Τρίτη, 31 Δεκεμβρίου 2013

ΧΟΙΡΙΝΟ ΠΡΑΣΟΣΕΛΙΝΟ (ή Αποχαιρετισμός στα όπλα...)

Χρόνια το άκουγα, χρόνια το έφτιαχνε η μητέρα μου και χρόνια δεν το έτρωγα (έφευγα, πήγαινα αλλού!).
Να λοιπόν τώρα, την τελευταία ημέρα του τρισκατάρατου 2013, το έφτιαξα και το ευχαριστήθηκα...
Υπήρχε στον καταψύκτη ένα κομμάτι μπούτι χοιρινό, σελινόριζες, σελινοκότσανα, σελινόφυλλα, πήρα και δυο πράσα και το κατασκεύασα, με αυγολέμονο.
Το κρέας λιγοστό, αλλά ποιός δίνει σημασία στη λεπτομέρεια;;
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α για 2-3 μεριδούλες
500 γραμ. Χοιρινό μπούτι
6 κουτ.σουπας Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα σε ροδέλλες
1/2 Κρεμμύδι ξερό χοντροκομμένο
2 Πράσα (το άσπρο μέρος) σε κομμάτια 5 εκατ.
2 φλυτζάνια Σελινόριζα σε μπαστουνάκια & κυβάκια
2 φλυτζ. Σελινοκότσανα σε μπαστουνάκια
1 φλυτζ. Σελινόφυλλα ψιλοκομμένα
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό ξηρό
1 νεροπότηρο Νερό ζεστό
Αλατοπίπερο
2 Λεμόνια (τον χυμό τους)
2 Αυγά
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι
και μια χύτρα ταχύτητος SEB, κατασκευής Απρ. 1975!!
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεσταίνω στην χύτρα το λάδι και ροδίζω τα κομμάτια του κρέατος από όλες τις πλευρές, καλά.
Ρίχνω τα κρεμμύδια και συνεχίζω το σωτάρισμα, για 5'.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το ζεστό νερό.
Κλείνω την χύτρα, χαμηλώνω την φωτιά και σιγοβράζω για 30'.
Εκτονώνω, ανοίγω και ρίχνω τα λαχανικά και αλατοπιπερώνω.

Ξανακλείνω και σιγοβράζω για 15' ακόμα.
Ανοίγω και φτιάχνω το αυγολέμονο, με το μιξεράκι χειρός.
Σε μπωλ σπάζω τα αυγά, ρίχνω και ένα σφηνάκι νερό.
Ανακατεύω πολύ καλά και ρίχνω σταδιακά το χυμό του λεμονιού.
Ρίχνω και μια κουταλιά αλεύρι και συνεχίζω το ανακάτεμα.
Παίρνω με την κουτάλα ζωμό από την χύτρα (έχει αρκετό) και τον ρίχνω στο μπωλ, πάντα ανακατεύοντας καλά.
Ρίχνω και το σταθερό φιλί στον αέρα και το περιεχόμενο του μπωλ στην χύτρα.
Ανακατεύω κουνώντας κυκλικά και όχι με κουτάλα.

Και τρώμε....
Αυτό ήταν το κλείσιμο του τρισκατάρατου 2013, που να πάει αλλού....
Posted by Picasa

Παρασκευή, 27 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΧΑΝΟΡΥΖΟ ΦΟΥΡΝΟΥ (ή όπως αλλιώς θέλεις να το ονομάσεις!)


Πολλά μπορείς να κάνεις με ένα λάχανο, όπως λαχανοντολμάδες, λαχανόρυζο, λαχανόπιτα, σαλάτα Coleslow κ.ά.
Είπα σήμερα να πρωτοτυπήσω κάπως και να κάνω ένα εξελιγμένο λαχανόρυζο, αλλά με την γέμιση των Λαχανοντολμάδων φούρνου και να τελειώσει στον φούρνο, με λάχανο πάνω και κάτω. Κάτι σαν πίτα, αλλά αντί για φύλλο ζύμης να έχει λάχανο.
Και να το αποτέλεσμα, μόλις βγήκε από τον φούρνο
Υ Λ Ι Κ Α
Το λάχανο που πήρα ήταν 2,5 κιλά
1 Κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
3 Κρεμμυδάκια φρέσκα κομμένα ροδέλλες
2 Καρότα στο χοντρό του τρίφτη
Μαϊντανό και άνιθο κατά κρίση (έβαλα μπόλικο)
200 γραμ. Κονκασέ (μισό κουτί)
1/2 + 1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσ. Ρύζι Γλασέ
2+1 φλ.τσ. Νερό ζεστό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεμάτισα το λάχανο σε δυο δόσεις (δεν χωρούσε ολόκληρο στην κατσαρόλα), σε αλατισμένο νερό, που βράζει.
Σε βαθύ τηγάνι μισό φλυτζάνι λάδι να ζεσταθεί και σωτάρω τα κρεμμύδια, τα καρότα, τον άνιθο και τον μαϊντανό, για μερικά λεπτά (εδώ αν θέλουμε σβήνουμε με λευκό κρασί).  Προσθέτω την ντομάτα και λίγο νερό και βράζω 5' ακόμα.  Ρίχνω το ρύζι και όταν υγρανθεί αρχίζω να προσθέτω λιγο-λίγο νερό.  Η διαδικασία παρασκευής του ριζότο (όταν απορροφά τα υγρά, προσθέτω λίγο και πάει συνέχεια).
Η γέμιση δεν είναι ανάγκη να μείνει τελείως στεγνή.
Σε πυρέξ (ή ταψί) λαδωμένο στρώνω τα μισά ζεματισμένα φύλλα του λάχανου, ρίχνω λίγο λάδι και αλάτι και στρώνω την γέμιση.
Σκεπάζω με τα υπόλοιπα φύλλα, ρίχνω το υπόλοιπο λάδι και το νερό και στον φούρνο.
Ψήνω σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο, στους 180 βαθμούς, για 40 λεπτά και ξεσκεπάζω.  Συνεχίζω για 15 λεπτά ακόμα, μέχρι να ροδίσει το λάχανο, όπως στην παρακάτω φωτό

Καμία σχέση με λαχανόρυζο

Τέλειο!!
Posted by Picasa

Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2013

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ..... σχεδόν όπως πάντα!!

Φέτος το μεσημέρι ήταν κάπως λιτό.
Ένα τσιπουράκι, για να ανοίξει η όρεξη, με λίγο άοσμο παστουρμά, λίγο σουτζούκι (ΜΙΡΑΝ φυσικά), λίγο γιδοτύρι με πικάντικη μουστάρδα........και σαν συνέχεια...
.......πρώτο πιάτο  λίγα ντολμαδάκια.....και σαν κύριο πιάτο....
....λίγο Μπούτι χοιρινό με πατάτες στη μικρούλα γάστρα.
Το τσιπουράκι ήταν με γλυκάνισο, από τα αποστάγματα του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου (ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ), όπως επίσης το κρασί, ένα ξινόμαυρο από τις πλαγιές του Βερτίσκου, του ίδιου οινοποιού
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!




Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

ΜΗΛΑ ΨΗΤΑ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑΣ στο τσάκα-τσάκα!!

Ωρα 6 απόγευμα, θυροτηλέφωνο, φίλος εστιάτορας: "Είπαμε να πούμε μια καλησπέρα"
"Ελάτε επάνω για καφέ"
"Ήπιαμε"
"Ελάτε, γιατί κατεβαίνω να σε σπάσω το κεφάλι! Εγώ κάνω 120 χλμ για να έρθω στο μαγαζί σου κι εσύ...."
Και έρχονται!
Δούλεψε ο επεξεργαστής του μυαλού και, μέχρι να ανέβει το ασανσέρ, αποφασίζω:  Καφές φίλτρου ντεκαφεϊνέ και μήλα στην κατσαρόλα.
Όλα ήταν έτοιμα στις 6:30΄ .
Να και ένα αποτέλεσμα, σε close-up!
Υ Λ Ι Κ Α 
3 Μήλα Ζαγορίν (τόσα είχα)
3 κουτ.γλ. Ζάχαρη άσπρη
Καρύδια
Σταφίδες ξανθές
Κανέλλα
1 σφηνάκι Λιμοντσέλο (τέτοιο είχα πρόχειρο)
1/2 φλ.τσαγ. Νερό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καθαρίζω το κέντρο από τα κουκούτσια, με το ειδικό εργαλείο και τα ξεφλουδίζω με το πατατοξεφλουδιστήρι (δυστυχώς δεν υπάρχει πια ο Άνταμ που έτρωγε λίγες φλούδες).
Ρίχνω το νερό σε μικρό κατσαρολάκι, τοποθετώ όρθια τα μήλα, γεμίζω την τρύπα με καρύδια και σταφίδες, ρίχνω στην κάθε τρύπα από ένα κουταλάκι ζάχαρη και αρκετή κανέλλα.  Ραντίζω με το λικέρ και ρίχνω και μερικές σταφίδες γύρω.

Ψήνω σε μέτρια φωτιά, με σκεπασμένο το κατσαρολάκι, για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα μήλα.



Πρακτικά μέχρι να βγάλει φούσκες η τρύπα.

Ίσως θα μπορούσα να τα βάλω και λίγο στο γκριλ, αλλά δεν υπήρχε χρόνος!

Βέβαια στο σπίτι υπήρχαν  μελομακάρονα και κουραμπιέδες Νέας Καρβάλης, αλλά "ετοιματζίδικοι" (η αλήθεια είναι ότι δοκίμασαν και από ένα κουραμπιέ και τους άρεσε!)
Posted by Picasa

Κυριακή, 8 Δεκεμβρίου 2013

ΛΑΒΡΑΚΙ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ..... έτσι απλά!!


Χθες Σάββατο ένα πέρασμα από τον ψαρά της γειτονιάς έδωσε την λύση για το σημερινό μεσημέρι. Δεν είχε μεγάλη ποικιλία, αλλά δυο λαβράκια μου έκλεισαν το λαμπερό τους μάτι.
Και να το ένα, έτοιμο για απαλλοτρίωση

Αποφάσισα να τα κάνω στην λαδόκολλα στον φούρνο
Υ Λ Ι Κ Α
2 Λαβράκια (από νταλιάνι. Δεν παίρνω αλανιάρικα)
1 κλωναράκι Δενδρολίβανο Αταλάντης (στα δύο)
2 κουτ.γλυκού Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 μικρές σκελίδες Σκόρδο πατημένες
8 λεπτές ροδέλλες Λεμονιού (ανάλογα με το μήκος του ψαριού)
2 κομμάτια λαδόκολλα ψησίματος, μεγαλύτερη κατά 20 εκατοστά από το κάθε ψάρι.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑΔΑ
2 κουτ.σουπ. χυμό Λεμονιού
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. Μουστάρδα (απλή έβαλα)
1 κουτ.γλυκού Ρίγανη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Τα ψάρια, υποτίθεται ότι θα τα καθαρίσει η γυναίκα του ψαρά, τα πλένω καλά και τα στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί.
Βάζω στην κοιλιά τους το δενδρολίβανο, το σκόρδο και τον μαϊντανό.
Στρώνω στην λαδόκολλα κατά μήκος τις φέτες λεμονιού και απλώνω επάνω τους το ψάρι.
Βάζω τα υλικά της μαρινάδας σε βαζάκι και τα ανακατεύω καλά.
Περιχύνω το κάθε ψάρι με την ανάλογη μαρινάδα.
Σηκώνω τα μεγάλα άκρα της λαδόκολλας, τα διπλώνω μεταξύ τους δυο φορές και στρίβω τα μικρά άκρα σαν καραμέλλα. Τα διπλώνω από κάτω.  Έτσι έφτιαξα από μια ατομική γαστρούλα, για το καθένα.
Τα βάζω στο ταψί και ρίχνω 2 φλυτζάνια νερό.

Βάζω το ταψί στο ψυγείο, στο συρτάρι για τα ψάρια και το αφήνω μια μία ώρα τουλάχιστον, για να μαριναριστούν τα ψάρια.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 35-40 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του ψαριού, ή πρακτικά μέχρι να σωθεί το νερό στο ταψί και λίγο ακόμα.

Συνοδεύω με σαλάτα μαρούλι με φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό, ελαιόλαδο και ξύδι μπαλσάμικο.  Επίσης με παγωμένο κρασί λευκό.
Σημείωση:  Ξέχασα να χαράξω τα ψάρια στην επάνω τους πλευρά, αλλά αυτό δεν φαίνεται να επηρέασε την νοστιμιά τους.
Posted by Picasa

Κυριακή, 1 Δεκεμβρίου 2013

ΣΟΛΟΜΟΣ ΦΕΤΑ ΠΛΑΚΙ

Σολομού συνέχεια σήμερα, σε φέτες, με κρεμμύδια (στη Σκόπελο το λένε "στιφάδο"!


Υ Λ Ι Κ Α

3 φέτες Σολομό (περίπου 700 γραμ.)
1 Κρεμμύδι μέτριο κομμένο φετάκια
3 σκελίδες Σκόρδο σε φετάκια          
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 Πιπεριές τ. Φλωρίνης σε ροδέλλες
800 γραμ. Ντομάτες ξεφλουδισμένες
και ξεσποριασμένες, κομμένες
καρεδάκια
1 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό (κατά      
προτίμηση από αυτό που θα πιούμε!)
1/2 ματσάκι Μαϊντανό μέτρια κομμένο
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και τσιγαρίζω το κρεμμύδι με το σκόρδο, για 5 λεπτά.  Σβήνω με το κρασί και αλατοπιπερώνω.  Σε μερικά λεπτά ρίχνω την ντομάτα και την πιπεριά, σκεπάζω και χαμηλώνω την φωτιά.  Σιγοβράζω για 15-20 λεπτά.
Ρίχνω το μείγμα σε ταψάκι πυρέξ, βάζω από πάνω τις φέτες του σολομού, αφού προηγούμενα τις πλένω, στεγνώνω και αλατίζω ελαφρά.  Με ένα κουτάλι βάζω επάνω στις φέτες μια μικρή ποσότητα από το μείγμα των κρεμμυδιών.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 45-50 λεπτά.  Πασπαλίζω με τον μαϊντανό, σβήνω τον φούρνο και αφήνω μέσα το ταψάκι για 10 λεπτά ακόμα.

Το συνοδεύσαμε με το παρακάτω κρασί

Τέλειο!!!
Posted by Picasa