ την ζάχαρη και τα αυγά και δουλεύω με το μιξεράκι χειρός αρκετά, μέχρι να γίνουν παχύρευστος χυλός.
Λυώνω τα βούτυρα με την κουβερτούρα σε μπαιν-μαρί ή για ένα λεπτό στο φούρνο μικροκυμάτων και τα ομογενοποιώ.
Ρίχνω το μείγμα στο μπωλ και ανακατεύω πολύ καλά.
Ρίχνω σταδιακά το μείγμα αλευριού, ανακατεύοντας συνεχώς.
Ρίχνω και τα ξηροκάρπια με το ξύσμα, ανακατεύω καλά και ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι μιας χρήσεως, καλυμμένο με υγραμένη λαδόκολλα.

Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά, το πολύ.

Πρέπει να παραμείνει υγρό στο κέντρο.
Αφήνω σε σχάρα να κρυώσει και το τουμπάρω σε πιάτο.
Αν μείνει υγρή σοκολάτα στο κέντρο, την αφαιρώ με μαχαίρι και την προσθέτω στο κέντρο της πίτας.
Περιμένω να κρυώσει καλά (λέμε τώρα) και κόβω κομμάτι με βρεγμένο μαχαίρι. Το βγάζω με βρεγμένη τρίγωνη σπάτουλα, φωτογραφίζω


 και απαλλοτριώνω πάραυτα...... 

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

ΧΟΝΤΡΑ ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΓΙΑΟΥΡΤΙΟΥ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Για σήμερα...ζυμαρικά. Τι άλλο;;
Με ένα τρόπο που θυμίζει "ο γκρατέν", "παστίτσιο", ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων.
Το αποτέλεσμα αποζημειώνει και σε εμφάνιση και σε γεύση
 Υ Λ Ι Κ Α (πολλά σε αριθμό, σε μικρές ποσότητες)
250 γραμ. Μακαρόνια χοντρά Νο2 ΖΙΤΙ
3 κ.σ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
200 γραμ. Ντοματάκι αποφλοιωμένο, χυλό στο multi
3 κ.σ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κ.γ. Ζάχαρη άσπρη
1/2 κ.γ. Μοσχοκάρυδο τριμμένο
1/2 Ζωμό λαχανικών Σπιτικό
400 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%
3 κ.σ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
4 κ.σ. Μαγιονέζα χωρίς αυγό και γάλα, νηστήσιμη
3 κουτάλες ζωμό από τα μακαρόνια
200 γραμ. Γιδοτύρι, στο χοντρό του τρίφτη
100 γραμ. Παρμεζάνα στο ψιλό και 
100 γραμ. Παρμεζάνα στο χοντρό του τρίφτη
Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βράζω τα μακαρόνια σε ελαφρά αλατισμένο νερό.
Ζεσταίνω το λάδι σε αντικολλητικό τηγάνι και σωτάρω για λίγο το κρεμμύδι με το σκόρδο. Ρίχνω τον χυλό της ντομάτας, και τον ζωμό των λαχανικών, μαζί και μια κουτάλα νερό από τα μακαρόνια και αφήνω να σιγοβράσει μέχρι να πήξει ικανοποιητικά. Αφήνω να κρυώσει.
Σε μπωλ ανακατεύω την μαγιονέζα, το πιπέρι, το γιαούρτι, το μοσχοκάρυδο, τον μαϊντανό, το γιδοτύρι και την ψιλή παρμεζάνα. Αν το μείγμα είναι πολύ σφιχτό, το αραιώνω με μια-δυο κουτάλες νερό από τα μακαρόνια. Ρίχνω και την σάλτσα που κρύωσε και ανακατεύω πολύ καλά.
Λαδώνω ένα ταψάκι πυρέξ, το πασπαλίζω με λίγη φρυγανιά και στρώνω τα μακαρόνια.
Από πάνω απλώνω το μείγμα του γιαουρτιού, να καλυφθούν καλά και πασπαλίζω με την χοντρή παρμεζάνα
 Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά και γίνεται έτσι
 Το ταψάκι είναι 20Χ30 εκατοστά και περίσσεψε μείγμα γιαουρτιού, που το έβαλα στον καταψύκτη για μελλοντική χρήση.
Αυτό βγάζει 4 μερίδες και είναι νοστιμότατο, έστω και χωρίς αλάτι. Τα τυριά και τα μακαρόνια έχουν αρκετό (για μένα!)

Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου 2014

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ .... Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ!!!

Μεγάλη εορτή για την Χριστιανοσύνη τα ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

     Με την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού

Και τους θαρραλέους κολυμβητές που βουτάνε στα παγωμένα, αυτή την εποχή, νερά
 Ακόμη και με μωρά!!!!!!!!




                                                                                                                            


Επίσης γιορτάζουν μεταξύ όλων αυτών,

Θεοπούλα, Θεόπη, Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Ιορδάνης, Γιορντανής, Ντάνης, Δάνης, Ιορδανία, Ιορδάνα, Γιορντάνα, Ντάνα, Δάνα, Ουρανία, Ράνια, Περιστέρα, Φανή, Φένια, Φάνια, Φανούλα, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτίκα, Φωτίκω, Φώτα, Φωτή (πηγή : www.eortologio.gr)

και οι Ουρανίες

Μία από τις εννέα μούσες, προστάτιδα της αστρονομίας


ΡΑΝΙΑ......ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!

Παρασκευή, 3 Ιανουαρίου 2014

ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΝΙΤΑΡΙΩΝ ΔΙΑΦΑΝΗ (σαν ζελέ)

Είπα σήμερα να κάνω μια σαλτσούλα για ζυμαρικά και να αποφύγω το γάλα, που βάζω συνήθως.  Βγήκε μια διάφανη κατασκευή, που μέσα της διακρίνονται και τα μανιτάρια.
Αν εξαιρέσουμε το τυρί, το σύνολο είναι νηστίσιμο.
Η σάλτσα "έντυσε" τα τελευταία "λειριά του κόκορα"..

Υ Λ Ι Κ Α
4 κ.σ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 Κρεμμύδι ξερό
2  Κρεμμυδάκια φρέσκα, με λίγο από το πράσινο
2 σκελίδες Σκόρδο
230 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
1 φλυτζάνι Κρασί λευκό
2 κ.σ. Κορν-φλάουερ διαλυμένο σε λίγο νερό
3 κουτάλες νερό από τα ζυμαρικά (1,5 φλυτζάνι)
Αλατοπίπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Τα τέσσερα πρώτα υλικά στο multi για να γίνουν χυλός
Τον χυλό σε αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να αρχίσει ο βρασμός.

Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω τα μανιτάρια και αλατοπιπερώνω.

Όταν μειωθούν τα υγρά, ρίχνω το σε νερό διαλυμένο νισεστέ, ανακατεύω γρήγορα και ρίχνω και το μακαρονόζουμο από την κατσαρόλα που βράζει δίπλα.
Ανακατεύω μέχρι να αρχίσει να πήζει και αποσύρω από το μάτι.

Τα ζυμαρικά σήμερα είναι τα "λειριά του κόκορα" με πιπεριά Φλωρίνης

βρασμένα 5 λεπτά και στραγγισμένα.

Και όπως δεν είναι περίοδος Νηστείας, πασπαλίζω και με τριμμένο τυρί Grana Padano

Και μια διαφορετική εκδοχή, στο ίδιο θέμα, με ταλιατέλλες καρότου!

Δόξα τω Θεώ!!  Φάγαμε και σήμερα!!  Για αύριο...ποιος ξέρει;;
Posted by Picasa