Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2013

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΦΑΣΟΛΑΔΑΣ και άλλα τινά!!!

Τα διαθέσιμα φασόλια Πρεσπών, περασμένης εσοδείας, ήταν λίγα, μόνο 143 γραμμάρια.
Η απόφαση για μια φασολάδα-σούπα, μαζί με τα υπόλοιπα συστατικά της, θα έδιναν 2 γερά πιάτα, ίσως και τρία.
Τα υλικά, στη μισή ποσότητα, σαν ΑΥΤΑ(κλικ), μπήκαν στην μικρούλα γάστρα.
Και, ώ του θαύματος, σε λιγότερη ώρα από την συνταγή, στέγνωσαν και απέμειναν έτσι όπως φαίνονται στην παρακάτω φωτό.

Επειδή όμως είμαι από τα παιδιά που δεν κωλώνουν σε κάτι τέτοια, άνοιξα ντουλάπια και τα συνοδεύω με:
Σαρδέλες Αιγαίου, πικάντικες, με πιπερίτσες

Με αντσούγιες Καλονής, σε βαζάκι

Με ραδίκια Ελληνικά (καλλιεργημένα βέβαια) με λαδολέμονο

Με τσίπουρο Μακεδονίας, δυστυχώς με γλυκάνισο, αραιωμένο με πάγο

και το στομάχι παραγέμισε, για σήμερα........

...........και αύριο.......Θεός γνωρίζει.  Έχω 20+ ώρες να το σκεφτώ....
ΥΓ:  Φυσικά, επειδή θα με έτρωγε το σκουλήκι, έκανα έλεγχο της γάστρας για τυχόν ράγισμα και στο κρύο, αλλά και στο ζεστό, με καυτό νερό, δυο φορές...  Αποτελέσματα ελέγχου: Αρνητικά και η απορία παραμένει.  Πως τελείωσε το νερό;;;
Posted by Picasa

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2013

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ

Από τον καιρό που οι τρελές αγελάδες ήταν της μόδας, ζήτημα είναι αν μια ή δυο φορές μπήκε συκώτι στο σπίτι μας.
Σήμερα είπα να ζήσω επικίνδυνα και έκανα μια μικρή ποσότητα στο φούρνο (είπα να αποφύγω το τηγάνι ή το σχαροτήγανο).
Και να το αποτέλεσμα, μαλακό σαν βαμβάκι. Δεν χρειάζεται ούτε μαχαίρι, ούτε και πολύ-πολύ μάσημα....
 
Υ Λ Ι Κ Α 
300 γραμ. Συκώτι μοσχαρίσιο καθαρισμένο από νεύρα και πέτσες(δουλειά του χασάπη)
1 Κρεμμύδι μικρό μέτρια κομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο μέτρια κομμένη
Γάλα για να καλύψουμε τις φέτες (περ. 1 φλυτζάνι)
2 κλαδάκια δενδρολίβανο
1/2 + 1/2 φλυτζ. Κρασί λευκό
2-3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουταλάκι Νισεστέ (Κορν-φλάουερ)
Ρίγανη μια γερή πρέζα
Αλάτι - Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Πλένω καλά το συκώτι, το στραγγίζω και το βάζω στο γάλα, για να μαριναριστεί για μια ώρα.
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και σωτάρω κρεμμύδι και σκόρδο, μέχρι να γίνουν διάφανα. Σβήνω με το 1/2 φλ. κρασί. Συνεχίζω το βράσιμο για μερικά λεπτά, για να εξατμιστεί το οινόπνευμα.
Ρίχνω το περιεχόμενο του τηγανιού σε ταψάκι ή πυρέξ και συμπληρώνω με το άλλο 1/2 κρασί.
Στραγγίζω το συκώτι από το γάλα και το στεγνώνω με κουζινόχαρτο. Βάζω τα κομμάτια στο ταψάκι και ρίχνω το δενδρολίβανο.
Ο φούρνος είναι προθερμασμένος στους 180 βαθμούς και ψήνω για 15-20 λεπτά, ανάλογα με το πάχος του συκωτιού.
Πέντε λεπτά πριν το τέλος πασπαλίζω με την ρίγανη.
Με τσιμπίδα βγάζω το συκώτι και το διατηρώ ζεστό.
Στο ζουμί με τα κρεμμύδια ρίχνω το κορν-φλάουερ διαλυμένο σε λίγο νερό, ανακατεύω και ξαναβάζω στον ζεστό φούρνο, μέχρι να πήξει λίγο η σάλτσα. 
Αυτήν την τελευταία δουλειά μπορούμε να να την κάνουμε και στο αρχικό μας τηγάνι, αφού αδειάσουμε το ταψάκι.
Σερβίρω με λευκό ρύζι ή πουρέ ή πατάτες τηγανητές...
Posted by Picasa

Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013

ΜΠΑΜΙΕΣ ΛΑΔΕΡΕΣ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΓΑΣΤΡΑ

Χθες έκανα τις υπόλοιπες σπαλομπριζόλες στην μεσαία γάστρα, με πατάτες και καρότα.
Σήμερα έπρεπε να κάνω κάτι λαδερό.  Πρόχειρα υπήρχαν μπάμιες έξτρα, αλλά σε μικρή ποσότητα, για την μικρούλα γάστρα.
Έγιναν "λουκούμι", όπως άκουσα
1
Υ Λ Ι Κ Α  για 2 μερίδες
450 γραμ. Μπάμιες έξτρα (μικρές)
Τον χυμό από ένα λεμόνι
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
2 κουτάλες ζωμό Κρέατος
1 κουτί Ντομάτες κονκασέ (450 γραμ.)
1 Κρεμμύδι μέτριο στα 4
2 σκελ.Σκόρδο
Αλάτι
Μείγμα 5 πιπεριών χοντροτριμμένο
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στη γάστρα βάζουμε τις μπάμιες, τις ραντίζουμε με τον χυμό του λεμονιού και το ελαιόλαδο.
Ανακατεύουμε ευγενικά.
Βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά στο multi και με τον χυλό περιχύνουμε τις μπάμιες.
Ανακατεύουμε ευγενικά πάλι.

Καπακώνουμε το γαστράκι και φουρνίζουμε στους 100 βαθμούς.
Σε 90 λεπτά ξεσκεπάζουμε την γάστρα και αφήνουμε μισή ώρα ακόμη, ανεβάζοντας λίγο την θερμοκρασία, στους 150 βαθμούς, για να σωθούν τα ζουμιά και να μείνει μόνο με το λάδι.

Νοστιμιά ανυπέρβλητη, ακόμη και για μένα που δήλωσα ότι δεν είμαι και τόσο "φαν" της μπάμιας, παιδιόθεν!!

Τόσο που θα το ξανακάνω, αλλά και με φασουλάκια και με ότι άλλο κατεβάσει το ξεροκέφαλο μου!!
Posted by Picasa

Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013

ΣΑΡΔΕΛΕΣ ΦΟΥΡΝΟΥ (ΠΛΑΚΙ)

Η σημερινή συνταγή είναι "της αρπαγής" από το site www.pirouni.gr της Ελένης Ψυχούλη και την έφτιαξε ο μάγειρας Μετζέλος Δροσόπουλος.
Η δική μου κατασκευή διαφέρει στο υπόθεμα του πιάτου. Ο μάγειρας έβαλε αρμιρίκια ζεματισμένα (προτείνει και βλίτα), ενώ εγώ έβαλα αντίδια ζεματισμένα για 3-4 λεπτά και αμέσως σε παγωμένο νερό και στράγγισμα, για να μείνουν καταπράσινα!
Τα "εύσημα" τα έδωσε ο τακτικός δοκιμαστής μου, η συμβία, λέγοντας με την πρώτη πηρουνιά "Γεια στα χέρια σου, πολύ νόστιμα".
Και αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα
 Υ Λ Ι Κ Α
1 κιλό Σαρδέλες φιλεταρισμένες (εδώ είναι ο μεγαλύτερος κόπος)
2 Κρεμμύδια σε ροδέλλες (φροντίζουμε να κόψουμε ολόκληρο το κρεμμύδι χωρίς να διαλυθούν οι ροδέλλες)
3 ώριμες Ντομάτες ξεφλουδισμένες σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο σε κομματάκια
Ρίγανη
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Λεμόνι κομμένο σε λεπτές ροδέλλες και κάθε ροδέλλα σε τέταρτα
Αλάτι-Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Οι σαρδέλες ξελεπιάστηκαν, αποκεφαλίστηκαν και καθαρίστηκαν από τα εντόσθια από την κυρία του ψαροπώλη. Εγώ τις πέρασα ένα δεύτερο χέρι, μια-μια, κάτω από τρεχούμενο νερό, για να φύγουν τα υπόλοιπα λέπια και έβγαλα και την ραχοκοκκαλιά με την ουρά. Η μπελαλίδικη αυτή δουλειά γίνεται καλύτερα με το υλικό σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και είναι τόσο πιο δύσκολη, όσο πιο φρέσκες είναι οι σαρδέλες. Ομολογώ ότι με δυσκόλεψαν.
Τις ντομάτες τις ξεφλούδισα "δι' εμβαπτίσεως εις ζέον ύδωρ", αφού έβγαλα τον κεντρικό αφαλό (κοτσάνι) και χάραξα σταυρωτά το αντίθετο άκρο (30 δευτερόλεπτα στο βραστό και αμέσως σε κρύο). Κόπηκαν σε ροδέλλες.
Τα Κρεμμύδια καθαρισμένα από το πρώτο στρώμα κόπηκαν σε ροδέλλες.
 Λαδώνω πυρέξ οβάλ, στρώνω μια σειρά κρεμμύδια, από πάνω μια σειρά ντομάτες, πασπαλίζω με τα κομματάκια του σκόρδου και ρίγανη.
Στρώνω σε όλη την επιφάνεια τις φιλεταρισμένες σαρδέλες ανοιγμένες, πυκνά και όσες περίσσεψαν, σε διπλή σειρά, καλύπτοντας τυχόν κενά.
Ραντίζω με λάδι και πασπαλίζω με ρίγανη.
Απλώνω και τα τεταρτάκια του λεμονιού.
 Έχω τον φούρνο προθερμασμένο στους 220 οC και ψήνω για 10' αρχικά, χαμηλώνω στους 200 βαθμούς και ψήνω για 10' ακόμα.
Πασπαλίζω με ψιλοκομμένο μαϊντανό
 Και από πιο κοντά
 Για το σερβίρισμα επάνω σε ζεματισμένα χόρτα ραντίζω με λαδολέμονο.
Το ιδανικό θα έλεγα θα ήταν αν είχα σαν υπόθεμα ραδίκια ή σταμναγκάθι, αλλά που να τα βρεις αυτά εδώ γύρω!
Αυτό που δεν χρησιμοποίησα από τα υλικά είναι αλάτι. Το μείγμα πιπεριών 5 χρωμάτων το έτριψα από πάνω.
Την συνταγή, όπως παρουσιάστηκε στην TV θα την βρήτε ΕΔΩ.

Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013

ΦΑΝΟΥΡΟΠΙΤΑ...όπως πάντα....καθυστερημένη, αλλά πάντα νόστιμο κέϊκ!!

Ξεκινώντας θέλω να διευκρινίσω ότι η καθυστέρηση οφείλεται στον χρόνο που θα υποβληθεί το αίτημα από την συμβία.
Φέτος όμως είναι η δεύτερη φορά. Την πρώτη, την περασμένη εβδομάδα, την έσπασα βγάζοντας από το ταψί και έφτιαξα άλλη!

Υ Λ Ι Κ Α
4 φλ.τσαγ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (κόκκινη φαρίνα)
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
1 1/2 φλ.τσαγ. Χυμό πορτοκαλιού (από 3 πορτοκάλια)
Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 φλ.τσαγ. Καρύδια χοντροκομμένα
1 φλ.τσαγ. Σταφίδες ξανθές αλευρωμένες
2 κουτ.γλυκ. Κανελλογαρύφαλο σκόνη
1 κουτ.γλυκ. Σόδα μαγειρικής

Για το πασπάλισμα Άχνη Ζάχαρη, ή Σουσάμι, ή πηχτό Μελοσίροπο (μέλι με νερό σε αναλογία 3/1 και πασάλειμμα με πινέλο ζαχαροπλαστικής)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ανακατεύουμε την σόδα με το κοσκινισμένο Αλεύρι.
Σε μπωλ ρίχνουμε τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια και τις "αλευρωμένες" σταφίδες.
Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογεννοποιηθούν και σταδιακά ρίχνουμε το αλεύρι με τη σόδα. Συνεχίζουμε το χτύπημα και γίνεται πηχτός χυλός.
Ρίχνουμε τα καρύδια και τις σταφίδες, ανακατεύουμε καλά και χύνουμε το μείγμα σε στρογγυλό ταψάκι Νο 30 (διάμετρος 30 εκατοστά), λαδωμένο και πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρη (ενσωματώνεται και δεν φαίνεται, όπως το αλεύρι).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 οC , για 35-40', με αέρα και αντιστάσεις. Αν δεν έχουμε αέρα, τότε 180 οC και 45-50'.
Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε μέσα βυθίζοντας οδοντογλυφίδα. Να βγαίνει στεγνή.
Και πασπαλισμένο με ζάχνη άχαρη
Η γιαγιά μου, Πολίτισσα, έφτιαχνε το σιροπάκι που είπα παραπάνω και το άλειφε με πινέλο. Έπαιρνε μια καταπληκτική γυαλάδα, χωρίς να είναι ζουμερό.
Στην πραγματικότητα δεν είναι πίτα. Είναι ένα κέϊκ και μάλιστα ΝΗΣΤΙΣΙΜΟ, μιας και δεν έχει βούτυρο, γάλα και αυγά.