Κυριακή, 22 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΑΡΜΕΛΑΔΑ ΚΑΡΠΟΥΖΙ

Τελικά το καρπούζι ήταν πολύ μεγάλο, 13 κιλά και έβγαλε καρπουζόπιτα, φάγαμε και περίσσεψε και 1,5 κιλό, καθαρισμένο.
Αυτό το τελευταίο, σήμερα πρωΐ-πρωΐ το έκανα μαρμελάδα.
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α
1,5 κιλά Καρπούζι καθαρισμένο
400 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
Χυμό από 1 Λεμόνι
1 Βανίλια
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Κομματιάζω το καρπούζι μέσα σε ένα μπωλ.
Ραντίζω με τον χυμό του λεμονιού και

πασπαλίζω με την ζάχαρη.
Σκεπάζω με μεμβράνη και το αφήνω στο ψυγείο 24 ώρες.
Την άλλη μέρα μεταφέρω το περιεχόμενο του μπωλ σε κατσαρόλα και βράζω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να δέσει, ανακατεύοντας πότε-πότε, για να μη κολλήσει.

Μου πήρε κάτι παραπάνω από μιάμιση ώρα, αλλά αν στο μείγμα του καρπουζιού έβαζα ένα τριμμένο μήλο, ή αχλάδι, ή ροδάκινο, πιστεύω ότι θα έδενε πιο γρήγορα, λόγω της πηκτίνης που περιέχουν αυτά τα φρούτα.

Οι ποσότητα αυτή έδωσε ένα βάζο των 720 ml.
Posted by Picasa

ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΟΜΟΥ.... για γρήγορο γεύμα!

Σήμερα, Κυριακή, είπα να κάνω κάτι ψαρικό και σκαλίζοντας την κατάψυξη, βρίσκω και φιλέτα σολομού.
Τα ξεπαγώνω, φτιάχνω μια μαρινάδα με χυμό ενός λεμονιού, ίσο όγκο ελαιόλαδο και μια κουταλιά του γλυκού ρίγανη, τα αφήνω σκεπασμένα με μεμβράνη στο ψυγείο για μια ώρα και τα ψήνω στο σχαροτήγανο.
Τα στολίζω με ντομάτα, αγγούρι και ρόκα και να το μεσημεριανό μας.... έτοιμο!

Και μια σαλατίτσα με μελιτζανοσαλάτα, ντομάτα, αγγούρι και ρόκα, σαν συνοδευτικό..

Η μερίδα χορταστική....

Αύριο;;  Ποιος ξέρει;; Κάτι θα σκεφτώ!!
Posted by Picasa

Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΥΤΕ ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΤΟ ΛΕΣ, ΟΥΤΕ Ω ΓΚΡΑΤΕΝ, ΟΥΤΕ ..... δεν ξέρω τι άλλο!!

Όλα ξεκίνησαν σήμερα το πρωί με μια μελιτζάνα ορφανή, που είχα στο ψυγείο.
Είχαμε καιρό να φάμε ζυμαρικό (στις αποδράσεις τρώμε άλλα πράγματα) και, προκειμένου να κάνω καμιά σάλτσα μελιτζάνας, προτίμησα να κάνω κάτι πιο δύσκολο, σαν παστίτσιο .... και έγινε

Υ Λ Ι Κ Α  για 6 μερίδες
250 γραμ.  Ζυμαρικά (μακαρόνια χοντρά Νο2 ΖΙΤΙ)
Για την σάλτσα
1 Μελιτζάνα
2 κουτ.σουπ. Κάπαρη ξαλμυρισμένη
2 κουτ,σουπ. Αγγουράκι τουρσί ξαλμυρισμένο
8 Ελιές ξεκουκουτσωμένες
4 λιαστές Ντομάτες κομμένες στα 4 ή 6
1 κουτί Κονκασέ (400 γραμ.)
1 φλυτζ.τσαγ. Κρασί άσπρο ξερό
1 Κρεμμύδι μέτρια κομμένο
4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
4 μικρές Πιπερίτσες καυτερές ψιλοκομμένες
Φρυγανιά τριμμένη (έβαλα Κρητικό κρίθινο παξιμαδάκι)
Για την επικάλυψη (σαν μπεσαμέλ)
4 κουταλιές Αλεύρι κίτρινο (ή για όλα)
4 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
800-900 ml Γάλα φρέσκο
Πιπέρι λευκό
Αλάτι 
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζω την μελιτζάνα, την κόβω μπαστουνάκια ή κυβάκια, την αλατίζω με χοντρό αλάτι και την αφήνω στο τρυπητό, για να ξεπικρίσει (ήταν από αυτές τις παλιές, από κήπο).
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι, μέχρι να μαραθεί.  Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω την μελιτζάνα, αφού την ξεπλύνω καλά.
Συνεχίζω το σωτάρισμα μερικά λεπτά και ρίχνω την ντομάτα, ανακατεύω καλά και ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά.
Σκεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα και βράζω την σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 15 λεπτά.
Παράλληλα βράζω τα ζυμαρικά 3 λεπτά λιγότερο απ'ότι γράφει το πακέτο.
Για την κρέμα επικάλυψης έκανα κάτι νέο: Σε μεγάλο βάζο ανακατεύω όλα τα υλικά, σαν σε σέηκερ, και τα ρίχνω σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας μέχρι να πήξει λίγο. Την θέλω λίγο πιο ζουμερή, για να καλύπτει τα κενά ανάμεσα.
Λαδώνω ένα πυρέξ και πασπαλίζω με την φρυγανιά, πάτο και τοιχώματα.
Στρώνω τα μισά μακαρόνια, την σάλτσα, τα υπόλοιπα μακαρόνια και καλύπτω με την κρέμα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 45 λεπτά.

Στα υλικά ξέχασα να βάλω και 2 σκελίδες σκόρδο, αλλά τα κολακευτικά σχόλια ήρθαν και έτσι......
 
Posted by Picasa

Τετάρτη, 4 Σεπτεμβρίου 2013

ΦΙΛΕΤΑ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΟΝ ΑΤΜΟ

Σήμερα πάλι το γνωστό ερώτημα "Τι θα φάμε σήμερα;" βρήκε την απάντηση στον καταψύκτη, όπου, μεταξύ άλλων, υπήρχε ένα πακέτο φιλέτα γλώσσας κατεψυγμένα.
Και έγιναν στον ατμό με μια σαλτσούλα από τον ζωμό των λαχανικών

Υ Λ Ι Κ Α για 2 μερίδες
500 γραμ. Φιλέτα Γλώσσας
1 Πατάτα μεγάλη σε κύβους
3 καρότα σε ροδέλλες
1 κλαδάκι Σελινόφυλλα
Αλατοπίπερο
Χυμό από 1 λεμόνι και ίση ποσότητα Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. Νισεστέ (κορν-φλάουερ)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Άρχισα με την επεξερξασία των κατεψυγμένων, όπως κάθε κατεψυγμένο που περνά από τα χέρια μου.
Μετά το ξεπάγωμα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, μια ώρα μπανάκι σε ξυδόνερο (1 μέρος ξύδι σε 3 μέρη νερό), για να φύγουν τα συντηρητικά και ας ορκίζεται το πακέτο ότι δεν έχει...
Καθάρισα πατάτα-καρότα-σέλινο και τα έβαλα στην χύτρα ταχύτητας. Καλύφθηκαν με 2 φλυτζάνια νερό και τα σιγοέβρασα 10 λεπτά από το ελαφρό σφύριγμα της βαλβίδας.

Εκτονώνω και βγάζω τα λαχανικά σε πιάτο.

Βάζω την βάση από το καλαθάκι της χύτρας στο ζωμό των λαχανικών και το καλαθάκι με τα φιλέτα επάνω.  Περιχύνω με το λαδολέμονο, κλείνω την χύτρα και σιγοβράζω πάλι για 5 λεπτά από την ώρα που θα σηκωθεί η βαλβίδα.  Ανοίγω αμέσως και βγάζω το καλαθάκι.
Στο ζουμί ρίχνω τον Νισεστέ και σιγοβράζω μέχρι να πήξει η σάλτσα στο επιθυμητό

Το αλατοπιπέρωμα το αφήνω για το τέλος και μάλιστα στο πιάτο του καθενός, γιατί ξαναμάλωσα με το αλάτι.
Αύριο τα υπόλοιπα....
Posted by Picasa