Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ (Frozen Yogurt, όπως είναι της μοδός, σήμερα)

Και να, που το παλιό κόλπο της μαμάς μου, έγινε της μοδός!
Κόλπο για να τρώω το γιαούρτι από την τσανάκα του Τζεβελέκου, που περνούσε από τον δρόμο μας κάθε απόγευμα (έτρωγα μόνο το καϊμάκι, με ζάχαρη).
Το έπαιρνε η μητέρα μου, το σούρωνε από τουλπάνι και το έβαζε στην κατάψυξη, ανακατεμένο με ζάχαρη. Ίσως ενδιάμεσα να το κτυπούσε και με κάποιο τρόπο. Δεν θυμάμαι πια!
Τώρα τα "Frozen Yogurt points" ανοίγουν σε κάθε τετράγωνο.  Άνοιξε και ένα κοντά μας (δίπλα στα Ηλύσια).
Έψαξα και βρήκα πολλές συνταγές, όλες όμως είχαν γιαούρτι πλήρες σε λιπαρά και κρέμα γάλακτος και τις απέρριψα.
Έκανα λοιπόν ότι κατεβάσει η κούτρα μου και να το αποτέλεσμα
Υ Λ Ι Κ Α
1 κουπάκι Γιαούρτι στραγγιστό ΜΕΒΓΑΛ 2%
20 ρώγες Σταφύλι Σουλτανίνα
80 γραμ. Ζάχαρη άσπρη
3 κουτ.σουπ. λικέρ Λιμοντσέλο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και κόβω στη μέση τις ρώγες. Τις πασπαλίζω με την ζάχαρη και βάζω το μπωλ, σκεπασμένο, στο ψυγείο, για μισή ώρα.
Ρίχνω το γιαούρτι και το λικέρ και δουλεύω με το ραβδομπλέντερ, μέχρι να διαλυθεί το σταφύλι και η ζάχαρη.
Σκεπάζω και βάζω στην κατάψυξη, μέχρι να αρχίσει το μείγμα να παγώνει στην περιφέρεια (περίπου 1 ώρα στους -22 βαθμούς)
Δουλεύω με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός για να αφρατέψει και ξαναβάζω στην κατάψυξη, για 2 ώρες.
Δοκιμάζω μια στάλα και... ναι, θέλει κι άλλη ζάχαρη, αλλά σκέφτηκα την γαρνιτούρα και δεν έβαλα. Έντονη η γεύση του λικέρ.
Επαναλαμβάνω το χτύπημα/κατάψυξη, άλλες δυο φορές και το αφήνω όλη νύχτα.
Το πρωΐ, έτοιμο για φωτογράφηση, με γλυκό βύσσινο.
Όχι όσο πηχτό θα ήθελα, αλλά αυτό οφείλεται στα χαμηλά λιπαρά.
Και το αλκοόλ, επειδή δεν παγώνει, το εμποδίζει να πήξει (ίσως έβαλα και λίγο παραπάνω).
Άνοιξα ένα πεδίο δοκιμών και θα παίζω τακτικά δοκιμάζοντας.
Πάντως παγωτομηχανή ΔΕΝ θα αγοράσω.
Φτάνει που έχει μέσα υλικά που τα ξέρω και όχι διάφορα συντηρητικά, που έχουν τα κανονικά παγωτά.
Το μεσημέρι έριξα μερικές ρώγες στην επιφάνεια του μπωλ, στην κατάψυξη.
Στο απογευματινό μπωλάκι ήταν έτσι
perfect!!!!!!!

Δευτέρα, 27 Αυγούστου 2012

ΜΕ ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΤΕΤΟΙΟ ΠΙΑΤΟ (μακαρονάκι κοφτό με κιμά)

Ποιός μπορεί να αντισταθεί σε μακαρόνια με κιμά;;;;;
Ένα διαχρονικό πιάτο, από τα παιδικά χρόνια, εξελιγμένο όμως σε γεύσεις.

Συνοπτικά τα υλικά, όπως κρεμμύδι, σκόρδο, πιπεριά, ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, τριμμένες στο χοντρό του τρίφτη, κρασί κόκκινο ξερό, κιμάς μοσχαρίσιος, αλάτι χοντρό με μυρωδικά, μαϊντανός, ρίγανη

Σε χαμηλή φωτιά για μισή ώρα ........ και να η σάλτσα του κυμά

Με τριμμένο τυρί (ότι να΄ναι)

και μακαρονάκι κοφτό (ή άλλο ζυμαρικό), βρασμένο al dente

αλλά για να φας μόνο ένα πιάτο, θέλει πολύ ισχυρό χαρακτήρα, που καμιά φορά σημειώνει απουσία

όπως σήμερα!!!!!!
Posted by Picasa

Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

ΣΑΛΤΣΑ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΣ για Ζυμαρικά και άλλα.....

Αφού ακούστηκε το κλασσικό πια,"γεια στα χέρια σου", ήρθε και το.... "πιο ωραίο από εκείνο που έφαγα".
Η κουβέντα στο μεσημεριανό τραπεζι, σήμερα.
Το..."εκείνο" ήταν πριν δυο βδομάδες στο roof-garden του Ηλέκτρα Παλλάς, με τα κουμπαριά μας (εγώ φιλετάκια κοτόπουλου και οι κουμπάροι σολομό και μπριζόλα γάλακτος).
Φυσικά έγινε και η "ανάλυση" των υλικών, για νά 'χουμε και το νου μας στο περιεχόμενο της συνταγής του σεφ του εστιατορίου.
Και να πως φτάσαμε ως εδώ

Υ Λ Ι Κ Α για 4 μερίδες
2 μέτριες Μελιτζάνες φλάσκες (ή όποια άλλη), ξεφλουδισμένες και κομμένες κυβάκια
4 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθενο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
2 Πιπεριές κέρατο χοντροκομμένες
1 Κρεμμύδι κόκκινο χοντροκομμένο
1 κουτί (400 γραμ.) Ντοματάκια κονκασέ
15 Ελιές Καλαμών ξεκουκουτσωμένες
2 κουταλιές Κάπαρη τουρσί ξεπλυμένη
2 φλυτζάνια Κρασί λευκό
Αλατοπίπερο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνω το ελαιόλαδο και σωτάρω μερικά λεπτά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις πιπεριές.
Προσθέτω τις μελιτζάνες και συνεχίζω το σωτάρισμα για 5' ακόμα.
 Σβήνω με το κρασί, περιμένω μερικά λεπτά να εξατμιστεί το οινόπνευμα και προσθέτω τη ντομάτα.  Αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά.
 Σκεπάζω το τηγάνι και χαμηλώνω το μάτι στο 1 (από 3).
Σιγοβράζω 25 λεπτά, ανακατεύοντας δυο-τρεις φορές και μετά ξεσκεπάζω, ανεβάζω τη φωτιά και σπεπάζω με την αντιπιτσιλιστική σίτα, μέχρι να πήξει στο επιθυμητό.

Η σάλτσα συνοδεύει ζυμαρικά διαφόρων τύπων (εδώ με πέννες ριγωτές), αλλά......

....θα μπορούσε και με πατάτες, σαν τηγανητές, χωρίς τυρί, για να παραμείνει νηστίσιμη (vegeterian).
Μέσα στις μελιτζάνες που πήρα, ήταν και η παρακάτω, με το "τσουτσούνι", στην οποία έκανα την τιμή να την ψήσω, μαζί με άλλες, για να γίνει μελιτζανοσαλάτα.

Και η κατάληξη......
Και τώρα που γύρισα, με πατάτες και με ένα καινούργιο γαστράκι, να η σάλτσα και με τις πατάτες, σαν τηγανητές στο φούρνο

Posted by Picasa

Παρασκευή, 24 Αυγούστου 2012

Η ΣΑΛΑΤΑ ΑΠ' ΤΑ ΡΙΖΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΑ(!) ΨΑΡΙΑ....

Η παρακάτω απλή σαλάτα αφιερώνεται στον Κυρ-Στέλιο...τον "Πρόεδρο", από τα Ριζώματα Ημαθείας, που φυτεύει κάθε χρόνο αυτές τις νόστιμες ορεινές ντομάτες (έστειλε και ρόκα μαζί).

Βέβαια εγώ, κατά δική μου παράδοση, τις ξεσποριάζω, αλλά, ΝΑΙ, έχουν σπόρους!!
Όχι σαν κάτι άλλες δήθεν Κρητικές, Πρέβεζας ή Καστοριάς που αντί για σπόρους, έχουν μια πράσινη γλίτσα!

Η απλή αυτή σαλάτα, με ντομάτα, ρόκα, κεφαλοτύρι Δεσκάτης και λαδόξυδο, είχε σαν συνοδεία της τσιπούρες στο σχαροτήγανο με λαδολέμονο, σαν ΑΥΤΕΣ (κλικ) τις προηγούμενες. 

Αυτό έγινε χθες!
Για σήμερα μια φέτα Μαγιάτικο (κι ας μην είναι Μάϊος), φτιαγμένο πλακί, στο φούρνο.

Αν έβαζα τα κρεμμυδάκια-κοκκάρι που έχω στην κατάψυξη, θα μπορούσα να το ονομάσω "στιφάδο".
Υ Λ Ι Κ Α  για 2 μερίδες
1 φέτα Μαγιάτικο (ή άλλο ψάρι φέτα) ήταν 570 γραμ.
2 Κρεμμύδια κόκκινα χοντροκομμένα
1 Πιπεριά τύπου Φλωρίνης, κόκκινη, σε ροδέλλες
2 σκελίδες Σκόρδο, ψιλοκομμένες
1/4 φλυτζάνι Ελαιολαδο Έξτρα Παρθένο
250 γραμ. Ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, κομμένες σε μικρά κυβάκια
1/2 φλυτζάνι Κρασί άσπρο
2 Πατάτες μέτριες σε λεπτές φέτες
Μαϊντανό ψιλοκομμένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνω τα κρεμμύδια με το σκόρδο. Σε μερικά λεπτά ρίχνω τις πιπεριές, αλατοπιπερώνω, ανακατεύω και ακουμπώ πάνω τους την φέτα του ψαριού.
Περιχύνω με το κρασί και με τις ντομάτες, με τα ζουμιά τους, χαμηλώνω την φωτιά στο μισό και σκεπάζω την κατσαρόλα.
Σιγοβράζω για 10 λεπτά.
Στρώνω τις πατάτες σε ταψί, βγάζω με προσοχή το ψάρι από την κατσαρόλα, (με δύο τρυπητές κουτάλες) και το ακουμπώ στις πατάτες.
Περιχύνω με την σάλτσα (αν χρειάζεται βάζω και λίγο νερό ή κρασί), πασπαλίζω με τον μαϊντανό και έτοιμο για φούρνο.
Στην μορφή αυτή μπορούμε να το διατηρήσουμε στο ψυγείο, σκεπασμένο με μεμβράνη, μέχρι την άλλη μέρα.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, για 25-30 λεπτά.

Σερβίρω και τρώμε.....

....με καλά παγωμένο λευκό ξηρό κρασάκι.

Έτσι, ίσα να μη πεθάνουμε από την πείνα!!
Στην υγειά σου "Πρόεδρε" και τον Σεπτέμβρη, φέρνω στο ψυγειάκι μερικές φέτες και το φτιάχνω εκεί (με την Κυρά-Μαριγούλα να βλέπει μόνο).
Posted by Picasa

Τρίτη, 21 Αυγούστου 2012

ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΠΟΥΡΕ

Αν και τα λεγόμενα "παπουτσάκια", δηλ. οι μελιτζάνες καρνίγιαρικ, είναι με κιμά, ονομάζω και την σημερινή κατασκευή, έτσι, αλλά με πουρέ πατάτας.
Το αποτέλεσμα πολύ νόστιμο

Υ Λ Ι Κ Α 
2 Μελιτζάνες φλάσκες χοντρές
500 γραμ. Ντομάτες ώριμες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και πολτοποιημένες στο multi
500 γραμ. Πατάτες
1/2 φλ.τσ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 κουτ.σουπ. Μαργαρίνη μαλακή
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι άσπρο
Λίγο τυρί τριμμένο (προαιρετικά)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Σχίζω στα δύο τις μελιτζάνες, κατά μήκος και αφαιρώ μια λωρίδα φλούδας, από την κυρτή επιφάνεια, για να γίνει μια βάση στήριξης.
Σκάβω λίγο την ψίχα και αφαιρώ υλικό, για να γίνει μια κοιλότητα.
Αλείφω με λίγο από το λάδι την ψίχα και ψήνω τις μελιτζάνες σε προθερμασμένο φούρνο, 200 βαθμών, για 15 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο λάδι σε τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο.
Σβήνω με τον πολτό ντομάτας, αλατοπιπερώνω και αφήνω να σιγοβράσει για 15'. Προσθέτω τον μαϊντανό και τον άνιθο.

Καθαρίζω τις πατάτες, τις κόβω κύβους και, μαζί με την ψίχα της μελιτζάνας, τα βράζω στον ατμό, στην χύτρα ταχύτητας, για 6-8'.

Μεταφέρω τις βρασμένες πατάτες σε μπωλ, προσθέτω την μαργαρίνη, αλατοπιπερώνω και τις λυώνω με πηρούνι, κάνοντας ένα σφιχτό πουρέ.  Δεν βάζω γάλα, όπως στον κανονικό πουρέ, για να μην αραιώσει.
Στρώνω τις μελιτζάνες σε ταψί, βάζω μια-δυο κουταλιές σάλτσα στην κοιλότητα και δυο γεμάτες κουταλιές πουρέ. Κάνω από πάνω και μια γραμμή με σάλτσα και πασπαλίζω με τυρί.
Ανακατεύω την υπόλοιπη σάλτσα με τον υπόλοιπο πουρέ και βάζω το μείγμα ενδιάμεσα.
Ρίχνω και ένα φλυτζάνι νερό.

Ψήνω στους 180 βαθμούς για 30-40 λεπτά και να το μεσημεριανό μας.

Αν εξαιρέσουμε το τυρί, είναι νηστίσιμο και νόστιμο!
Posted by Picasa

Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ........ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ....

Πολλές φορές είπα ότι μ'αρέσουν οι εκπλήξεις!
Σήμερα, μόλις είχαμε τελειώσει την απογευματινή βόλτα των σκύλων και γυρίσαμε, χτύπησε το θυροτηλέφωνο:
Είμαστε κάτω, ανοίξτε, ερχόμαστε για καφέ.
Από καφέδες είμαστε ΟΚ. Από κάποιο συνοδευτικό γλυκό, εκτός από γεμιστά μπισκότα, τίποτα!!
Η λύση, Αγαπητός, κοντά μας.  ΟΧΙ!!
Ευκαιρία να φτιάξω ένα κέϊκ σοκολάτας, μέχρι να στραγγίσει ο καφές φίλτρου!
Και έγινε!!!!

Υ Λ Ι Κ Α , για 4 κομμάτια
3 κουτ.σουπ. Μαργαρίνη Μινέρβα Benecol για μαγείρεμα, μισολυωμένη
1/4 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
1 Αυγό
1 συσκ. Βανίλια σκόνη
1/4 φλ.τσαγ. Γάλα light 2%
1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουτ.σουπ. Κακάο σκόνη, άγλυκο
1/4 κουτ.γλυκού Baking Powder
1 πρέζα Αλάτι
Για το γλάσο
125 γραμ. Κουβερτούρα
1 κουτ.σουπ. Μαργαρίνη (σαν την πιο πάνω)
3 κουτ.σουπ. Γάλα (σαν το πιο πάνω)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βουτυρώνω ταψάκι ειδικό για μικροκύματα με λίγη από την μαργαρίνη.
Σε μπωλ την υπόλοιπη, την ζάχαρη, το αυγό και το γάλα.  Ανακάτεμα με το μίξερ χειρός, για 2'.
Μέσα και τα υπόλοιπα υλικά, ανακάτεμα καλό, μέχρι να γίνει το μείγμα λείο.
Αδειάζω στο ταψάκι, σκεπάζω με το ειδικό κάλυμα και στον φούρνο μικροκυμάτων, στην μέγιστη ένταση, για 3'.....
Σε άλλο όμοιο ταψάκι τα υλικά του γλάσου και πάλι στα μικροκύματα, για ένα λεπτό. Ανακατεύω για να ομογεννοποιηθεί.
Τουμπάρω το κέϊκ σε πιάτο, κρυώνει λίγο και καλύπτω με το γλάσο. Η ποσότητα του γλάσου είναι μεγάλη, αλλά, σαν σοκολατόπληκτοι, μας αρέσει να είναι παχύ.

Στολίζω με γλυκό βύσσινο (αυτό βρέθηκε) και να η έκπληξη, από μεριάς μου!

Βέβαια, αν υπήρχε χρόνος να κρυώσει καλά, δεν θα βούλιαζαν τα βύσσινα στο γλάσο, αλλά ποιός τα προσέχει αυτά.

Μπροστά στην σοκολατένια εμφάνιση, όλα τα άλλα είναι απλώς οδοντόκρεμες!!!!
Ή μήπως κάνω λάθος???????
Και μια σημερινή, με παγωμένο το γλάσο και καινούργια βύσσινα
Posted by Picasa

Κυριακή, 5 Αυγούστου 2012

ΧΟΡΤΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΡΑΔΙΚΙ & ΣΠΑΝΑΚΙ ... ΑΛΛΑ ...ΜΕ ΚΡΗΤΙΚΟ ΑΕΡΑ!!


Κυριακή αργία, μήτηρ πάσης κακίας.  Και έχει δίκιο το γνωμικό!
Η ιδέα μιας πίτας μπήκε από την Παρασκευή, αλλά δεν είχα έτοιμη ζύμη, ούτε κέφι να κάνω.  Η λύση: έτοιμη ζύμη κουρού.
Σήμερα η υλοποίηση με ιδέα για την γέμιση από ΕΔΩ. Κρητικό=σίγουρο!!  Σαν "χόρτα" είχα στην κατάψυξη "Ελληνικά χόρτα Ραδίκια" και Σπανάκι σε φύλλα, αυτού του Μπάρμπα με το καπέλλο.
Για τα κατεψυγμένα χόρτα είχα πληροφόρηση από άλλη Κρητικιά, την κουμπάρα μας, με καταγωγή από το Ηράκλειο.
Δεν χρειάζονται, λέει, ζεμάτισμα, ούτε σωτάρισμα.
Και δοκίμασα και πέτυχε!  Απλά πράγματα!

Υ Λ Ι Κ Α με το μάτι
3 χούφτες Ραδίκια κατεψυγμένα
3 χούφτες Σπανάκι σε φύλλα
1 Κρεμμύδι μέτριο χοντροκομμένο
2 κουτ.γλυκού Σκορδόλαδο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι λευκό
1 Ντομάτα ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, σε κυβάκια
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (αυτό από τα Χανιά)
2 φλ.τσαγ. Μυζήθρα ξερή τριμμένη στο χοντρό του τρίφτη
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Τα κατεψυγμένα χόρτα σε τρυπητό, για να αποψυχθούν σε θερμοκρασία δωματίου, περίπου 1 ώρα. Στην μισή ώρα πασπάλισμα με λίγο χοντρό αλάτι, για να βγάλουν τα ζουμιά.

Όταν αποψυχθούν ο όγκος μειώνεται στο μισό.
Στίψιμο με τις παλάμες για να βγεί το ζουμί.

Τα κυβάκια της ντομάτας σε μπωλ

Στο μπωλ το κρεμμύδι, το σκορδόλαδο, το πιπέρι και το λάδι

Καλό ανακάτεμα 
Μετά το τυρί και ξανά
 
 Ανακάτεμα

Στρώνω λαδόκολλα στο ρηχό ταψί της κουζίνας, απλώνω το ένα κομμάτι της αποψυγμένης ζύμης και στρώνω τη γέμιση.

Σκεπάζω με το δεύτερο φύλλο, κλείνω τα χείλη πατώντας με τα δάκτυλα, χαράζω το επάνω φύλλο και αλείφω με ελαιόλαδο.
Πασπαλίζω και με ένα μείγμα καβουρντισμένου αμύγδαλου και  Κρητικών κρίθινων παξιμαδιών, τριμμένων στο multi και στον προθερμασμένο φούρνο, με αντιστάσεις και αέρα, στους 150 βαθμούς.
Η θερμοκρασία επίτηδες χαμηλή (αντί 180), για να ψηθεί η γέμιση, που όλα τα έχει ωμά.
Σκεπάζω και με αλουμινόχαρτο για τα πρώτα 15 λεπτά.

Σε μια ώρα και ένα τέταρτο, έτοιμη για την σχετική απαλλοτρίωση!!!

Η μυρωδιά που πλημμύρισε το σπίτι, κατά το ψήσιμο, το κάτι άλλο.

Όσο και για τη γεύση...... δεν έχω λόγια.
Τέτοια Κρητικά χορτοκαλιτσούνια έχει το "Ble", σε ένα πρόγραμμα με Κρητικές λιχουδιές, αλλά το ραδίκι έδωσε άλλο εφέ.
Μακάρι να είχα σταμναγκάθι!!
(Μη νομίζεις ότι εγκατέλειψα την ιδέα να μετακομίσω στον Άγιο Νικόλαο.... στο Λασίθι).
Posted by Picasa