Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2010

Είπαμε....πάμε για Πρωτοχρονια....Να και οι Βασιλόπιτες!!



Πάμε λοιπόν για την Πρωτοχρονιά και την αρχή της δεύτερης Δεκαετίας του 21ου Αιώνα.
Και όπως κάθε χρόνο ετοίμασα και τις Βασιλόπιτες..........

.....φυσικά με τη δοκιμασμένη ανά τους αιώνες συνταγή της Μαμάς μου, που τόσο είχε ταλαιπωρηθεί για το "φούσκωμα". Την έτρωγε η αγωνία κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα.
Αυτή την συνταγή και το συμπλήρωμα της ακολουθώ και εγώ, αλλά χωρίς ΚΑΜΙΑ αποτυχία.
Άσε που φέτος παραφούσκωσαν και είπα "Που είσαι, μάνα, να δεις!"

Δεν άντεξα και έκοψα ένα κομμάτι από την πρώτη, για να δω τι έγινε. Και, ναι, είχαμε επιτυχία και φέτος!!!


Και, για να πάει καλά για όλους μας ο Καινούργιος Χρόνος, προσφέρω σε όλους και όλες σας ένα τριαντάφυλλο
Posted by Picasa

Δευτέρα, 27 Δεκεμβρίου 2010

ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΠΕΡΑΣΑΝ......πάμε για την Πρωτοχρονιά......


Τα ψώνια και η προετοιμασία για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι πιό χρονοβόρα από αυτό το ίδιο το τραπέζι.
Μαζευτήκαμε και φέτος, η σταθερή ομάδα, στο σπίτι της κουνιάδας μου, με μια τεράστια ποικιλία φαγητών, από μπούτι χοιρινό και τηγανιά, μέχρι ντολμαδάκια και φιλετάκια μοσχαρίσια.
Επειδή όμως κανείς μας δεν θέλει γαλοπούλα και από κοτόπουλο τρώμε μόνο το στήθος και αυτό μόνο το 30% της παρέας, έκανα εγώ αυτό που κάνω πολλά χρόνια τώρα και είναι πολύ δημοφιλές....

ΣΤΗΘΟΣ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΓΕΜΙΣΗ (!!!)

Υ Λ Ι Κ Α
300 γραμ. Συκωτάκια κοτόπουλου
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1/2 φλ.τσαγ. Ρύζι Καρολίνα
1/2 κιλό Κυμά μοσχαρίσιο
1/2 φλ.τσαγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1+  φλ.τσαγ. Κάστανα ψημμένα (κομμένα κυβάκια)
1/2 φλ.τσαγ. Σταφίδες ξανθές
1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου (είχα στην κατάψυξη)
3/4 φλ.τσαγ. Κουκουνάρι (μόνο Κινέζικο υπάρχει πια)
Αλάτι
Πιπέρι

Αρκετά από αυτά τα υλικά φαίνονται στο παρακάτω κολάζ

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και βράζουμε για λίγα λεπτά τα συκωτάκια.
Τα κόβουμε μικρά κυβάκια όταν κρυώσουν.
Ζεσταίνουμε το λάδι σε κατσαρόλα και σωτάρουμε το κρεμμύδι, με τα συκωτάκια και τον κυμά, μέχρι να αλλάξει χρώμα (να ασπρίσει που λέμε).
Ρίχνουμε το ρύζι και σωτάρουμε μερικά λεπτά ακόμη.
Προσθέτουμε τα κάστανα, το κουκουνάρι, τις σταφίδες και αλατοπιπερώνουμε.
Ρίχνουμε τον ζωμό και σιγοβράζουμε 10', ανακατεύοντας , για να μη πιάσει στον πάτο.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει λίγο και το βάζουμε σε ταψί (πυρέξ οβάλ έβαλα).
Πλένουμε και στεγνώνουμε τα στήθη του κοτόπουλου. Τα σωτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο, μέχρι να κοκκινίσουν ελαφρά.
Τα τοποθετούμε στην επιφάνεια της γέμισης, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, για μια ώρα. Στην μισή ώρα, βγάζουμε το αλουμινόχαρτο.
Σερβίρουμε μια μερίδα, βγάζουμε την φωτό, γιατί αργότερα θα γίνει "γιάγμα" το "γεμίδι", όπως το έλεγε ένας παλιός φίλος. Πάντα κρατούσα λίγο γεμίδι "καβάντζα", για την επόμενη μέρα.

Μαζί με το "γεμίδι" και επειδή στο τραπέζι θα υπήρχαν και ντολμαδάκια, έφτιαξα και μια "Σάλτσα Αυγολέμονο". Μερικοί τα τρώνε μόνο με λεμόνι, αλλά χωρίς αυγολέμονο....δεν λέει!
Υ Λ Ι Κ Α
3 Λεμόνια (τον χυμό τους)
2 Αυγά
1 κουτ.σουπ. Κόρν-φλάουρ
1 φλ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light, αδιάλυτο
1 φλ.τσαγ. Νερό ζεστό (αν είχα ζωμό από αυτό που έβρασε, θα ήταν καλύτερα)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μπωλ βάζουμε ένα σφηνάκι νερό και σπάζουμε τα αυγά και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός, μέχρι να αφρίσουν. Σταδιακά ρίχνουμε το χυμό των λεμονιών και συνεχίζουμε το χτύπημα.
Στο γάλα διαλύουμε το κορν-φλάουρ καλά και, μαζί με το ζεστό νερό, το βάζουμε σε κατσαρολάκι, σε μέτρια φωτιά.
Σε λίγο ρίχνουμε το περιεχόμενο του μπωλ και συνεχίζουμε με το μιξεράκι μέχρι η σάλτσα μας να δέσει στον επιθυμητό βαθμό.
Εγώ την άφησα λίγο νερουλή, γιατί θα περνούσε αρκετή ώρα μέχρι να πάμε και εκεί την ζέστανα ξανά, ανακατεύοντας με κουτάλι.
Posted by Picasa

Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010

ΤΡΙΓΩΝΑ, ΚΑΛΑΝΤΑ, ΜΕΣ' ΤΗ ΓΕΙΤΟΝΙΑ...........

ΗΡΘΑΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Κ' Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 

Βέβαια τα παιδιά στον πίνακα του Νικηφόρου Λύτρα, δεν λένε έτσι τα κάλαντα.
Έτσι τα τραγούδησα πριν πολλά χρόνια, στολίζοντας το δένδρο μαζί με τον ανηψιό μου.
Την άλλη μέρα, στο νηπιαγωγείο, ενώ όλα τα παιδάκια τά'λεγαν κανονικά, αυτός είπε "πρωτομαγιά" και τότε έγινε χαμός. Σηκώθηκαν τα μαλλιά της δασκάλας!
Είχε αρχίσει την Επανάσταση του!
Και έπεφταν και τα δώρα
Τα Κάλαντα του Ανώνυμου που έλεγα πέρσυ, ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ να ειναι ΕΠΙΚΑΙΡΑ και σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμη, δυστυχώς

ΚΑΛΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ
ΦΟΡΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗΝ
ΝΑ ΠΩ ΣΤ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΑΣ

ΦΟΡΟΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝ ΤΗ ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΓΑΛΛΟΝΤΑΙ
ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ ΜΑΣ ΟΛΗ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙΚΤΕΤΑΙ
ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΛΩΝ
Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΓΗ
ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΜΑΣ ΟΛΩΝ

ΠΛΗΘΟΣ ΓΡΑΦΙΑΔΩΝ ΓΡΑΦΟΥΣΙ
ΝΟΜΟΥΣ,ΦΙΡΜΑΝΙΑ ΦΟΡΟΥΣ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ
ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
ΜΑΓΟΙ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ
ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ
ΑΠ ΑΛΛΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΓΕΝΟΥΝ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΚΟΡΑΝΙ
ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΟΡΤΗ
ΘΑΝΑΙ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ

Σ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE ΠΟΥΡΘΑΜΕ
Ο SERVER ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΣΕΙ
ΚΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Ας μη τα πολυσκεφτόμαστε όμως, χωρίς να τα ξεχνάμε!
Θα ζήσουμε, όσο κι αν θέλουν μερικοί-μερικοί να μας εξαφανίσουν! 
Και με την αισιοδοξία του Woody, εύχομαι σε όλους
ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ  ΜΕ  ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΓΕΜΑΤΑ ΤΑ ΨΥΓΕΙΑ !!!!!!!!!!


Posted by Picasa

Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2010

ΟΙ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΑ (?????)


Πως συνδέονται αυτά του τίτλου;
Περίεργο, αλλά έτσι είναι!
Η παλιά μου φίλη VickyR (έτσι υπογράφει τις σπάνιες φορές που κάνει σχόλιο), έστειλε mail και μου ζητούσε να κάνω κουραμπιέδες
-- Μελομακάρονα έκανες, κάνε και κουραμπιέδες, που είναι των Γιορτών!
-- Όχι, δεν ξανακάνω κουραμπιέδες, αφού πριν πολλά χρόνια δεν μπόρεσα να πετύχω την εμφάνιση, σαν της Κυρά-Πιπίνας (την ήξερε την μητέρα μου). Θα σου δωσω τις συνταγές της και κάντα μόνη σου, ήταν η απάντηση μου.
-- Για την ώρα όμως, έλα να πιούμε ένα τσιπουράκι, με μερικά αλμυρά και μπαρμπουνοφάσουλα φούρνου και μέχρι να έρθεις, θάχει βγει και το φρέσκο μαύρο ψωμάκι.
-- Όχι, έχω δουλειά (τι δουλειά.....καμία).

Σκανάρησα λοιπόν τις δυο συνταγές, αλλά δεν τις έστειλα με το mail.
Τις αναρτώ, για να αναγκαστεί να κάνει σχόλιο!

Και μακάρι να τους φτιάξει, και να γίνει έτσι

 Από έτσι που είναι

Εκτός και αν θέλει να κάνει αυτή τη συνταγή και να κάνει τις ξάπλες της επάνω στους κουραμπιέδες, πασαλειμένη με ζάχνη άχαρη και με μια μύγα στο πόδι
Και μετά θα με πει ότι είμαι


ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ  ΜΕ ΥΓΕΙΑ !!!!!!!!!!!
Posted by Picasa

Δευτέρα, 20 Δεκεμβρίου 2010

ΣΟΚΟ-ΚΕΪΚ ΣΟΚΟ-ΜΗΛΟΥ


Σε λίγο θα ακούω "μήλο" και θα στρίβω "αλά Γαλλικά" , που λένε!
Μετά από αυτό το απλό κέϊκ, έμειναν ακόμη τρία, από την δεύτερη παραλαβή Ζαγορίν.
Μέτρησα τα υπάρχοντα υλικά και έστησα ένα απολαυστικό, λόγω σοκολάτας κέϊκ, το πρώτο κομμάτι του εικονίζεται παρακάτω


Υ Λ Ι Κ Α  για φόρμα Φ24 cm (δεν είναι αυτό το σύμβολο της "διαμέτρου", αλλά το πληκτρολόγιο μου δεν έχει το κατάλληλο)
3 Μήλα σκληρά "Ζαγορίν" Πηλίου
2 Αυγά
50 γραμ. Μινέρβα Benecol με ελαιόλαδο για μαγείρεμα
1 1/2 φλ.τσαγ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φλ.τσαγ. Ζάχαρη άσπρη
5 κουτ.γλυκού Κακάο σκόνη
1/2 φλ.τσαγ. Καρύδια ψιλοκομμένα ή αλεσμένα στο multi
1 κουτ.σουπ. Κανέλλα
1/2 κουτ.γλυκ. Γαρύφαλλο σκόνη
1/2 κουτ.γλυκ. Baking Powder
1 φλυτζ.Ελλην.καφέ Χυμό Πορτοκαλιού
1/2 φλ.τσαγ. Μαυροδάφνη (ή κρασί κόκκινο ημίγλυκο)

ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΣΟ
250 γραμ. Κουβερτούρα
5 κουτ.σουπ. Γάλα Εβαπορέ light 4%, αδιάλυτο
2 κουτ.σουπ. Μινέρβα Benecol σαν το παραπάνω
2 κουτ.σουπ. Ζάχαρη άσπρη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η 
Βρέχουμε τα κυβάκια των μήλων με τη Μαυροδάφνη και τα αφήνουμε για 15-20'.
Χτυπάμε τη ζάχαρη με το βούτυρο αρκετά και προσθέτουμε τα αυγά.
Συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να αφρατέψουν και ρίχνουμε το κακάο, τα αρωματικά και το αλεύρι ανακατωμένο με το baking.
Όταν ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τα καρύδια και τα μήλα, ανακατεύοντας μαλακά για να ενσωματωθούν στο μείγμα, χωρίς να διαλυθούν.
Ρίχνουμε το μείγμα σε λαδωμένη και αλευρωμένη φόρμα διαμέτρου 24 εκατοστών και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC
για 40-45', σκεπασμένο με αλουμινόχαρτο στα πρώτα 20'. Άν έχετε αντιστάσεις+αέρα τότε οι βαθμοί μειώνονται στους 160.
Αυτά φαίνονται στο παρακάτω κολάζ
Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει και το ξεφορμάρουμε σε αντικολλητική λαδόκολλα.
Φτιάχνουμε το γλάσσο στον φούρνο μικροκυμάτων.
Όλα τα υλικά σε μπώλ με καπάκι, ειδικό για μικροκύματα, ζέσταμα για 2' και καλό ανακάτεμα.
Πασαλείφουμε το κέϊκ και το βάζουμε στο ψυγείο, για να σφίξει το γλάσσο, μερικές ώρες έλεγε η μητέρα μου και απαγόρευε να πλησιάσω το ψυγείο.
Τώρα, που κάνω ότι θέλω, το έβγαλα στην μια ώρα και έκοψα το κομμάτι αυτό.
Είναι το ίδιο με το αρχικό, με μόνη διαφορά στον φωτισμό......







Posted by Picasa

ΑΝΤΕ!! ΑΣ ΜΥΡΙΣΕΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ.-


Χθες, Κυριακή, μετά την πρωινή βόλτα και το τάϊσμα των σκυλιών της Πύλης 14, στο λιμάνι, γεμίσαμε την ημέρα με τις Χριστουγεννιάτικες προετοιμασίες.
Και πρώτα απ'όλα τα Γεμιστά Μελομακάρονα (κλικ) που κάνω κάθε χρόνο, με την παλιά συνταγή της γιαγιάς μου.
Λεπτομέρειες με πάτημα στον σύνδεσμο.

Μετά το στόλισμα του τεχνητού, φυσικά, δένδρου, με τα διαχρονικά αλλά και κάποια σύγχρονα στολίδια.

Με πρώτο απ'όλα όμως το καραβάκι, μέσα στα παλιά στολίδια, που τα χρώματα τους, από την πολυκαιρία, απέκτησαν ρυτίδες, σαν κι εμένα (ουδείς εγλύτωσεν, έλεγε ένας καθηγητής μας)


Οι εικόνες μεγαλώνουν με "κλικ"

Posted by Picasa

Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2010

Το Ρυζόγαλο ..... της αντιγραφής !!!

Είπα....."πάω", αλλά έπρεπε να περάσουν δυό μέρες για να πάω!
Και ξεκινώ με το σχόλιο που έκανα στο "Ρυζόγαλο" της σειράς "ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ", 
στο φιλικό blog "Betty's Cuisine"
ΔΥΣΠΙΣΤΟΣ said...
Έβλεπα μόνο την γιαγιά Δήμητρα να κάθεται και να το ανακατώνει και μετά.....τπτ! Δεν το έτρωγα! Μια κουταλιά, με το ζόρι, για να μη της χαλάσω το χατήρι (αυτή με χαρτζηλίκωνε). Λίγο αργότερα, έμαθα να κάνω κρέμες με άνθος αραβοσίτου. Ρυζόγαλο ΠΟΤΕ.....μέχρι πριν από λίγο που διάβασα την συνταγή. Πάω!!
Ακολούθησα ακριβώς τα υλικά και την εκτέλεση, που θα δήτε κάνοντας "κλικ" στο link πιο πάνω, παρ'όλο που θυμήθηκα ότι η γιαγιά, έβραζε και μια φλούδα από λεμόνι μαζί! 
Το αποτέλεσμα σε διάφορες εκδόσεις

με διαφορετικά μπωλάκια
διαφορετικά κουταλάκια


 και διαφορετικά "καρεδάκια"

 Και ένα κολάζ!
Τελικά το αποτέλεσμα αποζημιώνει και σκέφτομαι το τι έχασα τοόόόσα χρόνια.
Μόνο που οι ποσότητες που δίνει η Κα Ελισσάβετ, είναι για 4 μόνο μπωλάκια!
Δεν φθάνει! Προτείνω τετραπλασιασμό τουλάχιστον. 
 
Posted by Picasa

Κυριακή, 12 Δεκεμβρίου 2010

Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ, ΤΟ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ, Η ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΚΑΙ Η "ΛΑΒΑ"


Η πρόσκληση έγινε από τον πρόεδρο του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. του Ναυτικού Ομίλου Πόρτο Καρράς, για την σύσφιξη των σχέσεων.
Είπαμε "ας φέρει ο καθένας και κάτι".
Πήρα Λακέρδα Τραγάκη, Αντσούγιες Ισπανίας (που τις φιλετάρησα), Ταραμά γνήσιο άσπρο που τον έκανα ταραμοσαλάτα, Παστουρμά φιλέτο ΜΙΡΑΝ, έφτιαξα ψωμιά, κίτρινο και ολικής.
Για να μη πάμε όμως και με άδεια χέρια, είπα να κάνω και ένα Κέϊκ Ινδοκάρυδο σιροπιαστό (σαν αυτό)

Έφθασα σε αυτό το σημείο και ήρθε η ώρα για το σιρόπι.
 

Οι αναλογίες νερού/ζάχαρης στο κατσρολάκι και, μέχρι να βράσει, στο λαπ-τοπ για να γράψω ένα σχόλιο στο φιλικό blog "Ζείδωρον" και ξεχάστηκα!!!!
Η κραυγή "καιγόμαστε" αντήχησε, τρέχω στην κουζίνα και πριν πάρω τον πυροσβεστήρα, βλέπω πολύ καπνό και από κάτω του, αυτό, περί ου ο λόγος....

Ευτυχώς ο δυνατός Βαρδάρης άρχισε να καθαρίζει την ατμόσφαιρα, για να μπορέσουμε να πάρουμε ανάσα και τότε "ντριν" το τηλέφωνο. 'Ηταν από το ρετιρέ για να ρωτήσουν ποιός καίγεται!!!
Τελικά, παρ'όλο που με πρώτη ματιά φάνηκε ότι το κατσαρολάκι ήταν για πέταμα, κατάφερα να το καθαρίσω, με κουζινόσυρμα και ντουκόχαρτο και να το αποδώσω πάλι στην λειτουργία.
Την επόμενη μέρα δούλεψε καλά και φθάσαμε, επί τέλους, στο επιθυμητό αποτέλεσμα. 

Ίσως να μην είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει και γιαυτό, κάθε χρόνο, όταν δίνω για αναγόμωση τους πυροσβεστήρες του σκάφους, δίνω μαζί και του σπιτιού.







Φ








Φύλαγε τα ρούχα σου, που λένε, για να τάχεις όλα!!!

Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 2010

ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΤΕΣΤ, προς όλους !!!


Μετά από το χθεσινοβραδυνό συμβάν, βγαζω δημόσια αυτές τις δύο φωτογραφίες.
Είναι το ίδιο κατσαρολάκι, από την μια και την άλλη πλευρά

Τι είναι;;;;;

Η απάντηση θα δοθεί στην επόμενη ανάρτηση!!

Πέμπτη, 9 Δεκεμβρίου 2010

ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ, ΣΠΑΝΑΚΙ, κλπ


Ρύζι είχαμε πολύ καιρό να κάνουμε και, μιας και υπήρχαν και πολλά άλλα υλικά, είπα να κάνω ένα ριζότο.
Να και το αποτέλεσμα

Υ Λ Ι Κ Α   για 4 μερίδες
150 γραμ. Μανιτάρια σε φέτες
150 γραμ Σπανάκι (φύλλα πλυμένα)
2 κουτ.σουπ. Άνηθο ψιλοκομμένο
4 + 2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 μεγάλο Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
300  γραμ. Ρύζι Καρολίνα
1 νεροπότηρο (~ 250 ml) Κρασί λευκό
1 λίτρο Ζωμό Λαχανικών (ιδιοκατασκευή  βλ. παρακάτω)
300 γραμ. Γιδοτύρι - Γιαούρτι στραγγιστό 2% - Κατίκι Δομοκού
Πιπέρι λευκό & μαύρο φρεσκοτριμμένο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε και στραγγίζουμε τα μανιτάρια και το σπανάκι.
Σε βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε τις 4 κουταλιές Ελαιόλαδο και σωτάρουμε μερικά λεπτά το κρεμμύδι, αφού κρατήσουμε 1-2 κουταλιές για αργότερα.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια, το σπανάκι, τον άνηθο, το λευκό πιπέρι  και συνεχίζουμε το σωτάρισμα, μέχρι να σωθούν τα υγρά που βγάζουν και να μαλακώσουν.
Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε ένα πιάτο.
Στο multi ή με το μπλέντερ-ράβδο ετοιμάζουμε την κρέμα των τυριών.
Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε τις άλλες 2 κουταλιές λάδι να προστεθεί σε αυτό που παρέμεινε.
Ρίχνουμε το ρύζι και το κρεμμύδι που κρατήσαμε και το σωτάρουμε ανακατεύοντας για 2', μέχρι να βραχεί καλά.
Ρίχνουμε το κρασί και με την κουτάλα, σταδιακά, τον ζωμό, ζεστό, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το ρύζι να απορροφήσει τα υγρά.
Η συνηθισμένη αναλογία "ρύζι/υγρό" είναι 1/2 σε 13-15', για να γίνει "al dente".
Εδώ τα υγρά μας είναι περισσότερα και χρειάζεται περισσότερο βράσιμο.
Το ρύζι, θεωρώ ότι είναι έτοιμο, όταν στην επιφάνεια του σχηματίζονται τρύπες από τις φυσαλίδες.
Λίγο πριν το τέλος (5-6') ρίχνουμε το μείγμα των γαλακτοκομικών και ανακατεύουμε καλά, για να λυώσουν και να χυλωσει το ριζότο.
Αυτές οι φάσεις εικονίζονται στο παρακάτω, αριθμημένο, παζλ

Τέλος ρίχνουμε τα λαχανικά και πασπαλιζουμε με το μαυροπίπερο. 
Ανακατεύουμε και σερβίρουμε






ΖΩΜΟΣ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ
Είχα κρατημένα από το καλοκαίρι διάφορα λαχανικά και χθες επί τέλους με έπιασε η προκοπή να κάνω ένα σπιτικό ζωμό λαχαικών.
Υ Λ Ι Κ Α
400 γραμ. Τομάτες, ξεσποριασμένες και κυβάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι χοντροκομμένο
3 σκελίδες Σκόρδο στα 4 καθεμιά
1 μετρια Πατάτα σε κυβάκια
2 μέτρια Καρότα σε κυβάκια
2 κλωναράκια Σέλινο, τα φύλλα μόνο
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό, τα φύλλα
1/2 φλ.τσαγ. Άνηθο
1 κουτ.σουπ. Ρίγανη
1 κουτ.σουπ. Δυόσμο
1/2 φλ.τσαγ. Βασιλικό
Μερικά φυλλαράκια Δάφνη
Από 1 κουτ.γλυκού Αλάτι-Πιπέρι-Κανέλα
Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο για σωτάρισμα
1 νεροπότηρο Κρασί λευκό
2 λίτρα Νερό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι και σωτάρουμε τα λαχανικά. Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνουμε τα υπόλοιπα και το νερό.
Βράζουμε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας πότε-πότε, για 1ω 30'.
Βάζουμε στο τρυπητό ένα τουλπάνι (?) ή πιό απλά ένα τούλι μεγάλο από μπομπονιέρα και σουρώνουμε τον χυλό που έγινε.
Περιμένουμε να κρυώσει και στρίβοντας το τουλπάνι και πιέζοντας, βγάζουμε το ζουμί που έμεινε.
Το στερεό υπόλοιπο το πετάμε μαζί με το τουλπάνι.
Τώρα και αφού κρυώσει καλά ο ζωμός, αρχίζει η διαδικασία συντήρησης.
Παίρνουμε κώνικα πλαστικά ποτηράκια (ή κόβουμε στη μέση μπουκαλάκια νερού), βάζουμε μέσα από ένα σακκουλάκι τροφίμων για κατάψυξη και γεμίζουμε την επιθυμητή ποσότητα ζωμού.
Τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν στερεοποιηθούν καλά, βγάζουμε αν θέλουμε τα ποτηράκια και κλείνουμε τα σακκουλάκια.
Αυτά εικονίζονται στο παρακάτω παζλ
 ;

Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

"ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?",,,.....,,,...ΝΑΙ , Ρεβανί από την Βέροια

Το παρακάτω γλυκό, είναι η συμμετοχή μου στην συγκέντρωση παραδοσιακών συνταγών με Ελληνικό τρόπο και υλικά.

ΡΕΒΑΝΙ τύπου ΒΕΡΟΙΑΣ....

Είχαμε πολύ καιρό να κάνουμε ένα γλυκό ταψιού, σιροπιαστό. Έγινε ένα "ταμείο" υλικών που ήδη υπήρχαν στο σπίτι και έστησα ένα ρεβανί .
Και λέω τ.Βεροίας, γιατί από την γνήσια συνταγή έκανα λίγες παρασπονδίες. Σε παρενθέσεις, στα υλικά γράφω αυτά που πρέπει.

Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, τόσο που δεν μετάνοιωσα για τις ελλείψεις των υλικών.
"Ποζάρησε" σήμερα , σε φυσικό φωτισμό....




Ρ Ε Β Α Ν Ι
ΥΛΙΚΑ για ταψάκι ή πυρέξ 20x30 εκατοστά
3 Αυγά
200 γραμ. ή 1 φλυτζ.τσαγ. Γάλα Εβαπορέ light 4% (1/2 -> 1 κεσεδάκι γιαούρτι)
300 γραμ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
180 γραμ. Σιμιγδάλι ψιλό (χοντρό ή ψιλό ή μισό-μισό)
150 γραμ. Ζάχαρη
1/2 κουτ. γλυκού Baking Powder
1/2 κουτ. γλυκού Σόδα
( 2-3 Βανίλιες)

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 λίτρο Νερό
1 κιλό Ζάχαρη
Χυμό από 1 Λεμόνι και την φλούδα του

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ξενινάμε πρώτα από το σιρόπι. Σε κατσαρόλα βράζουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε μέχρι να αρχίσει να δένει, έτσι που να τρέχει από το κουτάλι με κάποια δυσκολία.
Εδώ μπορεί να γίνει μια απατεωνία: Μετά από 5-7 λεπτά βράσιμο, βγάζουμε το μισό και συνεχίζουμε με το υπόλοιπο, μέχρι να δέσει (αυτό θεωρείται μυστικό, Ευρύνοε!!).
Πιό κάτω θα δούμε γιατί.
Ετοιμάζουμε το μείγμα: Σε μπωλ βάζουμε όλα τα στερεά υλικά και τα ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπωλ χτυπάμε το γάλα (ή γιαούρτι) και ρίχνουμε στο μίγμα των στερεών.
Θα γίνει ένα παχύρρευστο μείγμα, που το βάζουμε στο ταψάκι, αφού πρώτα το λαδώσουμε ή το βουτυρώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC, για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσει.
Κόβουμε σε κομμάτια τετράγωνα ή ρομβοειδή.
Τα σιρόπια μας έχουν κρυώσει, και περιχύνουμε το ρεβανί πρώτα με το ζουμερό. Περιμένουμε να απορροφηθεί και μετά ρίχνουμε και το παχύρρευστο, σιγά-σιγά με μια κουτάλα για να το ρουφήξει κι αυτό.
Με αυτόν τον τρόπο, θα γίνει ζουμερό μέσα και γυαλιστερό έξω.
Έτοιμο!!
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Από την φωτό λείπουν 2 κομματάκια. Δεν μπορέσαμε να κρατηθούμε μέχρι να έρθει η μηχανή.
Η φωτογραφία στο πιατάκι βγήκε σήμερα, σε μικρότερη ανάλυση. Από δω και πέρα έτσι θα βγαίνουν, γιατί βαρέθηκα την κάθε ανάρτηση να μή χωράει παρά μόνο 4-5 φωτό.
Με κλικ στις φωτό θα δείτε την διαφορά.

Τρίτη, 7 Δεκεμβρίου 2010

"ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?",,,.....,,,...ΝΑΙ , Ντολμαδάκια αυγολέμονο

Η απάντηση μου στο ερώτημα αν "ΜΑΓΕΙΡΕΥΟΥΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΑ?" είναι ΝΑΙ, Ελληνικά και όχι Μεσογειακά.

Η ερώτηση, μια ιδέα της Κας Λίλας, από το φιλικό blog  "ΤΑ ΛΙΛΑ ΤΗΣ ΛΙΛΑΣ" .

Η συμμετοχή μου, με φαγητό (ακολουθεί και γλυκό), είναι τα "ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ", που περιγράφονται παρακάτω

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΛΜΑΔΑΚΙΑ
60+ αμπελλόφυλλα σε άλμη (ή φρέσκα στην εποχή τους)
1 κιλό κυμά από νουά (άπαχο) ή μισό-μισό με χοιρινό
3-4 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα ή ένα μεγάλο κρεμμύδι ξερό
1 δεμάτι άνιθο ψιλοκομμένο
1+ φλυτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο, ανάλογα με το λίπος του κυμά
1 φλυτζ.τσαγιού ρύζι καρολίνα ή γλασέ
Αλάτι
Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αν έχουμε τα φύλλα σε άλμη, τα ξεπλένουμε με ζεστό νερό.
Αν είναι φρέσκα, τα ζεματάμε σε ζεστό νερό 2-3 λεπτά για να μαλακώσουν.
Ζυμώνουμε τον κυμά με όλα τα υλικά καλά και τον αφήνουμε μια ώρα στο ψυγείο .
Μετά ξεκινάμε το τύλιγμα του μείγματος στα φύλλα και τα τοποθετούμε στην χύτρα κυκλικά, στον πάτο της οποίας έχουμε στρώσει φύλλα (τα σχισμένα και τα περισσεύματα).
Συμπληρώνουμε νερό μέχρι να σκεπαστούν και τα καπακώνουμε με ενα πιάτο στην διάμετρο
της χύτρας.
Βράζουμε για 20-25' από το σφυριγμα της βαλβίδας.
Αν δεν έχουμε χύτρα ταχύτητος, τότε τα βράζουμε για 40'.
Για τό αυγολέμονο, φρόντισα να έχουν αρκετό ζουμί, περίπου μισό λίτρο, 3 λεμόνια, 2 αυγά και 1 κουτ.σουπ. Κορν-φλάουρ.

Ζεσταίνω τα κρύα πια ντολμαδάκια με το ζουμί τους, ρίχνω τα αυγά σε μπωλ, βάζω και ένα κουταλάκι νερό.
Χτυπάω αλύπητα με τους αυγοδάρτες του μίξερ χειρός και ρίχνω σταδιακά το λεμόνι.
Μετά, συνεχίζοντας το χτύπημα, ρίχνω το κορν-φλάουρ και συνεχίζω να δέρνω.
Με μια κουτάλα παίρνω το ζεστό (όχι καυτό) ζουμί και σταδιακά το ρίχνω στο μπωλ, χτυπώντας, για να ζεστάνω το μείγμα και να διαλυθούν τυχόν σβώλοι του κορν-φλάουρ.
Αφού ομογεννοποιηθούν όλα, ρίχνω πρώτα ένα ρουφηχτό φιλί στον αέρα και ρίχνω το μείγμα στην κατσαρόλα με τα ντολμαδάκια. Κουνάω κυκλικά, να πάει παντού, και αφήνω στο σβηστό αλλά ζεστό μάτι, για περίπου 5'.
Σερβίρω, βγάζω μερικές φωτό, το ίδιο πιάτο με διάφορους φωτισμούς  και.............

..........τρώμε