Πέμπτη, 24 Ιανουαρίου 2013

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΤΑΤΟΣΑΛΑΤΑΣ ΣΕ...ΡΩΣΙΚΗ

Το αρχικό σχέδιο ήταν να γίνει μια πατατοσαλάτα με επένδυση μαγιονέζας, χωρίς αυγά.
Έκοψα πατάτες και καρότα σε μικρά κυβάκια και τα έβρασα στον ατμό.
Στην πορεία, για να δώσω και μια κάπως όξινη γεύση, πρόσθεσα αγγουράκι τουρσί ψιλοκομμένο και κάπαρη τουρσί και έγινε.

Το αποτέλεσμα όμως είναι η Ρώσικη σαλάτα που φτιάχνω συχνά.
Έβρασα και μερικά αυγά, για όποιον θέλει, έβγαλα τους κρόκους, τους έλιωσα με ένα πηρούνι, μαζί με δυο κουταλιές από αυτή τη μαγιονέζα και γέμισα τα ασπράδια με το μείγμα, με κορνέ.

Και με λίγη κάπαρη για ντεκόρ, έγινε ένα ικανοποιητικό, αισθητικά και γευστικά, αποτέλεσμα....που αποδείχτηκε και "δημοφιλέστατο".
Posted by Picasa

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2013

ΚΙΜΑΣ ΡΟΛΟ ΞΑΝΑ, αλλά με Προσιούτο

Και ένα "κρεατικό" με κιμά, ίδιο με αυτό που έκανα ΕΔΩ, με την διαφορά ότι.......
.....σήμερα, αντί για παριζάκι, έβαλα Ελληνικό Προσιούτο, σε λεπτές φέτες και τύλιξα με αυτό, το κεφαλοτύρι.....
Ο τρόπος περιγράφεται στο παραπάνω link.
Στο τραπέζι, για συνοδεία, υπήρχαν μικρές πατάτες φούρνου, σαν τηγανητές, ρύζι, σαν αυτό των φωτό και δυο σάλτσες, μια ήπια και μια καυτερή, όπως αντίστοιχα και δυο μουστάρδες, μια μεσαία και μια Dijon (τόσο καυτερή, που ήταν "για καθάρισμα των ανωτέρων αεροφόρων οδών, ιγμορίων και δακρυορρινικών πόρων", όπως είπε χαρακτηριστικά ο γιατρός της παρέας).

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2013

ΣΠΕΝΤΖΟΦΑΪ ..... σχεδόν γνήσιο (λέμε τώρα)

Το έχουν στους μεζέδες και στα ορεκτικά, για να πάει παρέα με τσίπουρο, ούζο ή καλό κόκκινο και δυνατό κρασί.
Με την ανάλογη ποσότητα όμως γίνεται κανονικό πιάτο για γεύμα.
Ο λόγος για το "Πηλιορείτικο Σπεντζοφάϊ ή Σπετζο- ή Σπετσο-φάϊ".
Σήμερα "μπαστάρδεψα" την γνήσια συνταγή, βάζοντας πολύχρωμες πιπεριές, αντί για "κέρατα" και χειροποίητα λουκάνικα με κρεμμύδι, αντί για τα Πηλιορείτικα με πράσσο, που έχουν σκόρδο (μερικοί της παρέας είναι "αντισκορδιακοί").

Υ Λ Ι Κ Α 
4 Πιπεριές χοντρές διαφόρων χρωμάτων (πράσινη, κόκκινη, πορτοκαλί, κίτρινη), ξεσποριασμένες
1 Κρεμμύδι χοντροκομμένο
2 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτί (400 γρ.) Ντοματάκια Κονκασέ
1 νεροπότηρο Κρασί Λευκό
3 Λουκάνικα χωριάτικα, σε ροδέλλες πάχους 1,5-2 εκατοστά
Πιπέρι κατά κρίση, αλάτι ??? (δεν έβαλα)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω τα λουκάνικα, από την μία κομμένη πλευρά. Τα ροδίζω και τα γυρίζω και από την άλλη.
Γέρνω το τηγάνι και τα βγάζω με τρυπητή κουτάλα. Τα αφήνω στην άκρη. Πετώ το λίπος που συγκεντρώθηκε και στο ίδιο τηγάνι  ρίχνω το κρεμμύδι να σωταριστεί ελαφρά στο λίπος που απέμεινε.
Ρίχνω και τις πιπεριές κομμένες χοντρά κομμάτια και σκεπάζω το τηγάνι. Ανακατεύω πότε-πότε, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν.
Σβήνω με το κρασί και σε μερικά λεπτά ρίχνω τα ντοματάκια και τα λουκάνικα. Πιπερώνω.
Ανακατεύω, σκεπάζω, χαμηλώνω τη φωτιά (στο 1, σε μάτι με διαβάθμιση 3).
Σιγοβράζω 15 με 20 λεπτά, μέχρι να πήξει η σάλτσα
Ο Βολιώτης της παρέας παρατήρησε ότι η ντομάτα ήταν πολλή, αλλά για βουτιές με φρέσκο ζυμωτό ψωμί, κανείς δεν είπε όχι.
Από την κατανάλωση του κατάλαβα ότι έγινε νόστιμο (δοκίμασα κι εγώ λίγο, έτσι για μεζέ)......

Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2013

ΜΠΟΥΤΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΚΡΑΣΑΤΟ....τύπου ΝΑΞΟΥ

Έχω πολλά χρόνια να επισκεφτώ τα νησιά της Παροναξίας και είπα να επαναφέρω στη μνήμη κάποια γεύση από την ορεινή Νάξο.
Τότε που ήμουν εκεί, λες και τα κοκόρια είχαν τελειώσει και στο μαγαζί είχε το "κρασάτο" με χοιρινό μπούτι. Με την ευκαιρία αυτή φάγαμε και οι δύο, το ίδιο φαγητό (έχω ξαναγράψει για την απέχθεια της "δύσκολης" για τα πουλερικά και άλλα!).
Αλλά ας αρχίσω με το τελικό αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α  
800 γραμ. Μπούτι χοιρινό χωρίς κόκκαλο
2 σκελίδες Σκόρδο κομμένες στη μέση
Αλάτι χοντρό και φρεσκοτριμμένο μείγμα 5 πιπεριών
1 κουτί 400 γραμ Κονκασέ (χυλό στο multi)
1 φλ.τσαγ. Κρασί κόκκινο ξερό
1/2 φλ. τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 κουτ,γλ. Ζάχαρη άσπρη
Πέννες ριγωτές ή Μακαρόνια χοντρά  
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η  
Πλένω καλά το κρέας και το στεγνώνω με χαρτί κουζίνας.
Με μυτερό μαχαίρι ανοίγω 4 τρύπες και χώνω τα κομμάτια του σκόρδου.
Αλατοπιπερώνω με τα χέρια καλά.
Σε κατσαρολάκι, ανάλογο με το μέγεθος του κρέατος, ζεσταίνω το Ελαιόλαδο και ροδίζω το κρέας καλά, από όλες τις πλευρές.
Σβήνω με το κρασί και, σε μερικά λεπτά, ρίχνω τον χυλό τομάτας.
Σκεπάζω και χαμηλώνω την φωτιά (με διαβάθμιση 12, κατεβάζω στο 2-3).
Σε δυόμιση ώρες είναι έτοιμο και μοσχομυριστό.
Στο ενδιάμεσο ελέγχω τη σάλτσα και συμπληρώνω λίγο ζεστό νερό (δεν χρειάστηκε, γιατί ο χυλός της ντομάτας ήταν αρκετός).
Βγάζω το κρέας και αφήνω την σάλτσα να πήξει λίγο.
Βράζω τα ζυμαρικά, σε αλατισμένο νερό, 2-3 λεπτά λιγότερο απ'ότι γράφει το πακέτο και στραγγίζω.
Τώρα η συνέχεια μπορεί να γίνει με δυο τρόπους:
α) Ρίχνουμε την σάλτσα στα στραγγισμένα μακαρόνια, ή
β) Περιχύνουμε το σερβιρισμένο σε φέτες κρέας, με την κουτάλα.
Αυτόν τον δεύτερο τρόπο έκανα, γιατί έβρασα λίγες πέννες και αν έριχνα όλη την σάλτσα, θα είχα μια ωραία και νόστιμη σούπα!!

Όταν ανεβήκαμε στην Απείρανθο (τ'Απεράθου, όπως λένε εκεί), ήταν μεσημέρι και αναζήτησα τον κρασάτο κόκκορα στο περίπτερο της κεντρικής πλατείας. Παλιό κόλπο για να πάρεις πληροφορίες από ντόπιο και όχι από πινακίδες.
Η περιπτερού βγαίνει και φωνάζει "Κυρά Μαρικούλα έχει κοκκόρι;"
"Όχι" απαντά η κυρά Μαρικούλα από απέναντι "έχω με χοιρινό".
Κοιταζόμαστε και λέμε "Ναι" (παίρνω και από το περίπτερο 4-5 πακέτα τσιγάρα).
Έρχονται δυο πιατέλες τεράστιες, μαζί με την απαραίτητη Ναξιώτικη φέτα και μια γραβιέρα ψητή. Σαλάτα μια απλή ντομάτα με λαδοξυδορίγανη. Η μια "μερίδα" θα έφτανε, αλλά το μάτι μας είναι αχόρταγο.
Μαζί με όλα και ένα τοπικό κόκκινο κρασί "Είναι το ίδιο που μαγειρεύτηκε" είπε η κυρά Μαρικούλα....
Είχαμε αρχίσει να τρώμε, όταν ήρθε ένα ζευγάρι ξένοι, ασπρουλιάρηδες με γαλανά μάτια, που τα έριξαν στο τραπέζι μας, περνώντας για να καθίσουν κάπως πιο μακρυά.
Ευτυχώς το φαγητό δεν μας κάθησε στο στομάχι, μετά από τέτοια ματιά.  Μας έδειξαν στην κυρά Μαρικούλα και μάλλον παρήγγειλαν παρόμοια.
Τελειώσαμε, και πήραμε τις κατηφόρες προς την Ανατολική πλευρά του νησιού, προς ανεύρεση κατάλληλης παραλίας, για απογευματινό μπάνιο.
Βρήκα εύκολα την ερημική αμμουδερή παραλία και αντί να περιμένουμε να χωνέψουμε, μπήκαμε στην θάλασσα, για δροσιά.
Το λάθος αυτό, ευτυχώς, δεν αποδείχτηκε μοιραίο, γιατί αλλιώς δεν θα μπορούσε ο γράφων να ανασύρει αυτές τις μνήμες.......
ΥΓ:  Μια παρόμοια συνταγή υπάρχει στο blog, με μοσχαρίσιο νουά (ΕΔΩ).
Posted by Picasa

Παρασκευή, 11 Ιανουαρίου 2013

ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΕΝΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ, σε χρόνο αστραπής!!

Η σοκολάτα, αχ!, αυτή η Θεά, αν είχε στόμα να μιλήσει και τι δεν θα έλεγε!!
Η μέρα αυτού του ξενόφερτου Καθολικού Αγίου, ξέρεις του Βαλεντίνου, έρχεται κάθε χρόνο στις 14 Φλεβάρη και υπάρχουν ανεβασμένες ανάγκες για σοκολάτα και τριαντάφυλλα κόκκινα.  Η χαρά των ζαχαροπλαστών και των λουλουδάδων....
Βρίσκεις στα μαγαζιά σοκολατένια κέϊκ, σε σχήμα καρδιάς, αλλά την ώρα που βάζεις το μαχαίρι, ή έστω τα δάκτυλα, στην καρδιά, είναι ιεροσυλία.  Μια καρδιά δεν πρέπει να την κόβεις.
Γι αυτό κι εγώ το κάνω στρόγγυλο, χωρίς γωνίες και οι ποσότητα είναι για τέσσερις ή για δύο γερούς παίχτες.
Ο χρόνος είναι πολύ περιορισμένος, για να μπορεί να μείνει αρκετή ώρα για το.......παιχνίδι.
ΚΑΛΟ ΒΟΛΙ εύχομαι μέσα από την σοκολατένια ψυχή μου!!!

Μέσα σε όλη την παραζάλη αυτών των τελευταίων ημερών, λίγη σοκολάτα κρίνω ότι είναι απαραίτητη, αλλά ότι γίνει πρέπει να γίνει σε χρόνο "αστραπής".
Και έγινε αυτό στα μικροκύματα

Υ Λ Ι Κ Α , για 4 κομμάτια
3 κουτ.σουπ. Μαργαρίνη Μινέρβα Benecol για μαγείρεμα, μισολυωμένη
1/4 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
1 Αυγό
1 συσκ. Βανίλια σκόνη
1/4 φλ.τσαγ. Γάλα light 2%
1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ.σουπ. Κακάο σκόνη, άγλυκο
1/4 κουτ.γλυκού Baking Powder
1 πρέζα Αλάτι
Για το γλάσο
125 γραμ. Κουβερτούρα
1 κουτ.σουπ. Μαργαρίνη (σαν την πιο πάνω)
3 κουτ.σουπ. Γάλα (σαν το πιο πάνω)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βουτυρώνω ταψάκι ειδικό για μικροκύματα με λίγη από την μαργαρίνη.
Σε μπωλ την υπόλοιπη, την ζάχαρη, το αυγό και το γάλα.  Ανακάτεμα με το μίξερ χειρός, για 2'.
Μέσα και τα υπόλοιπα υλικά, ανακάτεμα καλό, μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Αδειάζω στο ταψάκι, σκεπάζω με το ειδικό κάλυμα και στον φούρνο μικροκυμάτων, στην μέγιστη ένταση, για 3'.....
Σε άλλο όμοιο ταψάκι τα υλικά του γλάσου και πάλι στα μικροκύματα, για ένα λεπτό. Ανακατεύω για να ομογεννοποιηθεί.
Τουμπάρω το κέϊκ σε πιάτο, κρυώνει λίγο και καλύπτω με το γλάσο. Η ποσότητα του γλάσου είναι μεγάλη, αλλά, σαν σοκολατόπληκτοι, μας αρέσει να είναι παχύ.

Έκανα το ίδιο τον περασμένο Αύγουστο (κλικ ΕΔΩ) και..... αντιγράφω.  Με μόνη αλλαγή : Αντί για μαργαρίνη, δοκίμασα τις ίδιες κουταλιές με Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο και στο γλάσσο!!!!!  Τέλειο!!!!!!!

Τρίτη, 8 Ιανουαρίου 2013

ΣΠΑΓΓΕΤΙ ΑΛΑ ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ

Σήμερα θα αρχίσω το γράψιμο με ένα σχόλιο από την προηγούμενη "ΠΟΥΤΑΝΕΣΚΑ" του 2010 (κλικ ΕΔΩ), που είναι χαρακτηριστικό:
AdeGia είπε...
Τις κρυες νυχτες του χειμωνα
le puttane che facevano la strada,
αναβανε φωτιες σε γκαζοντενεκεδες για να ζεσταθουνε.Ετσι και δεν υπηρχαν πελατες και η ωρα περναγε χωρις μεροκαματο,βαζανε απανω la pentola,
και φτιαχνανε το περιφημο
spaghetti a la puttanesca,
φωναζανε κι εμας τα φοιτηταρια που κοβαμε την ¨κινηση¨ πισω απο τα παραθυρα,και την ευχαριστιομαστε.
Η καλυτερη puttanesca για να πετυχει επρεπε να ειναι
la luna piena (πανσεληνος) και καποια να εχει mestruazioni,να εχει περιοδο.
Ωραια φοιτητικα χρονια.

Μπορεί να μην έχουμε Πανσέληνο, ούτε περίοδο, έγινε όμως νοστιμότατη και να το αποτέλεσμα
Με μερικές αλλαγές από την συνταγή, δηλαδή, αντί για τόνο, έβαλα 5 φιλέτα αντσούγιας Καλλονής, σε κομματάκια, 5 λιαστές ντομάτες, επίσης σε κομματάκια και, αντί να ρίξω την σάλτσα στην κατσαρόλα, έριξα τα μακαρόνια στο τηγάνι, μαζί με το νερό από το βράσιμο, που είχα κρατήσει (ένα φλυτζάνι)

Κατά τα άλλα όμοια, αλλά χωρίς βασιλικό για ντεκόρ.

Και χωρίς να κινδυνεύει κάποιο ροζ πουκάμισο, που δεν έχω πια!!
Posted by Picasa

Δευτέρα, 7 Ιανουαρίου 2013

ΡΟΛΟ ΚΙΜΑ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΚΕΦΑΛΟΤΥΡΙ ΚΑΙ ΠΑΡΙΖΑΚΙ

Ένα ρολό με κιμά δεν έκανα ποτέ.  Στο σπίτι μας, πριν αρκετά χρόνια, το έκανε η συμβία από συνταγή της Χρύσας Παραδείση, που την ψάρεψε από βιβλιαράκι συνταγών.
Το αποτέλεσμα απρόσμενα νόστιμο, μετά από δικές μου παρεμβάσεις

Το βιβλιαράκι είναι του 1959 και βρέθηκε στην σακκούλα με τις συνταγές, που έδωσε η μητέρα μου......

.....είχε μάλιστα τσακισμένη την σελίδα.
Το προτεινόμενο ρολό είναι με αυγά, αλλά παρακάτω περιγράφω την δική μου εκδοχή και στο τέλος τις αλλαγές που θα κάνω στο μέλλον

Υ Λ Ι Κ Α 
500 γραμ.  Κιμά μοσχαρίσιο, από άπαχο νουά
1 Αυγό χτυπημένο
2 χοντρές φέτες Ψωμί, την ψίχα
1/2 φλ.τσαγ. Γάλα
1 Κρεμμύδι μέτριο
2 σκελίδες σκόρδο
1 φλ.τσαγ. Μαϊντανό
2-3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Κεφαλοτύρι και Παριζάκι (αυτό "με φέτα & ντομάτα") κομμένα σε μπαστουνάκια
Αλάτι - Πιπέρι
1 φλ.τσαγ. Κρασί λευκό
1 φλ.τσαγ. Νερό
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Πατάτες, όσες χωράει το ταψί
 Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Μουσκεύω το ψωμί στο γάλα.
Πολτοποιώ στο multi τον μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο, με το ελαιόλαδο.
Ρίχνω τον χυλό σε μπώλ μαζί με τον κιμά και το αυγό.
Ρίχνω και το μουσκεμένο ψωμί και αλατοπιπερώνω.
Ζυμώνω καλά, σκεπάζω με μεμβράνη και αφήνω το μπωλ στο ψυγείο για μια ώρα.

Μετά από την μία ώρα, ξαναζυμώνω το μείγμα και το απλώνω σε λαδόκολλα, σε παραλληλόγραμμο, με πάχος 2-3 εκατοστά.
Στρώνω τα μπαστουνάκια του τυριού και του αλλαντικού....

.....περισσότερο προς το μέρος μου......

....ανασηκώνω την λαδόκολλα από το μέρος μου και κάνω ένα κύκλο, περιλαμβάνοντας την γέμιση. Τραβώ την λαδόκολλα, να μη την κλείσω στον κύκλο και συνεχίζω το τύλιγμα, μέχρι να κλείσει ο κιμάς.

Φέρνω το ρολό στο κέντρο, σηκώνω τις μεγάλες πλευρές της λαδόκολλας και τις κλείνω επάνω από τον κιμά. 
Στρώνω τα άκρα του κιμά, κλείνω την λαδόκολλα σαν καραμέλα και γυρίζω τα άκρα από κάτω.
Με προσοχή μεταφέρω το ρολό στο ταψί. Εγώ το έβαλα διαγώνια και συμπλήρωσα τα τρίγωνα με πατάτες καθαρισμένες 

Φρόντισα να είναι μικρές οι πατάτες και τις έβαλα άκοπες, αλείφοντας με λίγο λάδι

Ρίχνω το κρασί και το νερό, αλατοπιπερώνω και ψήνω σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 1 ώρα και 15 λεπτά.
Στην μία ώρα γυρίζω τις πατάτες, που είναι ήδη ψημένες, ανοίγω την λαδόκολλα και αφήνω το τελευταίο τέταρτο, για να ροδοκοκκινήσει.

Και τώρα το δυσκολότερο μέρος: το κόψιμο!!

Αφήνω το ρολό να κρυώσει 15-20 λεπτά.
Πήρα το λεπτότερο μαχαίρι, του ξεκοκκαλίσματος και άρχισα να μπήγω την λάμα κάθετα, προχωρώντας για την φέτα.
Ήταν ευτυχώς ευκολότερο και οι φέτες κόπηκαν τέλεια.

Η αρχική οπτική λέει ότι είναι άψητο στο κέντρο. Αυτό είναι οφθαλμαπάτη, γιατί είναι το παριζάκι.
Την επόμενη φορά, για να έχω καλύτερη όψη, το τυρί θα μπεί χοντρό μπαστουνάκι, τυλιγμένο με μπέϊκον ή προσιούτο και φαντάζομαι πως θα είναι.
Θα δείξει σε 15 μέρες, που θα ξαναγίνει...... Πάντως αυγά δεν βάζω, για να μη φαίνονται κιτρινοπρασινοάσπρα, όπως σε πολλές φωτό που βλέπω στο διαδίκτυο.
Posted by Picasa

Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

ΤΑ ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΚΑΙ .... Η ΓΙΟΡΤΗ ΜΑΣ!!!


Μεγάλη εορτή για την Χριστιανοσύνη τα ΑΓΙΑ ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ

     Με την Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού

Και τους θαρραλέους κολυμβητές που βουτάνε στα παγωμένα, αυτή την εποχή, νερά
 Ακόμη και με μωρά!!!!!!!!

                                                                                                                            

Επίσης γιορτάζουν μεταξύ όλων αυτών,

Θεοπούλα, Θεόπη, Θεοφάνης, Φάνης, Θεοφανία, Ιορδάνης, Γιορντανής, Ντάνης, Δάνης, Ιορδανία, Ιορδάνα, Γιορντάνα, Ντάνα, Δάνα, Ουρανία, Ράνια, Περιστέρα, Φανή, Φένια, Φάνια, Φανούλα, Φωτεινή, Φώτω, Φώφη, Φωτούλα, Φαίη, Φώτιος, Φώτης, Φωτεινός, Φώτις, Φωτίκα, Φωτίκω, Φώτα, Φωτή (πηγή : www.eortologio.gr)

και οι Ουρανίες

Μία από τις εννέα μούσες, προστάτιδα της αστρονομίας


ΡΑΝΙΑ......ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!!!