Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου 2013

ΠΑΤΑΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΟΛΟΜΟ

"Λέγε - λέγε το κοπέλι, κάνει τη γριά να θέλει" λέει μια λαϊκή ρήση.
Έτσι κι εγώ ο γέρος χρόνια άκουγα και έβλεπα την πατατόσουπα, αλλά ποτέ δεν την έφτιαξα.
Σήμερα ήρθε η ώρα της, αλλά και με καπνιστό σολομό, αντί για μπέϊκον, που έχουν πολλές συνταγές.
Να και το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
200 γραμ. Σολομό καπνιστό φιλέτο κομμένο σε μπουκιές
1 Κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο, λιωμένες στην πρέσσα
5 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Καρότο τριμμένο στο ρεντέ
2 συσκευασίες Ζωμό Λαχανικών Σπιτικό Knorr
1,5 λίτρο Νερό ζεστό
700 γραμ. Πατάτες καθαρισμένες και κομμένες σε κύβους
1/2 κουτ.γλ. Δενδρολίβανο ψιλοκομμένο
1/2 κουτ.γλ. Ρίγανη ξερή
1 φλ.τσαγ. Γάλα εβαπορέ light
Πιπέρι άσπρο
Αλάτι χοντρό 
Μαϊντανό
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε κατσαρόλα ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω καλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, για 5 λέπτά.
Στο ζεστό νερό διαλύω τον Σπιτικό ζωμό και το ρίχνω στην κατσαρόλα.
Μόλις πάρει βράση ρίχνω τις πατάτες, σκεπάζω και σιγοβράζω για 20 λεπτά.
Σε ένα πιάτο βγάζω τις μισές πατάτες περίπου και πολτοποιώ την σούπα με το μπλέντερ-ράβδο.
Ρίχνω στην κατσαρόλα το γάλα, την ρίγανη, το δενδρολίβανο και 
βράζω μερικά λεπτά ακόμα.
Επιστρέφω στην κατσαρόλα τις πατάτες και ρίχνω και τα κομμάτια του σολομού.
Σβήνω το μάτι και αφήνω μερικά λεπτά ακόμα.
Σερβίρω με τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Δυστυχώς είχαν τελειώσει τα παγάκια του ζωμού λαχανικών και αναγκάστηκα να αγοράσω. Είχα πολλά χρόνια να χρησιμοποιήσω τέτοιους ζωμούς και ξέχασα ότι είναι πολύ αλατισμένοι. Έτσι το σύνολο "τσίμπησε" λίγο στο αλάτι.
Τα εύσημα ("γεια στα χέρια σου") όμως ακούστηκαν, εκτός από την πρώτη κουταλιά και στο ενδιάμεσο, συνοδευόμενα από το χαρακτηριστικό "μμμμμμμμμμ" της Ψυχούλη!!

Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2013

ΣΥΚΩΤΙ ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΤΙΦΑΔΟ & Ο ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΟΣ ΧΑΛΒΑΣ ΓΕΝΕΘΛΙΩΝ


Η εκκαθάριση του ψυγείου συνεχίζεται.  Σειρά σήμερα έχει η κατάψυξη.  Συκώτι μοσχαρίσιο, κρεμμυδάκια στιφάδου.  Να η ιδέα, όπως την έκανε η μητέρα μου, με δικά μου μυρωδικά και να το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α
250 γραμ. Συκώτι μοσχαρίσιο σε 4 κομμάτια
1/2 Κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
300 γραμ. Κρεμμυδάκια στιφάδου
1 σκελίδα Σκόρδο σπασμένη
20 κόκκους Πιπέρι 5 χρωμάτων ή μαύρο
2 φύλλα Δάφνη
2 κουτ.σουπ. Ξύδι Balsamico
2 κουτ.σουπ. Ντοματάκια κονκασέ
2 κουτ.σουπ. Πάπρικα γλυκειά
1 κουτ.σουπ. Μείγμα 5 μπαχαρικών (ίσες ποσότητες από: Μπαχάρι, Κανέλλα, Γαρύφαλλο, Κίμινο, Μοσχοκάρυδο, όλα σε σκόνη)
1/2 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό (ή κόκκινο)
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Νερό ζεστό όσο χρειαστεί (περίπου 1 φλυτζάνι)
Αλεύρι για αλεύρωμα του συκωτιού
Αλάτι
Γάλα όσο χρειαστεί
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω καλά το συκώτι και το μαρινάρω στο γάλα για μισή ώρα, τουλάχιστον.
Ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω για 3 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο.
Ρίχνω τα κρεμμυδάκια και συνεχίζω το σωτάρισμα, μέχρι να αρχίσουν να ροδίζουν.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω το κονκασέ και το ξύδι, ανακατεύω και πασπαλίζω με τα μπαχαρικά και την πάπρικα.
Ανακατεύω απαλά, συμπληρώνω με νερό, σκεπάζω την κατσαρόλα και σιγοβράζω για 15 λεπτά.
Παίρνω το συκώτι από την μαρινάδα, το στεγνώνω με απορροφητικό χαρτί και το αλευρώνω (αυτό το αλεύρι που θα κολλήσει θα βοηθήσει την σάλτσα να χυλώσει).
Ακουμπώ το συκώτι επάνω στα κρεμμύδια, κουνάω κυκλικά την κατσαρόλα, σκεπάζω και συνεχίζω το βράσιμο για 10 λεπτά άκόμα. Βγάζω την κατσαρόλα από την φωτιά, γυρίζω το συκώτι, σκεπάζω και την αφήνω για 10 λεπτά ακόμα.

Το συκώτι είναι μαλακό σαν βαμβάκι, τα κρεμμυδάκι διατηρούν το σχήμα τους και η νοστιμιά ..... ανυπέρβλητη!!
Εγώ, όπως και στο πατρικό, έκανα το φαγητό σαν κυρίως πιάτο, αλλά, τώρα που το σκέφτομαι, θα μπορούσε να σταθεί και σαν μεζές στον Χριστουγεννιάτικο μπουφέ, με το συκώτι κομμένο σε λουρίδες ή κομματάκια. Και έτσι θα γίνει!!
________________________________________

Μετά από αυτά, έχοντας και την έλλειψη από τα γενέθλια μου, στις 20, έκανα και τον κλασικό Πολίτικο Χαλβά, καθυστερημένο μερικές μέρες.
Την ημέρα των γενεθλίων μου βρισκόμουν στα Friday's της Κηφησιάς, για τον τελικό των Greek Food Bloggers, σαν finalist!
Την κατασκευή δεν την περιγράφω ξανά. Είναι ίδια με τα προηγούμενα χρόνια, μόνο που οι ποσότητες καθορίστηκαν από την ζάχαρη που είχα διαθέσιμη, αλλά μου ξέφυγε λίγο το ελαιόλαδο και δεν μπόρεσε να κρατήσει το σχήμα του στο ξεφορμάρισμα.
Επίσης δεν είχα κουκουνάρι και έβαλα χοντροκομμένα καρυδια, σταφίδα ξανθή και αποξηραμένα κράμπερις (ότι βρήκα στο ντουλάπι, δηλαδή).
Το γλάσσο, επίτηδες παχύ, φταγμένο με κουβερτούρα ΙΟΝ 54%, 3 κουταλιές γάλα εβαπορέ light και 2 κουταλιές ελαιόλαδο, 30 δευτερόλεπτα στα μικροκύμματα και καλό ανακάτεμα..  Μαλακό ακόμη και στο ψυγείο και βελούδινο!!

Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2013

"ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΜΠΙΦΤΕΚΙ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑΣ" ή "MEDITERRANEAN TURKEY BURGER" : Η συμμετοχή μου....


 Αυτή είναι η φετεινή συμμετοχή μου στον Διαγωνισμό των Greek Food Bloggers για τα Friday's.
Προκρίθηκε στον τελικό, στην πεντάδα των "κυρίως" πιάτων, μέσα από 96 συμμετοχές και για τις τρεις κατηγορίες (ορεκτικά, σαλάτες, κυρίως).

Υ Λ Ι Κ Α για μια μερίδα
160 γραμ. Κιμάς Γαλοπούλας
1 κουτ.γλυκού Λιαστή Ντομάτα σε λάδι στραγγισμένη και ψιλοκομμένη
1/2 κουτ.γλυκού Μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/4 κουτ.γλυκού Σκόρδο ψιλοκομμένο
50 γραμ. Φέτα τριμμένη
1 κουτ.γλυκού Φέτα τριμμένη
1 κουτ.σούπας Τζατζίκι*
2 τεμ. Ψωμάκια για burger σχισμένα οριζόντια
3-4 φύλλα μικρά Σπανάκι**
1/2 Πιπεριά Φλωρίνης (από βαζάκι) στραγγισμένη, σε ταινίες
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Προθερμαίνω τον φούρνο στους 230 βαθμούς (στον διαγωνισμό χρησιμοποιήθηκε αντικολλητικό τηγάνι).
Ζυμώνω τον κιμά με την ντομάτα, τον μαϊντανό, το σκόρδο και τα 50 γραμ. φέτα. 
Πλάθω 2 μπιφτέκια με πάχος περίπου 1,5 εκατοστά και τα τοποθετώ σε ταψάκι με κόλλα ψησίματος (ή αντικολλητικό).
Ψήνω στον προθερμασμένο φούρνο για 8-10 λεπτά (εσωτερική θερμοκρασία μπιφτεκιού 74 οC, αν έχετε το ειδικό θερμόμετρο).
Αν θέλουμε ψήνουμε τα ψωμάκια στην κομμένη τους πλευρά, μέχρι να ροδίσουν ελαφρά.
Αναμειγνύουμε το τζατζίκι με το 1 κουταλάκι φέτα και το απλώνουμε στο κάτω ψωμάκι.
Από πάνω το σπανάκι, την πιπεριά, το μπιφτέκι και καπακώνουμε με το υπόλοιπο ψωμάκι.

Παραπομπές:
* Το τζατζίκι γίνεται με γιαούρτι στραγγιστό (κατά προτίμηση 2% λιπαρά), σκόρδο, ελαιόλαδο, ψιλοκομμένο αγγούρι και άνηθο.
** Το σπανάκι μπορεί να αντικατασταθεί με μαρούλι ή ρόκα, ανάλογα με την εποχή.

Πιο κάτω είναι η εμφάνιση, όπως έγινε στην δοκιμαστική κατασκευή, όπου δεν μπόρεσα να παρευρεθώ και με εκπροσώπησε άριστα η Κα Μαρία Μπέικα, του blog Mari Plateau, την οποία ευχαριστώ και από εδώ!

Ο Διαγωνισμός, για δεύτερη χρονιά, στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και όλοι οι συμμετέχοντες έμειναν ευχαριστημένοι.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους Greek Food Bloggers και στα καταστήματα Friday's.....

Posted by Picasa