Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΠΡΕΣΠΩΝ ΠΛΑΚΙ

Στην περιοχή των Πρεσπών, στο Νομό Φλώρινας, σαν "Ελέφαντες" λένε τα φασόλια "Γίγαντες", όπως τα ξέρουμε στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Ότι όνομα όμως και να τους δώσουν, ένα είναι το χαρακτηριστικό τους,  δεν θέλουν μούσκεμα ώρες πριν το μαγείρεμα.
Σήμερα, μετά από περιπέτειες με την συντήρηση του ψυγείου μας, θέλησα να κάνω μια φασολάδα, μιας και ο καιρός ψύχρανε.
Αποθέματα δεν είχα και πήγα στο κοντινό Σ/Μ, όπου ήξερα ότι θα βρω.  Δεν είχαν όμως μέτρια και πήρα "Ελέφαντες-Γίγαντες", για να τα κάνω στην γάστρα.  Οι διαθέσιμες ώρες όμως ήταν λίγες και κατέληξα στην χύτρα ταχύτητας και με την συνταγή που έχει στο βιβλιαράκι (SEB 1975!), με μια παράλειψη και μια προσθήκη.
Το αποτέλεσμα; "Μμμμμμμ! Νόστιμα! Γεια στα χέρια σου"
 

Υ Λ Ι Κ Α  για τρεις μερίδες
250 γραμ. Φασόλια
1 Κρεμμύδι κόκκινο, κομμένο μέτρια
3 σκελίδες Σκόρδο, κομμένες μέτρια
1 φλ.τσαγ. Κρασί άσπρο ξερό
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτί (400 γραμ.) Ντομάτα κονκασέ
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό (φύλλα ολόκληρα)
Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Ξεπλένω τα φασόλια σε τρεχούμενο νερό και τα βράζω στη χύτρα, με 1 λίτρο νερό, για 20' από το σφύριγμα της βαλβίδας. Στραγγίζω και τα επιστρέφω στη χύτρα, με λίγο από το λάδι.
Παράλληλα, ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο, για λίγα λεπτά. Σβήνω με το κρασί και σε 2-3 λεπτά ρίχνω την ντομάτα και αλατοπιπερώνω.
Σκεπάζω και σιγοβράζω για 15'.  Ανοίγω, ρίχνω την ρίγανη και τον μαϊντανό και αυτό το μίγμα το μεταφέρω στην χύτρα, όπου είναι τα στραγγισμένα φασόλια.
Κλείνω και σιγοβράζω για ακόμη 5' από το σφύριγμα της βαλβίδας.
Στο βιβλιαράκι η συνταγή τελειώνει εδώ.
Εγώ έριξα το φαγητό σε πυρέξ και το έβαλα στο φούρνο, για να σωθούν τα περιττά υγρά και να πάρει χρώμα η επιφάνεια.

Η παράλειψη ήταν ότι δεν τα μούσκεψα από βραδύς και οι προσθήκες ήταν, το κρασί, η ρίγανη και, κυρίως, ο φούρνος.

Σαν γαρνιτούρα, στο δικό μου πιάτο, έβαλα μια κουταλιά κάπαρη και 2 αγγουράκια τουρσί, έτσι, για έξτρα νοστιμιά

έστω και αν μαζί δεν ήπια τσίπουρο ή κρασάκι.  Είπα ότι πρέπει να έχω καθαρό μυαλό, γιατί είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με τον Έρικ μας, τον καλύτερο μου φίλο.......
Posted by Picasa