Δευτέρα, 31 Δεκεμβρίου 2012

ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΕΣ ΣΕ ΦΙΛΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΕ ΕΧΘΡΟΥΣ!!!



ΤΙΣ ΘΕΡΜΟΤΕΡΕΣ ΕΥΧΕΣ ΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟ ΧΡΟΝΟ 2013......
ΜΕ ΥΓΕΙΑ, ΕΥΤΥΧΙΑ, ΕΥΜΑΡΕΙΑ και.....

.....ΝΑ ΑΝΑΤΡΕΨΕΙ ΟΣΑ ΠΑΘΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΦΕΥΓΕΙ.........

Ένα μεγάλο "ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ" που με ανεχθήκατε!!
Posted by Picasa

Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

ΜΠΟΥΤΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΜΙΚΡΗ ΓΑΣΤΡΑ & ΜΙΑ ΤΑΡΤΑ

Το χοιρινό μπούτι στη γάστρα το κάνω κάθε χρόνο, τουλάχιστον για την Πρωτοχρονιά.
Σχεδόν πάντα όμως έχω και την πρόβα generale, μερικές μέρες πριν. Φέτος που έχω μικρή γάστρα, πήρα ένα κομμάτι, 650 γραμ. περίπου, αλλά το μαρινάρησα διαφορετικά, το "έντυσα" με πατάτες και ιδού το αποτέλεσμα

Μια απλή μαρινάδα με αλάτι χοντρό, μείγμα 5 πιπεριών, 2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες στην πρέσσα και μουστάρδα μέτρια καυτερή, απλώθηκε στο κρέας, από βραδύς και έμεινε σκεπασμένο στο ψυγείο.
Την άλλη μέρα εμπλουτίστηκε με άλλες δυο σκελίδες σκόρδο, καρφωμένες σε τρυπούλες και μπήκε στη γάστρα.
Περικυκλώθηκε με πατάτες κυδωνάτες, αλατοπιπερωμένες, ένα φλυτζάνι λευκό κρασί και ένα νερό και στον φούρνο, στους 160 βαθμούς, για δυο ώρες, με την "καλή" πλευρά προς τα κάτω.
Ανοίγω τη γάστρα, γυρίζω το κρέας ανάποδα και αφήνω ξεσκέπαστη για μισή ώρα ακόμη.
Και έγινε έτσι

Περιμένω λίγο να κρυώσει και κόβω φέτες.

Φυσικά το Πρωτοχρονιάτικο θα μείνει στο φούρνο περισσότερη ώρα, γιατί είναι τριπλάσιο κομμάτι και θα αντικαταστήσω το λιωμένο σκόρδο της μαρινάδας με λυωμένο κρεμμύδι, προσπαθώντας να ικανοποιήσω ένα μέλος της παρέας που δεν είναι και πολύ φαν του σκόρδου.......  Θα δούμε!
Παράλληλα κάτι περισσεύματα σπανάκι και μανιτάρια, με ένα φύλλο έτοιμη ζύμη κουρού που υπήρχαν στην κατάψυξη, σε συνδυασμό με την εκκαθαριστική περίοδο που περνάω.....
.........έδωσαν μια ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΚΑΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, σκεπασμένη με παχιά στρώση μπεσαμέλ
Σήμερα όμως η μέρα είναι αφιερωμένη στις Βασιλόπιτες.  Η πρώτη δόση έγινε και πάμε για την δεύτερη. Δυστυχώς η λεκάνη που έχω αποκλειστικά για Βασιλόπιτες και Τσουρέκια, δεν χωράει παρά 1500 γραμ. αλεύρι (φουσκωμένο) και αναγκάζομαι να κάνω δυο δόσεις.  Πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν!!!
Posted by Picasa

Πέμπτη, 27 Δεκεμβρίου 2012

ΜΕΤΑ-ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΛΑΔΕΡΑ: ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ & ΑΡΑΚΑΣ ΜΕ ΤΑ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ...

Μετά την γαστριμαργική κραιπάλη των Χριστουγέννων, ένα-δυο λαδερά είναι χρήσιμα, για να εξισορροπήσουμε τους βιοχημικούς μας δείκτες!
Και πρώτα ΦΑΣΟΛΑΚΙΑ ΛΑΔΕΡΑ όπως περιγράφω από παλιά ΕΔΩ(κλικ)

Φυσικά με τα απαραίτητα συνοδευτικά, τυρί κατσικίσιο σε καλαθάκι και φρέσκο ψωμί, από αλεύρι κίτρινο, για τισ σχετικές βουτιές

Ακολούθησε ο ΑΡΑΚΑΣ ΛΑΔΕΡΟΣ, όπως περιγράφεται ΕΔΩ(κλικ)

Και πάλι με τα ίδια συνοδευτικά

Η διαφορά από τις παλιές συνταγές είναι η αντικατάσταση ενός φλυτζανιού νερού, με ένα φλυτζάνι Λευκό κρασί.
Η παρατήρηση "Δεν έχω ξαναφάει νοστιμότερα" τα λέει όλα!!
Posted by Picasa

Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

ΔΕΝ ΑΝΤΕΞΑ ΚΑΙ... ΤΑ ΕΦΤΙΑΞΑ ΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ, ΑΛΛΑ......

Φέτος είπα να ΜΗ κάνω γλυκά, μπας και αλλάξει το γούρι, αλλά δεν άντεξα!!
Έκανα όμως μια ουσιώδη αλλαγή και ίσως αλλάξει το γούρι.
Άφησα κατά μέρος την δοκιμασμένη συνταγή της γιαγιάς Δήμητρας (κλικ ΕΔΩ) και πήρα μια αδοκίμαστη συνταγή για ΙΣΛΙ, με προέλευση από Καππαδοκία! Την είχε η μητέρα μου από γειτόνισσες, την γιαγιά Αθηνά, την κόρη της Υπερμαχία και την κόρη της κόρης, Κωνσταντία.  Πάσα-πάσα πήγαινε και αρχικά ήταν σε δράμια, αλλά όταν ήμουν στο Γυμνάσιο, μου είπε και την άλλαξα σε γραμμάρια.  Έτσι την είχε στην "σακκούλα".
Και νάτα, αφράτα και σιροπιασμένα, αλλά όχι γεμιστά.

Τα  ΥΛΙΚΑ είναι για Ισλί, αλλά έγιναν μελομακάρονα, με διαφορά στο σιρόπι.
640 γραμ. Φαρίνα κόκκινη (δηλ. μισή οκά Αλεύρι αυτοφούσκωτο) 
340 γραμ. Μινέρβα Benecol (δηλ. 100 δράμια βιτάμ)
200 γραμ. Νερό (λιγότερο από ένα φλυτζάνι)
1 πρέζα Αλάτι
1 κουτ.σουπ. Ζάχαρη
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
3 φλυτζάνια Ζάχαρη
2 και λίγο φλυτζ. Νερό
1 Βανίλια
Χυμό από μισό Λεμόνι (ως εδώ είναι για το σιρόπιασμα των ισλί)
4 γεμάτες κουταλιές Πευκόμελο
ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΠΑΛΙΣΜΑ
120 γραμ. Καρυδόψιχα τριμμένη στο multi
1 κουταλάκι Κανέλλα σε σκόνη
1/2 κουταλάκι Γαρύφαλο σε σκόνη
2 κουταλιές Ζάχαρη καστανή
Και πάμε για την ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Πρώτα έκανα το σιρόπι, νωρίς το πρωί, για να προλάβει να κρυώσει.
Βράζω τα υλικά σε κατσαρολάκι, για 5 λέπτά, αφ'ότου αρχίσει ο βρασμός. Το άφησα στην άκρη, μέχρι να γυρίσω.
Για την ζύμη, λυώνω την μαργαρίνη στα μικροκύματα, για δυο λεπτά στο ζέσταμα.
Όλα τα υλικά σε μπωλ, εκτός από το αλεύρι, καλό ανακάτεμα και προσθέτω το αλεύρι σταδιακά.  Ζυμώνω με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός, σε αργή ταχύτητα, μέχρι να μη κολλάει στα τοιχώματα, αλλά να είναι αφράτη.
Με λαδωμένα χέρια πλάθω τα μελομακάρονα (ή τα ισλί, αν θέλουμε) και δίνω σχήμα μακρουλό ή τριγωνικό.
Τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα και στον προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς, για 25 έως 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Όπως είναι ζεστά τα βουτάω στο κρύο σιρόπι, λίγα-λίγα, για 2-3 λεπτά.

Τα στρώνω σε πιατέλλα και πασπαλίζω με το μείγμα των καρυδιών

Δοκιμάζω, εγκρίνω και, ευτυχώς δεν θα τα ξανακάνω (για φέτος)!!
ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΜΕ ΥΓΕΙΑ !
Posted by Picasa

Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

ΡΟΛΑΚΙΑ ΜΕ ΣΠΑΝΑΚΙ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ

Μερικές φορές αυτό το κάτι λίγο σε κάνει να φτιάξεις άλλα από αυτά που έχεις στο μυαλό (όσο έχει μείνει, δεν το συζητάμε τώρα).
Η "προσφορά γνωριμίας" ενός πακέτου "Φύλλα Κρούστας για πίτες" έδωσε την ιδέα.
Το πακέτο ήταν 450 γραμμάρια και είχε 11 φύλλα (το είδα μετά, όταν μέτρησα τα ρολάκια στο ταψί), που τα έκοψα στη μέση κατά το μήκος, με τον τροχό της πίτσας.  Έτσι έγιναν 22 ρολάκια.
Στην φωτό τα 10 τεμάχια με τα λαχανικά.
 Και πάμε να δούμε τα ΥΛΙΚΑ σε ποσότητες χοντρικά, με το μάτι και κατά την κρίση του καθενός
Σπανάκι φρέσκο, καλά πλυμένο
Μανιτάρια σε φέτες κατεψυγμένα
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Κρεμμύδι ψιλοκομμένο 3 κουταλιές της σούπας
Σκόρδο ψιλοκομμένο 2 σκελίδες
Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο 2 κουταλιές
Αλατοπίπερο
Και από τυριά, 150 γραμ. Dirollo καπνιστό σε κυβάκια και 100 γραμ. Γιδοτύρι ψιχουλιασμένο με το χέρι
Η ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΓΕΜΙΣΗΣ κλασσική για αυτές τις περιπτώσεις:  Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το λάδι και ρίχνω κρεμμύδι και σκόρδο. Σωτάρω μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι και ρίχνω τα μανιτάρια. Συνεχίζω μέχρι να μειωθούν τα υγρά που βγάζουν και ρίχνω το σπανάκι. Σκεπάζω το τηγάνι και το σπανάκι μειώνει τον όγκο του. Τότε ρίχνω το άσπρο τυρί και βγάζω από την φωτιά. Περιμένω λίγο να κρυώσει το μείγμα, αλατοπιπερώνω και ρίχνω το κίτρινο τυρί.
Παίρνω το μισό φύλλο, το λαδώνω ελαφρά και βάζω στην άκρη δυο κουταλιές γέμιση
 Αρχίζω να τυλίγω από μπροστά μου και αφού κάνω ένα- δύο κύκλους, κλείνω τα πλαϊνά μέχρι επάνω. Συνεχίζω το τύλιγμα και
 Τοποθετώ στο ταψί με το κλείσιμο από κάτω.
 Λαδώνω την επιφάνεια και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.


 Τα ρολάκια με τα λαχανικά βγήκαν εννιά.
Τότε είπα να αντιγράψω τα FETA JALAPENO FLAUTAS που παίρνω κάθε φορά που πηγαίνουμε στα Friday's, μια Μεξικάνικη συνταγή.
Παίρνω 200 γραμ. Γιδοτύρι, μισό κουπάκι γιαούρτι Αγελάδος, όχι στραγγιστό (έφαγα φυσικά το καϊμάκι), μερικά φύλλα μαϊντανό και μια πιπεριά μακρυά πράσινη "τσούσκα" (ξέρεις αυτές τις καυτερές), ξεσποριασμένη.
Όλα τα υλικά στο multi και έγιναν μια κρέμα πηχτή.
Με την κρέμα αυτή φτιάχνω τα υπόλοιπα μισόφυλλα και βγαίνουν δέκα.
 Περισσεύουν δύο μισόφυλλα, που τα γεμίζω με κομμάτια από την τρίχρωμη βραστή σαλάτα που είχα κάνει παράλληλα, με κουνουπίδι, μπρόκολλο και καρότα
 Στο ταψί, πιο πάνω, τα οριζόντια είναι τα καυτερά, τα κάθετα είναι των λαχανικών και τα δύο κάτω, τα χοντρουλά, είναι με τα βραστά.
Τα καυτερά άργησαν λίγο να ροδίσουν, λόγω της περιεχόμενης υγρασίας, και τα άφησα στο φούρνο 5 λεπτά περισσότερο
Η βραστή σαλάτα, αυτή τη φορά, έγινε βράζοντας χωριστά τα υλικά, για 8 λεπτά (για al dente) και μετά σοκάροντας τα σε παγωμένο νερό, για να διατηρηθεί το χρώμα, όπως φαίνεται.
Με απλό λαδολέμονο και χοντρό αλάτι, η τέλεια χειμωνιάτικη σαλάτα!

Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2012

ΟΤΑΝ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΡΟΥΜΠΕΤΙΝΑ...

Είναι γνωστή η προτίμηση μου στα αποστάγματα του Ανέστη Μπαμπατζιμόπουλου, πιο γνωστού ως "ΜΠΑΜΠΑΤΖΙΜ" και πάντα υπάρχει στο σπίτι το σχετικό τσίπουρο, άλλοτε με γλυκάνισο και άλλοτε χωρίς.
Σήμερα είχα με γλυκάνισο και.... μπράβο μου!!
Το έφερα σε επαφή με την "Τρουμπετίνα" της Μέλισσας και.....

.... είχα το παρακάτω αποτέλεσμα, πολύ εύγευστο, αλλά καθόλου πρωτότυπο, αφού ακολούθησα την συνταγή για "Πέννες αλά Βότκα".  Θα την δούμε παρακάτω.

Υ Λ Ι Κ Α  
500 γραμ. Ζυμαρικά (κοντά με ρίγες)
1 κουτί Ντοματίνια κονκασέ (400 γραμ.)
1/3 φλ.τσαγ. Νερό
3+3 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
3 κουταλιές Κρεμμύδι άσπρο, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο, κομμένες στα 3 ή πατημένες
150 ml Τσίπουρο με γλυκάνισο
300 ml Γάλα εβαπορέ light, αδιάλυτο
1 κουταλιά Αλεύρι (έβαλα κίτρινο)
1 φλυτζάνι Μαϊντανό ψιλοκομμένο
3/4 φλ.τσαγ. Νερό από το βράσιμο των ζυμαρικών
Αλάτι και Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Ξεκίνησα με την σάλτσα.  Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω τις 3 κουταλιές λάδι και ρίχνω το σκόρδο. Σωτάρω μέχρι να ροδίσει και το βγάζω. 
Ρίχνω το κρεμμύδι και σωτάρω μέχρι να γίνει διάφανο. Ρίχνω την ντομάτα, το νερό και αλατοπιπερώνω. Σιγοβράζω σκεπασμένο για 10 λεπτά και ρίχνω το τσίπουρο. Συνεχίζω το σιγοβράσιμο για 5' ακόμη και ξεσκεπάζω.
Όταν η σάλτσα αρχίζει να πήζει, ρίχνω το γάλα με διαλυμένο μέσα του το αλεύρι. Ανακατεύω για λίγο και αποσύρω από την φωτιά.

Βράζω τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό 3-4 λεπτά λιγότερο από όσο γράφει το πακέτο. Στα συγκεκριμένα έγραφε 13-15' και τα έβρασα 11 λεπτά. Τα κρυώνω με μισό λίτρο κρύο νερό και σουρώνω. Τα επιστρέφω στην κατσαρόλα και περιχύνω με τις άλλες 3 κουταλιές ελαιόλαδο και ανακατεύω καλά.
Εδώ, κανονικά, τα ρίχνουμε στη σάλτσα, αλλά εγώ έριξα τη σάλτσα στην κατσαρόλα.
Ανακατεύω καλά και πασπαλίζω με τον μαϊντανό.
Στην περίπτωση που η σάλτσα μας έγινε πολύ πυκνή (από το αλεύρι εξαρτάται) την αραιώνουμε με το νερό που κρατήσαμε από το βράσιμο των μακαρονιών. Έβαλα περίπου μισό φλυτζάνι.

Σερβίρω και παίρνω ένα close-up.

Ο καθένας πασπαλίζει στο πιάτο του με το τυρί της αρεσκείας του, τριμμένο κεφαλοτύρι Χαλκιδικής, ή κεφαλογραβιέρα Δωδώνης, ή καμιά γνήσια παρμεζάνα, που δεν έχω.
Posted by Picasa

Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

Η ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΦΙΛΕΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ

Μια δωροεπιταγή για τα Jumbo, που ήρθε από την Anytime, με έκανε να πάρω ένα σωρό αντικείμενα σπιτιού, τα περισσότερα άχρηστα ή διπλά, για να έχω καβάντζες.
Μέσα σε όλα ήταν και σακκούλες ψησίματος, που δεν είχα δουλέψει ποτέ, αλλά είχα ακουστά!
Να λοιπόν η ευκαιρία για να την δουλέψω και να εξετάσω αποτέλεσμα. Και ήταν πολύ καλό
 ΦΙΛΕΤΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΣΕ ΣΑΚΚΟΥΛΑ ΨΗΣΙΜΑΤΟΣ
Υ Λ Ι Κ Α 
400 γρ. Φιλέτα κοτόπουλου στήθος
4 μικρές Πατάτες, στα δυο
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Χυμό από ένα Λεμόνι
Ρίγανη
Αλάτι
Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Πλένω τα φιλέτα και τα σκουπίζω.
Φτιάχνω μια μαρινάδα με το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού και την ρίγανη και αφήνω μέσα στο μείγμα τα φιλέτα για μισή ώρα.
Στρώνω στον πάτο της σακκούλας τις πατάτες, βάζω από πάνω τα φιλέτα και ρίχνω και την υπόλοιπη μαρινάδα.
Κλείνω την σακκούλα με το δικό της κορδονάκι, αφήνοντας και αέρα μέσα, ανοίγω και μια τρυπούλα στο επάνω μέρος και κόβω το προς τα πάνω περίσσευμα (για να μην ακουμπήσει στο επάνω θερμαντικό του φούρνου.
Βάζω την σακκούλα σε μικρό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί και φουρνίζω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, για μια ώρα.
 Ενδιάμεσα ετοιμάζω και μια σαλάτα με μερικά φύλλα σγουρής (πολλά χρόνια είχα να βάλω στο σπίτι τέτοια σγουρή σαλάτα. Προτιμώ το μαρούλι, αλλά αυτά που βρήκα ήταν άθλια).
 Όταν ψήθηκε, έκοψα το επάνω μέρος της σακκούλας και δοκίμασα με μαχαιράκι τις πατάτες και το φιλέτο.
Άψογο!!
Για την "δύσκολη" έκανα στο σχαροτήγανο φιλεταρισμένο ψαρονέφρι, με πατάτες "ΣΑΝ ΤΗΓΑΝΙΤΕΣ", που το γαρνίρισα με κουνουπίδι.
 Και αυτό έγινε μαλακό και ζουμερό
Έβγαλα και ένα δεύτερο πιάτο για πεσκέσι (δεν λείπει ποτέ)
Αύριο, ο Θεός μεγάλος!  Μάλλον θα κάνω κάποιο όσπριο. Θα δούμε.....

Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Η ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Την είχαν, λέει, σαν κύριο φαγητό και την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς έβαζαν και νόμισμα, με χειροποίητο φύλλο και σε στρόγγυλο ταψί "θηρίο", ψημένη στο φούρνο της περιοχής.
Τάδε έφη συμβία, για την κατασκευή της γιαγιάς της, από την μητέρα της, με καταγωγή από την Κλεισούρα Καστοριάς.
Εγώ όμως σήμερα τα ξεπέρασα αυτά και την έφτιαξα με έτοιμο φύλλο κουρού "Κανάκη" σε μικρό πυρεξάκι 20Χ30.  Πήρα όμως τα συγχαρίκια και το, περίφημο πλέον "γεια στα χέρια σου"!!
Το αποτέλεσμα
και η κατασκευή, πριν το πασπάλισμα με σουσάμι 
 και ψημένη, πριν να κοπεί
 Ο τρόπος της κατασκευής περιγράφεται ΕΔΩ (κλικ), με την μόνη προσθήκη 150 γραμμαρίων φέτας (γιδοτύρι για την ακρίβεια).
 Και η μανία μου για κοντινά πλάνα
Και όλα αυτά σε δύο ώρες, συνολικά.........

Πέμπτη, 6 Δεκεμβρίου 2012

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ (λέμε τώρα!) ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΦΛΩΡΙΝΗΣ

Είπα να μη το κάνω με κιμά, αλλά να έχει κάποιες ιδιαίτερες γεύσεις, για αλλαγή.
Και έβαλα μανιτάρια κοινά σε φέτες και μερικές πιπεριές Φλωρίνης.
Το αποτέλεσμα με δικαίωσε
 Να λοιπόν τα  Υ Λ Ι Κ Α μας, για οβαλ πυρέξ 39Χ27 cm
250 γραμ. Μακαρόνια χοντρά Νο 2 (ΖΙΤΙ)
450 γραμ. Μανιτάρια κοινά (νομίζω τα λένε abacus) 
5 Πιπεριές κόκκινες Φλωρίνης
2 κουτ.σουπ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες Σκορδο ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
400 γραμ. Γιδοτύρι (ή φέτα) τριμμένο χοντρά
Αλάτι
Πιπέρι άσπρο
ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ σε αρκετή ποσότητα
7 κουτ.σουπ. Αλεύρι κίτρινο
7 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1,5 λίτρα Γάλα light 1,5% 
2 Αυγά μεγάλα
Αλάτι και Πιπέρι άσπρο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Αρχίζω με την προετοιμασία των υλικών.
Με ελαφρά βρεγμένο πανάκι σκουπίζω τα μανιτάρια και τα κόβω σε φέτες (αυτή τη δουλειά την γλυτώνουμε αν βάλουμε κατεψυγμένα, σε φέτες).
Πλένω και ξεσποριάζω τις πιπεριές και τις κόβω καρεδάκια (μπορούμε να βάλουμε και ψητές από βαζάκι, με προέλευση Τουρκίας, ως επί το πλείστον !).
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω τις 2 κ.σ. Ελαιόλαδο και ρίχνω μαζί το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα μανιτάρια και τις πιπεριές.
Σωτάρω μέχρι να μειωθούν αρκετά τα υγρά που βγάζουν και αφήνω στην άκρη.
Έσπασα τα μακαρόνια στα τρία και τα έβρασα 5 λεπτά (3' λιγότερο από τις οδηγίες) και τα αφήνω στο νερό τους.
Την μπεσαμέλ με τον απλούστερο τρόπο, χρησιμοποιώντας το μιξεράκι χειρός.
Όλα τα υλικά, εκτός από τα αυγά, σε κατσαρόλα στο μάτι της κουζίνας στα 2/3 της έντασης και ανακατεύω συνεχώς με το μιξεράκι. Αποκλείεται να σβολιάσει το αλεύρι.
Μόλις πήξει σαν κρέμα, βγάζω από την φωτιά και προσθέτω τα αυγά, ελαφρά χτυπημένα, ανακατεύοντας γρήγορα.
Ρίχνω 2 κουτάλες κρέμα στο τηγάνι με τα λαχανικά και ρίχνω και το τυρί. Ανακατεύω το μείγμα.
Έφθασε η ώρα για το στήσιμο του ταψιού.
Αλείφω τον πάτο και τα τοιχώματα του πυρέξ με λάδι και πασπαλίζω με φρυγανιά τριμμένη.
Με τρυπητή κουτάλα στρώνω τα μισά μακαρόνια, στρώνω το μείγμα του τηγανιού και μετά τα υπόλοιπα μακαρόνια.
Σκεπάζω καλά με την υπόλοιπη μπεσαμέλ και φροντίζω να καλυφθούν όλα τα μακαρόνια, για να μη ξεραθούν στο ψήσιμο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς, για 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (σε εμένα αρέσει κάπως σκούρα).
 Το σύνολο έγινε αφράτο και πολύ νόστιμο, ακόμη και χωρίς να πασπαλίσω την επιφάνεια με παρμεζάνα ή άλλο τυρί.
Σήμερα το υπόλοιπο θα ξαναζεσταθεί στους 50 βαθμούς στον φούρνο, με την περισσότερη ώρα σκεπασμένο το πυρέξ και θα φρεσκαριστεί τέλεια για το μεσημεριανό μας.....
Πιθανόν ο χαρακτηρισμός "παστίτσιο" να μην είναι ο σωστός και έπρεπε να το ονομάσω "ω γκρατέν". Δεν ξέρω! Πείτε μου!!

Κυριακή, 2 Δεκεμβρίου 2012

ΤΑ "ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ" ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΜΗΝΑ ΚΑΙ Η ΕΚΠΛΗΞΗ !!

Είπα και άλλοτε: Μέχρι βιβλίο διαβάζω ανάποδα. Πως θα μπορούσα και τώρα να πάω κανονικά.
Αρχίζω λοιπόν από σήμερα και πάω πίσω.
Ένα ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ ΓΕΜΙΣΤΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ΚΑΙ DIROLLO ΚΑΠΝΙΣΤΟ ΣΤΗ ΛΑΔΟΚΟΛΛΑ, σαν αυτό (κλικ)
 που έγινε παλιότερα
Προηγούμενα έγινε μια Ιταλική σούπα ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ, που την κάνω συχνά, όπως αυτή (κλικ)
 θερμαντική και με ποικιλία υλικών
Πριν έκανα στο "άρπα-κόλλα" ΦΙΛΕΤΑ ΣΟΛΟΜΟΥ ΣΤΟ ΣΧΑΡΟΤΗΓΑΝΟ, σαν αυτά (κλικ), του Οκτωβρίου
 με ένα dressing με βάση μια νηστίσιμη μαγιονέζα
Αλλά και μια ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ήταν απαραίτητη
 μιας και είχα πολύ καιρό να κάνω
=========================
Η έκπληξη ήρθε με το gmail από το blog Greek blogs by women ,  και  έγραφε

"Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε οτι είστε υποψήφιοι για την παρακάτω κατηγορία βραβείου στο ιστολόγιο μας. To Greekblogsbywomen είναι η κοινότητα όλων των ελληνίδων γυναικών bloggers. Συγχαρητήρια!"


Οι άντρες που αγαπήσαμε - Παρουσίαση υποψηφίων




Παρακάτω θα βρείτε μια συνοπτική παρουσίαση των ανδρικών  ιστολογίων που έχουν προταθεί για την ειδική κατηγορία των βραβείων μας. 

Σας υπενθυμίζουμε πως σε αυτην την κατηγορία αναφερόμαστε σε εκείνους τους άντρες που αγαπάμε να διαβάζουμε! 

Ψηφίστε από το Σάββατο και μέχρι τις 21/12/2012 όσα ιστολόγια σας εκφράζουν!

H αναφορά έχει γίνει σύμφωνα με την σειρά που έχουν προταθεί τα επιμέρους ιστολόγια και οι παρουσιάσεις αυτών προέρχονται από τα ιστολόγια των υποψηφίων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν δικά μας κείμενα.


1)       Χρήστος Λουφόπουλος http://www.ophilos.eu
Dad of two boys, living in Athens, Greece. Studied mech. engineering but they pay me to write contracts and claims.I love photography, social media, blogging, design & politics. Passionate with innovations, passionate with every little new habit on the web!My vision: Micropayments everywhere!My moto: Love is to share

Co founder of "
Mama...des, mpampa...des" a blog with selected posts of all the greek moms and dads bloggers and MikroiMegaloi a new simple way to discover on real time ALL new posts for Greek Parents and Kids...
...the best is yet to come!

2)      Άσωτος Υιός http://aswtosgios.blogspot.gr/
Όταν ήμουν παιδί είχα βρει έναν κήπο
για να κρύβομαι εκεί απ' τη ζωή όταν λείπωόταν ήμουν παιδί είχα κρύψει έναν ήλιονα 'χει ο δρόμος μου φως κι η σιωπή μου έναν φίλο.


3) Δύσπιστος http://stamarstavros.blogspot.gr/
‘Ενα blog για την μαγειρικη,την ζαχαροπλαστικη,τα ταξιδια σε στερια και θαλασσα,το αυτοκινητο απο την κατασκευη του μεχρι την αποσυρση του και οτι αλλο ηθελε προκυψει...

4) «ΠΑΙΔΙΚΑ ΧΑΜΟΓΕΛΑ» http://akrasakis.blogspot.com 

Ιστολόγιο αφιερωμένο στους μικρούς μαθητές και μαθήτριες, στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς και σε όλους εσάς που αγαπάτε τα παιδιά. Δημιουργήθηκε με πολλή αγάπη και στόχος του είναι να παρουσιάζει ποικίλα θέματα, επιλεγμένα με υπευθυνότητα, σεβασμό και ευαισθησία, προσφέροντας χαρά και γνώση!!
5) Φτιάχνω μόνος μου http://www.ftiaxno.gr/
Ένα ιστολόγιο για την Σπορά φύτεμα καλλιέργεια-Παρασκευή αποθήκευση συντήρηση τροφών-Βότανα φυσικές θεραπείες υγεία διατροφή-Οικοαυτάρκεια/Κατασκευές των Αντώνη, Σεβαστού, Δημήτρη, Κώστα και Θεόδωρου.

6) Κουκ φάμιλυ http://koukfamily.blogspot.gr/
Το blog μας είναι ένα Ελληνικό οικογενειακό ιστολόγιο. Τα θέματά μας είναι πολυποίκιλα. Εθνικά θέματα, Ειδήσεις, Αθλητικά, Μουσικά video, Επιστημονικά, Ιστορικά, θέματα Παιδείας κλπ. Είναι σαν ένα περιοδικό ποικίλης ύλης.Φυσικά λόγω ευαισθησίας για την Ελλάδα μας και την Ορθοδοξία ίσως βρείτε πολλές αναρτήσεις που να έχουν σχέση με τα τόσο σοβαρά θέματα που απασχολούν όλους τους Ελληνες. Το ιστολόγιό μας είναι στις επάλξεις του αγώνα για την Πατρίδα μας σε όλους τους τομείς.
Το xblog.gr είναι ένα από τα κορυφαία και παλαιότερα ελληνικά blog με αντικείμενο κυρίως τις νέες τεχνολογίες και το internet, ενώ συχνά-πυκνά δημοσιεύονται θέματα σχετικά με την επικαιρότητα και την ψυχαγωγία και άλλα θέματα!
Το πρώτο post δημοσιεύτηκε στο xblog.gr το καλοκαίρι του 2005, με πολλές χιλιάδες posts να ακολουθούν αυτά τα χρόνια, με εξίσου αρκετές χιλιάδες σχόλια από τους αναγνώστες!
Πίσω από την προσπάθεια αυτή βρίσκεται ο δημοσιογράφος Γιάννης Καρακατσάνης, ο οποίος ξεκίνησε το xblog.gr όταν κατάλαβε την δύναμη του νέου αυτού μέσου και την αμεσότητά του με τον κόσμο.

9) Ποίηση Λογοτεχνία http://poihsh-logotexnia.blogspot.gr/
Ιστολόγιο τέχνης που πραγματέυεται:
- Δημοσίευση έργων των αναγνωστών (ποιήματα, αποσπάσματα από μυθιστορήματα, νουβέλες κτλ)
- Δημοσίευση σχολίων και απόψεων με τη μορφή άρθρων των αναγνωστών σχετικών με την λογοτεχνία.
- Διαγωνισμοί
- Παρουσίαση εκδηλώσεων ( όπως ποιητικών βραδιών, ποιητικών διαγωνισμών κ.α) ή βιβλιοπαρο υσιάσεων.
- Σύνταξη και δημιουργία βιογραφιών ποιητών που δεν υπάρχουν στο διαδίκτυο.
- Συνεντεύξεις
- Προτάσεις μας για βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε.
9) Σαραντάκος http://sarantakos.wordpress.com/ 
Εδώ είναι το ιστολόγιο που αποφάσισα να φτιάξω στα μέσα Φεβρουαρίου 2009, ύστερα από >12 χρόνια διαδικτυακής παρουσίας με την ιστοσελίδα μου, που εξακολουθεί να υπάρχει στη διεύθυνση www.sarantakos.com και έχει πολύ και καλό υλικό που δεν θα το μεταφέρω εδώ, τουλάχιστον όχι συστηματικά.
Δυο λόγια για μένα: Γεννήθηκα στο Παλαιό Φάληρο το 1959. Σπούδασα χημικός μηχανικός και αγγλική φιλολογία. Έχω εκδώσει δύο συλλογές διηγημάτων και άλλα βιβλία, τελευταίο το “Γλώσσα μετ’ εμποδίων” το 2007. “Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία” το 2009 “Λέξεις που χάνονται” το 2011. Δουλεύω μεταφραστής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μοιράζω το χρόνο μου ανάμεσα σε Λουξεμβούργο και Ελλάδα. Ενδιαφέρομαι για τη φρασεολογία, την ετυμολογία και τη λεξικογραφία. Σε μια άλλη ενσάρκωση, γράφω στα αγγλικά και στα γαλλικά για το μπριτζ (το παιχνίδι).

Με τα παραπάνω οι Γυναίκες εκθέτουν σε ψηφοφορία εμένα μαζί με άλλα αντρικά blogs, με διαφορετική θεματολογία!!
Τις ευχαριστώ για την διάκριση και την επιλογή!!