Τετάρτη, 31 Αυγούστου 2011

ΚΟΛΟΚΥΘΟΑΝΘΟΙ ΓΕΜΙΣΤΟΙ ΜΕ ΡΥΖΙ & ΕΝΑ ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ (για σιγουριά)!

Εδώ είμαστε πάλι!!!
Ξέρω, ξέρω, σας έλειψα, αλλά τα δάκρυα σας με ακολουθούσαν, αλμυρά και αυτά σαν το νερό που είχαμε γύρω μας!!
Γυρίσαμε και το πρώτο που έκανα, ήταν ψαχτήρι στην κατάψυξη.
Διαλέγω σπανάκι, αλλά βλέπω και ένα πακετάκι με λουλούδια από κολοκυθάκια baby (τα ήθελα για τηγανητά με κουρκούτι, αλλά ατύχησαν).
Η συνταγή της μαμάς έλεγε για 12 τεμάχια. Μετράω και είναι 12!
Συγκεντρώνω τα υλικά, ξεκινώ το σωτάρισμα και τότε βλέπω το "λάθος". Τα λουλούδια είναι από πολύ μικρά κολοκυθάκια και το "γεμίδι" θα έπεφτε πολύ.
Την λύση που έδωσα θα την πω στην εκτέλεση, παρακάτω.
Το αποτέλεσμα....
Υ Λ Ι Κ Α
300 γραμ. Ρύζι γλασέ (1+1/2 φλ.τσαγιού)
12 Κολοκυθοανθοί (από κανονικά κολοκύθια)
4 φλ.τσ. Νερό ζεστό
2 Κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1/2 φλ.τσ. Άνηθος ψιλοκομμένος
2 κουτ.σουπ. Δυόσμο ψιλοκομμένο (ή ξερό)
2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένες
400 γραμ. καθαρά Ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες, στον τρίφτη (ή στο multi)
2 κουτ.γλυκού Ζάχαρη μαύρη (σταφίδες μαύρες έλεγε, αλλά...)
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
Αλάτι & Πιπέρι
Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σωτάρω, σε λίγο από το λάδι, το κρεμμύδι, τον άνηθο, τον δυόσμο, το σκόρδο και το ρύζι, μέχρι να ξανθύνουν.
Προσθέτω τις ντομάτες και την ζάχαρη, αλατοπιπερώνω και ανακατεύω καλά.
Εδώ έπρεπε να γεμίσω τους ανθούς και να τους βάλω σε ταψάκι, με το νερό και το υπόλοιπο λάδι και να τους ψήσω σε μέτριο φούρνο, μέχρι να σωθούν τα υγρά.
Επειδή όμως το υλικό ήταν πολύ, αποφάσισα να του συμπεριφερθώ σαν ρυζότο και μετά να γεμίσω τους ανθούς.
Συνέχισα το σωτάρισμα σε χαμηλή φωτιά, προσθέτοντας το λάδι και το νερό ζεστό, σιγά-σιγά, ανακατεύοντας συνέχεια.
Όταν απορροφήθηκαν τα υγρά, άφησα την γέμιση να κρυώσει λίγο και γέμισα τους ανθούς.
Την γέμιση που περίσσεψε την άπλωσα στο μέσον του πυρέξ και έριξα και μισό φλυτζάνι νερό (ζεστό πάντα).
Το έψησα στους 200 οC,μέχρι να σωθεί το νερό.
Σερβίρισα πασπαλίζοντας το "ρυζότο" με τριμμένη ξερή μυζήθρα.
Επειδή όμως δεν ήμουν σίγουρος, έφτιαξα και ένα ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ, για σιγουριά.
Κλασσικό Σπανακόρυζο, που θα βρείτε πατώντας ΕΔΩ
Με προθήκη μιας σκελίδας σκόρδο.
Νάχουμε και κάτι για αύριο.......
Posted by Picasa

Τρίτη, 9 Αυγούστου 2011

ΜΠΡΙΖΟΛΕΣ ΧΟΙΡΙΝΕΣ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΚΑΙ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ


Κυριακή σήμερα (μη βλέπεις πότε δημοσιεύεται!) και η κατάψυξη έδειξε 2 μπριζόλες χοιρινές με κόκκαλο.
Και επειδή σκέτες δεν..... έφτιαξα και γαρνιτούρες.
Στην πρώτη φωτό υπάρχουν τέσσερα πράγματα:
Κρεμμύδια καραμελωμένα με σκούρα ζάχαρη και μπαλσάμικο
Πουρές πατάτας απλός
Σάλτσα με την μαρινάδα (δεν πετάμε τίποτα)
Ας ξεκινήσω χρονολογικά και πρώτα η μαρινάδα για τις μπριζόλες με ελαιόλαδο, χυμό από ένα λεμόνι, μουστάρδα Dijon και ρίγανη.
Οι ποσότητες ίσα να σκεπαστούν οι μπριζόλες.
Μέσα οι μπριζόλες και στο ψυγείο για 3 περίπου ώρες (φωτό περιττή).
Μετά τα καραμελωμένα κρεμμύδια (αρκετά χρονοβόρο, αλλά αξίζει)
2 Κρεμμύδια μέτρια σε χοντρές ροδέλλες
2 κουταλιές Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κουταλιές Ζάχαρη σκούρη από ζαχαροκάλαμο
2 κουταλιές ξύδι Balsamico di Modena
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνω το λάδι σε μέτρια φωτιά και ρίχνω τα κρεμμύδια. Σκεπάζω και αφήνω να σιγοβράσουν με το ζουμί τους, μέχρι να αρχίσει να τελειώνει και να ροδίζουν από κάτω. Τα γυρίζω, ροδίζουν λίγο, πασπαλίζω με την ζάχαρη και ρίχνω το ξύδι.
Αφήνω να σιγοβράσουν μέχρι να εξατμιστεί το ξύδι.
Την επόμενη φορά, αντί για ξύδι, θα βάλω κρασί κόκκινο ή μαυροδάφνη, για δοκιμή.

Μετά ακολούθησε ο πουρές με την βοήθεια της χύτρας ταχύτητας και του μίξερ χειρός.
Έβρασα καθαρισμένες τις πατάτες (δεν μου αρέσει η "χωματίλα", είτε είναι Αχαγιώτικη, ή Σερραϊκή, ή ακόμη και Δραμινή Νευροκοπίου).
Τις έλυωσα με το κυρτό της κουτάλας των μακαρονιών (δεν έχουμε μύλο ή εργαλείο πουρέ), έριξα μια κουταλιά Μινέρβα Benecol για μαγείρεμα με ελαιόλαδο, ένα ποτήρι γάλα και με τα χτυπητήρια του μίξερ, έγιναν βελούδο.

Η σαλάτα που θα συνόδευε το πιάτο, έγινε στα ενδιάμεσα με ξεφλουδισμένη και ξεσποριασμένη ντομάτα, πιπεριές κέρατο ψητές με λαδόξυδο και κάπαρη.
Το ξεφλούδισμα της ντομάτας έγινε σε βραστό νερό, εκμεταλλευόμενος τα ήδη ζεστά μάτια της κουζίνας.
Η προτελευταία ενέργεια ήταν να ψήσω τις μπριζόλες στο τηγανάκι-γκριλλιέρα..........
.......και μετά, χωρίς να το ξεπλύνω, έριξα την μαρινάδα και ένα κουταλάκι κορν-φλάουερ, διαλυμένο σε 50 ml λευκό κρασί.
Μόλις η σάλτσα έπηξε, στρώσαμε τραπέζι.
Εννοείται ότι έγινε και δεύτερος γύρος στις γαρνιτούρες!!!

Δευτέρα, 8 Αυγούστου 2011

Xωριάτικη σαλάτα...ανάλυσέ την...

Xωριάτικη σαλάτα...ανάλυσέ την...


Η χωριάτικη σαλάτα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του καλοκαιρινού τραπεζιού, must για τους τουρίστες ή απλά ένα γεύμα για όσους θέλουν κάτι ελαφρύ και δροσιστικό τα ζεστά μεσημέρια του καλοκαιριού.

• Βασικό συστατικό της χωριάτικης σαλάτας είναι αναμφίβολα η
τομάτα, η οποία είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης C , μια βιταμίνη που εκδηλώνει έντονη αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στον σχηματισμό του κολλαγόνου της επιδερμίδας. Επιπλέον, η τομάτα μας προσφέρει σημαντικές ποσότητες β-καροτένιου και λυκοπενίου, συστατικά που αναγνωρίζονται ως δύο από τα σημαντικότερα αντιοξειδωτικά των τροφών.

• Τον ισχυρό αντιοξειδωτικό συνδυασμό των λαχανικών συμπληρώνει και η
ρίγανη η οποία εμποδίζει τη δράση των ελεύθερων ριζών και περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων (thymol και carvacrol),τα οποία φαίνεται πως εμποδίζουν τη δράση διαφόρων βλαβερών μικροοργανισμών, προστατεύοντας τον οργανισμό.

• Όσον αφορά στην
φέτα, αξίζει να αναφέρουμε ότι ο Έλληνας καταναλώνει κατά μέσο όρο 10 κιλά φέτα και συνολικά 23 κιλά τυροκομικά ετησίως. Παρότι αποτελεί πολύ καλή πηγή ασβεστίου, η φέτα περιέχει αρκετά κορεσμένα λιπαρά, χοληστερόλη και νάτριο. Συνεπώς, είναι σαφώς προτιμότερο να την αντικαταστήσουμε με κάποιο άλλο λευκό τυρί με λιγότερα λιπαρά και αλάτι, όπως για παράδειγμα με ανθότυρο ή με κάποιο λευκό τυρί light.

• Το
ελαιόλαδο που προσθέτουμε στη χωριάτικη σαλάτα συμβάλλει στην μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης βελτιώνοντας το λιπιδαιμικό μας προφίλ. Επιπλέον, τα αντιοξειδωτικά του ελαιολάδου ενισχύουν ακόμη περισσότερο την καρδιοπροστατευτική του δράση.

• Τελειώνοντας την αναφορά μας στην αγαπημένη μας σαλάτα δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην
θερμιδική της αξία. Εκτιμάται λοιπόν ότι μια χωριάτικη σαλάτα έχει περίπου 300-500 θερμίδες (ανάλογα με την ποσότητα της φέτα και του ελαιολάδου), ωστόσο αν μας ...ξεφύγει το ελαιόλαδο οι θερμίδες της μπορούν να αυξηθούν σημαντικά. 
 Πηγές: nutrimed.gr & medicalnews.gr
Και μία δική μου.........
   ........Πάσχα του 2000, στο Ημεροβίγλι Σαντορίνης.....