Παρασκευή, 29 Ιουνίου 2012

ΠατατοΚαρδούλες στο Φούρνο (όπως λέμε "Πατατοκεφτέδες")

"Στήθος μάρμαρο, Καρδιά πατάτα, κλπ" λέγαμε μικροί!
Έτσι κι εγώ πήρα τις "καρδιές" και τις έκανα ¨πατατένιες"!
Κοντολογίς, ΠΑΤΑΤΟΚΕΦΤΕΔΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ....
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α   για πατατοκεφτέδες
3 Πατάτες μέτριες (~750 γραμ.)
1/2 φλ.τσαγ. Γιδοτύρι τριμμένο
1/2 φλ.τσαγ. Μυζήθρα ξερή τριμμένη
2 κουτ.σουπ. μαργαρίνη Μινερβα Benecol με ελαιόλαδο
1 Κρεμμύδι άσπρο ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ.σουπ. Άνιθο* ψιλοκομμένο
2 Αυγά βιολογικά
4 κουτ.σουπ. Φαρίνα αυτοφούσκωτη
1/2  φλ.τσαγ. Γάλα light
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Κρητικά κρίθινα παξιμαδάκια τριμμένα στο multi
Αμύγδαλα καβουρντισμένα τριμμένα στο Multi
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Βράζουμε τις πατάτες στον ατμό (ή όπως αλλιώς θέλουμε) και τις λυώνουμε με πηρούνι.
Όλα τα υλικά σε μπωλ (εκτός από τα δυο τελευταία), καααααλό ανακάτεμα, σκέπασμα με μεμβράνη και στο ψυγείο, για δυο ώρες, να σφίξει το μείγμα.
Μετά αποφάσισα να χρησιμοποιήσω τις μαφινιέρες με τις καρδούλες, τις λαδώνω και τις γεμίζω.......

........τις πασπαλίζω με τα τριμμένα παξιμαδάκια και τα αμύγδαλα, που τα ανακάτωσα καλά.......

.........και στον προθερμασμένο φούρνο, στους 160 βαθμούς, με αντιστάσεις και αέρα, για 40 λεπτά.

Περιμένω 10 λεπτά και βγάζω τις καρδούλες, έτοιμες για φάγωμα, ζεστές ή και κρύες.

* Η προσθήκη του άνιθου δεν άρεσε και τόσο στην αυστηρή μονομελή επιτροπή κρίσεων, αλλά ....... τον πρώτο και τελευταίο λόγο τον έχει ο μάγειρας!
Αμ, πως!! (κλεμμένο από παλιές Ελληνικές ταινίες με τον Χατζηχρήστο)....
Posted by Picasa

Δευτέρα, 25 Ιουνίου 2012

ΚΟΛΟΚΥΘΟΜΑΦΙΝΑΚΙΑ (για να μη πούμε "Κολοκυθοκεφτέδες στο φούρνο")

Το μυαλό στους +35 βαθμούς Κελσίου και η κολοκυθόψιχα στους -22 οC!!  Μαζί με την αιώνια ερωτηση "τι τρώμε σήμερα;",  έκαναν το παρακάτω πιάτο

Υ Λ Ι Κ Α
500 γραμ. Κολοκυθόψιχα (περίσσευμα από το "άδειασμα" των κολοκυθιών της περασμένης εβδομάδας)
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα
100 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό light 2%
1 φλ.τσαγ. Φαρίνα κόκκινη (αυτοφούσκωτο αλεύρι)
1 κουτ.γλυκού Baking Powder
80-90 ml Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο (1/3 φλυτζανιού)
150 γραμ. Γιδοτύρι (ή φέτα)
150 γραμ. Μυζήθρα ξερή (ή κεφαλογραβιέρα)
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι (φρεσκοτριμμένο μείγμα 5 χρωμάτων)
Φρυγανιά τριμμένη (Κρίθινα Κρητικά παξιμαδάκια, στο multi)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Από το πρωί έβγαλα από την κατάψυξη  την κολοκυθόψιχα, για να ξεπαγώσει, σε τρυπητό σουρωτήρι, με πιάτο από κάτω, πασπαλισμένη με χοντρό αλάτι.
Σε δυο ώρες, πριν βγω για δουλειές, αδειάζω το ήδη γεμάτο ζουμιά πιάτο. Γυρίζω σε δυο ώρες και το πιάτο πάλι γεμάτο ζουμί, αλλά και ο όγκος της κολοκυθόψιχας πεσμένος αισθητά. Τόσο ώστε αναγκάζομαι να καθαρίσω δυο μικρές πατάτες, τις κάνω κυβάκια, τις βράζω στο καλαθάκι της χύτρας, σε 5 λεπτά και τις λυώνω με πηρούνι.
Όλα τα υλικά, εκτός της φρυγανιάς, σε μπωλ και κααααλό ανακάτεμα. Στρώνω την πυκνότητα με μερικές κουταλιές κρίθινη φρυγανιά.
Επειδή όμως ποτέ δεν καταφέρνω ομοιομορφία, παίρνω την μαφινιέρα, λαδώνω τις θηκούλες και τις πασπαλίζω με φρυγανιά.
Γεμίζω με δυο κουταλιές την καθεμιά και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις και αέρα

στους 160 οC, για 30-40', μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Το υπόλοιπο από το κεσεδάκι του γιαουρτιού το κάνω ένα DIP, με άνιθο, σκόρδο ψιλοκομμένο, αλάτι και άσπρο πιπέρι (αν έβαζα και αγγούρι και ελαιόλαδο θα ήταν ένα κλασικό τζατζίκι).

Στο βγάλσιμο από τις θηκούλες θέλει προσοχή, γιατί είναι πολύ αφράτα, σαν σφουγγαράκια.  Όταν κρυώσουν λίγο σφίγγουν και είναι καλύτερα.

Αν τρώγονται και κρύα, θα σας το πω αύριο.
Η ομοιομορφία τους τα κάνει εμφανίσιμα και για μπουφέ με μεζελίκια, για μερακλήδες.
Σημείωση:  Την προσθήκη πατάτας δεν την έγραψα στα υλικά, γιατί έγινε αναγκαστικά. Υποτίθεται ότι τα κολοκυθάκια θα δώσουν αρκετή ποσότητα και δεν θα χρειαστούν προσθήκες.
Posted by Picasa

Κυριακή, 24 Ιουνίου 2012

ΠΑΤΑΤΕΣ ΨΗΤΕΣ ΤΡΑΓΑΝΕΣ ΜΕ ΜΥΡΩΔΙΚΑ (συνοδευτικό) και με σημερινή ενημέρωση!!

Ένα ψώνιο με σάλτσες και συνοδευτικά σίγουρα το έχω. Φαίνεται άλλωστε εδώ μέσα, τρία+ χρόνια τώρα.
Στις 3 αυτού του Ιουνίου, βλέπω στον ΣΚΑΪ την εκπομπή του συμπαθέστατου σεφ Βαγγέλη Δρίσκα, στην ενότητα "Γεύσεις στη Φύση". Μεταξύ άλλων είχε και τις πατάτες που θα περιγράψω, και με εντυπωσίασαν.
Τα Υ Λ Ι Κ Α που χρησιμοποίησα
4 μέτριες Πατάτες Πελοποννήσου (έχουν διαφορά από του Νευροκοπίου που παίρνω συνήθως)
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι χοντρό
Μείγμα 5 Πιπεριών χοντροτριμμένο
1 φλ.τσαγ. Κρητικά κρίθινα παξιμαδάκια, τριμμένα στο multi λίγο, σαν χοντρή φρυγανιά
2 φέτες Τυρί Dirollo καπνιστό, κομμένο σε πολύ μικρά κομματάκια (~2-3 χιλιοστά)
Τα φυλλαράκια από 3 κλωναράκια Δενδρολίβανο, ψιλοκομμένα
1 κουτ.σουπ. Ρίγανη άγρια αποξηραμένη και τριμμένη με το χέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξεφλουδίζω τις πατάτες.  Τις κόβω στα δύο κατά μήκος.  Βάζω το κάθε μισό, από την κομμένη πλευρά στο ξύλο κοπής και χαράζω την κυρτή του επιφάνεια, κάθετα προς τον άξονα του, κάθε 5-10 χιλιοστά, χωρίς να φθάσω μέχρι κάτω.
Λαδώνω πυρεξάκι 20x30 εκατοστά και τοποθετώ τις πατάτες με το επίπεδο τμήμα κάτω (επάνω οι χαρακιές).
Ραντίζω με το υπόλοιπο λάδι, αλατοπιπερώνω, σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και σε προθερμασμένο φούρνο 200 οC., για 40'.

Το λάδωμα προηγήθηκε από το αλατοπιπέρωμα, για να μείνει επάνω μεγαλύτερη ποσότητα, σε αντίθεση με την συνταγή που θα δείτε πιο κάτω.

Για να κάνω το μείγμα απλά ανακατεύω τα ψίχουλα, το τυρί και τα μυρωδικά.

Όταν περάσουν τα 40', βγάζω το αλουμινόχαρτο, πασπαλίζω το μείγμα και ψήνω ακάλυπτο για 10' ακόμη.
Έγιναν νοστιμότατες, αλλά πριν το πασπάλισμα είδα ότι είχαν κολλήσει στο ταψί. Μετά το τέλος τις ξεκόλλησα με προσοχή με μια κοφτερή σπάτουλα.
Και τώρα στη συνταγή.
Πολλές φορές έχω διαπιστώσει λάθη και παραλείψεις στις συνταγές των μεγάλων σεφ και το έγραψα και πολλές φορές σ'αυτό το blog, για να κάνω μερικούς αναγνώστες να γίνουν λίγο υποψιασμένοι και δύσπιστοι.
Αυτά τα λάθη είτε γίνονται από κεκτημένη ταχύτητα, είτε σκοπίμως, για να μη πετυχαίνουν οι συνταγές.
Στην έντυπη συνταγή δεν αναφέρεται "λάδωμα του ταψιού", πράγμα που το λέει στο video, εγώ όμως και το λάδωσα και όμως κόλλησαν.

Επίσης, υποθέτω, ότι το ταψί είναι αντικολλητικό, πράγμα που  το λέει ούτε στο video, αλλά δεν το γράφει στη συνταγή.
Και μη με πεις ότι "τα ευκόλως εννοούμενα, παραλείπονται", γιατί  δεν απευθύνονται σε εξπέρ του είδους, αλλά σε απλούς ανθρώπους, που, καμιά φορά δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την μαγειρική.
Αν θέλετε να δείτε το video της εκπομπής, που έχει κι άλλα ενδιαφέροντα, πατήστε το link που δίνω παραπάνω και μετά επιλέξτε στα "προηγούμενα επεισόδια" 03/06/2012.
Αυτές οι πατάτες συνόδευσαν χοιρινές μπριζόλες λαιμού, χωρίς κόκκαλο, ψημμένες στην γκριλλιέρα, το τηγανάκι με τον ριγέ πάτο.

Αύριο θα ξανακάνω πατάτες ίδιες, πάλι σε πυρεξάκι, αλλά με την "δική" μου αντικολλητική προστασία, χωρίς χαρτί ψησίματος, που και αυτό είναι μια λύση αν δεν έχεις κατάλληλο σκεύος (έχω δυο, αλλά μου άναψαν τα λαμπάκια, που λένε και στα Ελληνικά)!!!
                                                                 
UP DATE...... today!!
Σήμερα οι μπριζόλες ήταν μοσχαρίσιες, πράγμα σπάνιο σ'αυτό το σπίτι, αλλά ορκίστηκε ο νέος χασάπης ότι θα είναι μαλακές.
Παρ' όλους τους όρκους, εγώ τις μαρινάρησα 12 ώρες
Έκανα μια μαρινάδα με Ελαιόλαδο, κρασί κόκκινο, σκόρδο ψιλοκομμένο, ρίγανη και φύλλα δάφνης 
 Οι σημερινές πατάτες μπήκαν πάλι στο ίδιο πυρέξ, αλλά μετά το λάδωμα, έστρωσα ένα λεπτό στρώμα τριμμένα Κρητικά κριθαρένια παξιμαδάκια, ίσα να μην ακουμπούν στον πάτο (το "δικό μου" αντικολλητικό, που τρώγεται κιόλας, είναι και νόστιμο)
 Για το πασπάλισμα πρόσθεσα και δυο φέτες ψωμί του τοστ, άλλαξα και το τυρί (έβαλα ψιλοτριμμένη ξερή μυζήθρα) και δύο ειδών ρίγανες.  Μία η "Ρίγανη του Γιάννη" (μαζεμένη στην περιοχή της Ποτίδαιας) και μια η "Ρίγανη της ΕλένηςΕ", από την αυλή της και ξεραμένη και τριμμένη από εμένα.
Αυτές οι μικροαλλαγές στην συνταγή του Δρίσκα, έδωσαν την διαφορά της νοστιμιάς.
Και πράγματι το σημερινό πιάτο ήταν νοστιμότερο....μακράν!!
Και με μια καλοκαιρινή σαλατίτσα με ντομάτες, χορτάσαμε και σήμερα!!
Αύριο ........ ποιός ξέρει τι??????
Posted by Picasa

Παρασκευή, 22 Ιουνίου 2012

ΣΤΡΟΓΓΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ & ΛΑΡΙΣΑΪΚΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Για άλλο μπήκα, δεν βρήκα και με άλλο βγήκα!!
Ο λόγος για το σ/μ ΑΒ, όπου έβρισκα κάτι σπάνιες σκυλοκονσέρβες.  Δεν τις βρήκα.  Στην πορεία για το ράφι, πέρασα από τα λαχανικά και το μάτι μου έπεσε σε στρογγυλά κολοκυθάκια.  Ωραία ιδέα.  Παίρνω 8 κομμάτια και βουρ για το σπίτι.
Την επόμενη μέρα τελείωσε έτσι

Υ Λ Ι Κ Α
8 Κολοκυθάκια στρογγυλά
450 γραμ. Κιμάς μοσχαρίσιος
1 Κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Άνιθο ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
1/2 + 1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. Ρύζι γλασέ
Αλάτι και Πιπέρι
1 φλ.τσαγ. κολοκυθόψιχα ψιλοκομμένη
2 ντομάτες ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες
Υ Λ Ι Κ Α για το Αυγολέμονο
2 φλ.τσαγ. Ζωμό από το είδος που θα αυγοκόψετε (ή ζεστό νερό)
350 ml Γάλα (αυτή τη φορά δεν έβαλα)
3 κουταλάκια γλ. Κορν-φλάουερ
2 Λεμόνια (τον χυμό τους. Έβαλα τρία για πιο ξυνό)
2 Αυγά (κρόκους και ασπράδια)
Αλάτι (προαιρετικά)
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένω και ξεφλουδίζω τα κολοκυθάκια με τον πατατοκαθαριστή.
 
Κόβω το καπάκι και δεν τα μπερδεύω μεταξύ τους.
Με "κοφτερό" κουταλάκι* καθαρίζω το εσωτερικό τους και κρατώ την ψίχα (θα βάλω ένα φλυτζάνι στη γέμιση και την υπόλοιπη στη κατάψυξη, για μελλοντικούς κολοκυθοκεφτέδες)
* Δεν είχα το ειδικό εργαλείο και πήρα ένα κουταλάκι από τα πρόχειρα και με την λίμα και το ακονιστήρι, έκανα την περιφέρεια του κοφτερή. Το έκρυψα στα εργαλεία κουζίνας, γιατί δεν είναι να φας γιαούρτι πια. Κόβει σαν ζυράφι!!

Σε μπωλ ανακατεύω καλά όλα τα υλικά της γέμισης με το 1/2 φλυτζάνι λάδι (το άλλο για το ταψί), την σκεπάζω με μεμβράνη και την βάζω στο ψυγείο για μια ώρα.
Γεμίζω τα κολοκυθάκια, μέχρι λίγο πιο κάτω από το χείλος, σκεπάζω το καθένα με το καπάκι του και ως εδώ η δουλειά είναι ίδια με τα μακρουλά κολοκυθάκια, που κάνουμε στην κατσαρόλα.
Τώρα όμως ήθελα να χρησιμοποιήσω φούρνο, παρακολουθώντας συνεχώς για να βρω τον χρόνο ψησίματος.
Ρίχνω 3 φλυτζάνια νερό και το άλλο 1/2 λάδι, σκεπάζω το πυρέξ με αλουμινόχαρτο και φουρνίζω στους 200 βαθμούς.. 
Μια ώρα μετά δοκιμάζω με μαχαιράκι τα καπάκια. Σκληρά ακόμη. Συνεχίζω για μισή ώρα ακόμη. Ξαναδοκιμάζω, έτσι κι έτσι.
Βγάζω 2 φλυτζάνια ζωμό για το αυγολέμονο, ξεσκεπάζω και αφήνω στο φούρνο μισή ώρα ακόμη.  Σύνολο 2 ώρες! Σε σύγκριση με τα 15 λεπτά της χύτρας ταχύτητος......TRAGIC!! (που λέει και η Τασούλα της διαφήμισης).
Στο τελευταίο μισάωρο κάνω και την σάλτσα
Διαλύουμε καλά το κορν φλάουερ στο γάλα (βαζάκι, λίγο γάλα, καλό κλείσιμο και κούνημα δυνατό).
Βράζουμε τον ζωμό.
Χτυπάμε τους κρόκους με ελάχιστο νερό, ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα για λίγο ακόμη.
Βγάζουμε το κατσαρολάκι με τον ζωμό από την φωτιά και ρίχνουμε το μείγμα γάλα-κορν φλάουερ, ανακατεύοντας για να μη σβολιάσει (το μιξεράκι χειρός κάνει την δουλειά τέλεια).
Προσθέτουμε το μείγμα αυγά-λεμόνια, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
Ξαναβάζουμε σε χαμηλή φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να δέσει στο επιθυμητό.
Φρόντισα αυτή η σάλτσα αυγολέμονο να μείνει λίγο πιο νερουλή, γιατί θα έχουμε και αύριο και ως τότε θα πήξει αρκετά

Για όποιον δεν θέλει αυγολέμονο, μια σάλτσα λεμονιού είναι ότι πρέπει.
Ή και σκέτα, μόνο με το ζουμί τους

Την κανονική Σάλτσα Αυγολέμονο και γιατί το λέω ¨Λαρισαϊκό" θα δείτε πατώντας ΕΔΩ.
Posted by Picasa

Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Μελιτζανοσαλάτες (δύο ειδών)

 Με δυο μελιτζάνες φλάσκες, δυο μελιτζανοσαλάτες, με διαφορετική υφή και, κάπως διαφορετική γεύση.

Και πρώτα η κλασσική "Αγιορείτικη", πιο απλοποιημένη από αυτήν που έγραψα ΕΔΩ, πριν τρία χρόνια και όχι με την ίδια επεξεργασία.
Το ψήσιμο έγινε στον ήδη ζεσταμένο γκριλ από άλλο φαγητό, μέχρι που μαύρισε  και ξεράθηκε η φλούδα (η μυρωδιά του καμμένου είναι χαρακτηριστική στη σαλάτα αυτή).
Τα υλικά καθαρά υποκειμενική έννοια του καθενός, πάντως εκτός από την ψιλοκομμένη με μαχαίρι μελιτζάνα, μια μέτρια ντομάτα, ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη, κομμένη κομματάκια, μια πιπεριά κέρατο, ωμή αυτή τη φορά, επίσης κομμένη κομματάκια, ψιλοκομμένος μαϊντανός, ελαιόλαδο έξτρα παρθένο, αλάτι, πιπέρι και 2 κουταλάκια σκορδόλαδο (σκελίδες σκόρδο, βρασμένες σε ελαιόλαδο και πολτοποιημένες) για να μη χρειάζονται μαστίχες.
Όλα τα υλικά ανακατεμένα με πηρούνι και έτοιμη (η πρώτη φωτό).
Στην δεύτερη μελιτζάνα, ψημμένη μαζί με την πρώτη, έβαλα διαφορετικά υλικά, αλλά την ανάμειξη την έκανα με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός, όπως συνήθιζε να κάνει η, μακαρίτισσα πια, γιαγιά-Μπέη, στον Μαρμαρά και είναι το απαραίτητο πιάτο της παραγγελίας μας, 30+ χρόνια τώρα, με οτιδήποτε άλλο μαζί.
Ευτυχώς κληροδότησε τον τρόπο και στην κόρη και τον εγγονό της, που συνεχίζουν.

Εδώ, εκτός φυσικά από την μελιτζάνα, ελαιόλαδο, 2 κουταλιές λευκό ξύδι, σκελίδα σκόρδο πολύ ψιλοκομμένη, αλάτι, πιπέρι άσπρο και καλό ανακάτεμμα με το μιξεράκι.
Αν είναι καλοψημμένη η μελιτζάνα, δεν μένουν πολλές ίνες στα χτυπητήρια του μίξερ (η γιαγιά-Μπέη τις έκοβε πρώτα κομματάκια με το μαχαίρι στο κόντρα, αφού είχαν ψηθεί).
Posted by Picasa

Τετάρτη, 13 Ιουνίου 2012

...... και ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ σαν τα ΠΡΟΒΑΤΑ??????

Στην αρχή κοίταξαν με απορία

Μετά "γύρισαν " λίγο

Ύστερα άρχισαν να πηγαίνουν "αριστερά" και "δεξιά"

Μέχρι που τα πήγαν στην κάλπη

Και εκεί τους έδειξαν τα "οπίσθια" τους

Να λοιπόν η σωστή πορεία

Τα οπίσθια
Ραντεβού στις 18 του μηνός!
Posted by Picasa

Τρίτη, 12 Ιουνίου 2012

ΙΜΑΜ ΜΠΑΪΛΝΤΙ (τουρκ: imambayildi)

Her yıl 2009 yılından beri, ve İstanbul'dan yerinden Yunanlıların geldikten sonra ülkemizde de popüler oldu böyle bir Türk gıda, koyun
Ξεκίνησα την ανάρτηση με την μητρική γλώσσα του φαγητού και τα παραπάνω σημαίνουν, σε μετάφραση Google: 
"Κάθε χρόνο, από το 2009, ανεβάζω και ένα τέτοιο Τούρκικο φαγητό, που έγινε δημοφιλέστατο στη χώρα μας, μετά τον διωγμό των Ελλήνων, από την Κωνσταντινούπολη".
Κάθε φορά με μικρές αλλαγές και να το σημερινό αποτέλεσμα
 
Όλες οι προηγούμενες αναφορές είναι ΕΔΩ, ΕΔΩ και ΕΔΩ.
Με μερικές αλλαγές από τις άλλες φορές.
Έσχισα τις μελιτζάνες κατά μήκος και αφαίρεσα μόνο μια λωρίδα φλούδας από το κυρτό μέρος, για να γίνει βάση.
Την ψίχα που έβγαλα, την έκοψα κομματάκια και την σωτάρισα μαζί με τα κρεμμύδια, πριν την ντομάτα.
Αντί για λευκό κρασί, έβαλα κόκκινο και γιαυτό η γέμιση έγινε σκούρα μεν, νοστιμότερη δε!
 
Η άλλη αλλαγή αφορά το ταψί. Χρησιμοποίησα ταψί εμαγιέ, ντυμένο με λαδόκολλα. Αυτό το αντικολλητικό χαρτί το έκανα μπάλλα, το έβρεξα καλά και το άπλωσα στο ταψί. Με τον τρόπο αυτό μαλακώνει και μπορεί να στρώσει καλά και στις γωνίες.
 
Από πάνω έβαλα πιπεριά πριν το τυρί και ..... τέλος!
 
Όχι τίποτ' άλλο, αλλά για να μπω στο μάτι της Zerrin, από το Εσκίσεχιρ , που είναι δασκάλα και γράφει σε άψογα Αγγλικά,  συνταγές στο site της GIVE RECIPE.
Posted by Picasa

Κυριακή, 10 Ιουνίου 2012

ΨΑΡΟΝΕΦΡΙ (ΧΟΙΡΙΝΟ ΦΙΛΕΤΟ) "DIABLO" (ALA CHEF JOHN)

Σήμερα είπα να ακολουθήσω, για μια ακόμη φορά, τον τρόπο που ο Chef John, μαγειρεύει το ολόκληρο Ψαρονέφρι και το ονομάζει "DIABLO" (δηλ. "του Διαβόλου), δεν ξέρω γιατί!  Ίσως γιατί παίρνει διαβολική νοστιμιά.
Στο τέλος, μετά τα δικά μου, δίνω τα σχετικά links και για το video παραγωγής All recipes.com
Το τελικό αποτέλεσμα, με πλήθος ψητών λαχανικών, αλλά για τις γαρνιτούρες παρακάτω

Υ Λ Ι Κ Α (αυτά που είχα διαθέσιμα!  Εννοείται ότι "πείραξα" λιγουλάκι την συνταγή, όπως πάντα άλλωστε)
500 γραμ. Ψαρονέφρι (1 κομμάτι)
2 κουτ.σουπ. Πιπέρια σε κόκκους, διάφορα χρώματα
3 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η για το κρέας
Πλένουμε το κρέας, το σκουπίζουμε, το κυλάμε στα πιπέρια και το αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη, για μερικές ώρες.
Σε βαθύ τηγάνι, με μεταλλικό χερούλι, που να μπορεί να μπει στο φούρνο, ζεσταίνουμε μέτρια το λάδι και σωτάρουμε το κρέας, μέχρι να ροδοκοκκινήσει από όλες τις πλευρές.

Όπως είναι, με το τηγάνι, το βάζουμε στον φούρνο, που έχουμε προθερμάνει στους 190 οC και το ψήνουμε για 20-25', ανάλογα με τον φούρνο.
Εγώ το έψησα 20', με αντιστάσεις και αέρα και έγινε έτσι
 
Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το κόβουμε σε κομμάτια πάχους δάκτυλου 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΑΛΤΣΑ
1 φλ.τσαγ. Ζωμό κρέατος (ή κοτόπουλου)
1 φλ.τσαγ. Γάλα εβαπορέ light αδιάλυτο
1 κουτ.γλ. Κορν-φλάουερ
Στο τηγάνι, όπως είναι από τον φούρνο, με τα καμένα, ρίχνουμε τον ζωμό και ξύνουμε τον πάτο, για να διαλυθεί η νοστιμιά.
Βράζουμε για μερικά λεπτά, αλατίζουμε κατά τα γούστα μας (ήδη έχει αρκετά από τα πιπέρια).
Διαλύουμε το κορν φλαουερ στο γάλα, το ρίχνουμε στο τηγάνι και 

σε λίγα λεπτά πήζει η σάλτσα μας.

Το πιάτο τελειωμένο έχει ψητά λαχανικά, σαν της προηγούμενης ανάρτησης, με την προσθήκη σωταρισμένων κρεμμυδιών για στιφάδο

Το ρύζι το έβρασα σε ζωμό κρέατος και αυτά τα κόκκινα που φαίνονται, δεν είναι κόκκινα σπερματοζωάρια (μοιάζουν στο σχήμα), αλλά στήμονες Κρόκκου Κοζάνης, για να δώσουν χρώμα στο κάτασπρο ρύζι!!
__________________________________________________
Ακολουθεί η μετάφραση της συνταγής του Chef John (με κλικ μεγαλώνει), λίγο μπαρουτοκαπνισμένη από τις πολλές χρήσεις.

Την συνταγή μπορείτε να δείτε ΕΔΩ και

Το video  ΕΔΩ.  Οι φωτογραφίες είναι από το video, παρμένες με Print Screen (Fn+PrtSc) και είδα ότι και ο εν λόγω Σεφ, έχει παρόμοιες γαρνιτούρες

Προς το τέλος του βίντεο, ο δοκιμαστής δείχνει ότι δεν χρειάζεται μαχαίρι για να το κόψεις

Και έχει δίκιο. Έτσι γίνεται, μαλακό, αφράτο και ζουμερό.
Posted by Picasa