Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 2010

ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ......

Μέσα στα φουντωμένα μου νεύρα, αυτής της εβδομάδας, δεν μου έμεινε μυαλό για κάτι καινούργιο και προκειμένου να πάθω κανένα εγκεφαλικό ή έμφραγμα, είπα να ξεδώσω επαναλαμβάνοντας συνταγές που έκανα πριν αρκετούς μήνες.

Ευτυχώς υπήρχαν οι φωτογραφίες από τις παλιές αναρτήσεις.

Ένα ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΔΑΜΑΣΚΗΝΑ (κλικ ΕΔΩ)
Στο κολάζ φαίνεται το παλιό και το καινούργιο πιάτο


Η αλλαγή που έγινε τώρα είναι το μέρος του χοιρινού (ξεκοκκάλισα μπριζόλες).
Με αυτόν τον τρόπο πέτυχα πιο σφιχτό κρέας, για να μη διαλυθεί στο βράσιμο.

Και αυτό φαίνεται.
Έβαλα και χρονική διάκριση στις φωτό, κάνοντας κάποιες δοκιμές, έτσι για να απασχοληθεί η σκέψη με κάτι άλλο.

Και για σήμερα έκανα ΑΦΡΑΤΑ ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ (κλικ ΕΔΩ)
Η αλλαγή που έγινε ήταν μια ιδέα του φίλου Cummulus
στα σχολια της παλιάς συνταγής.
Αντικατέστησα το γάλα για το βρέξιμο του ψωμιού, με μπύρα και το αποτέλεσμα ήταν εξίσου καλό, αν όχι καλύτερο



Στο παρακάτω κολάζ φαίνεται το παλιό και το σημερινό πιάτο




Από αύριο, στηρίζω τις ελπίδες μου, σε ένα φίλο και συνεργάτη, ο οποίος έχει γνώσεις και θα προσπαθήσει να βρεί στον δίσκο τα χαμένα αρχεία φωτογραφιών και μουσικής.
Posted by Picasa

ΣΑΛΤΣΑ ΚΕΤΣΑΠ ΣΠΙΤΙΚΗ


Οι τομάτες που έμειναν ήταν περίπου ένα κιλό.
Μετά την αποφλοίωση και το ξεσπόριασμα έμειναν 800 γραμμάρια και επειδή φέτος δεν πήγα στο Λαγκαδά να πάρω πιο κατάλληλες τομάτες, είπα να τις κάνω "κέτσαπ".
Από τον καιρό που έκλεισε η Ομοσπονδία Γεωργ.Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, δεν βρήκα έτοιμο κέτσαπ που να ταιριάζει στα γούστα μας.

Υ Λ Ι Κ Α για 2 βαζάκια (του κιλού)
1 κιλό Τομάτες ώριμες
1 Πιπεριά Φλωρίνης κόκκινη
1 Πιπεριά κέρατο (πράσινη)
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι γλυκου Πιπέρι άσπρο
1 κουτ.σουπ. Αλάτι
1/2 φλ.τσαγ. Ξύδι άσπρο
3 κουτ. σουπ. Ζάχαρη
1 σκελίδα Σκόρδο
2 κουτ.γλ. Μουστάρδα πικάντικη (Dijon π.χ.)
1/2 κουτ.γλ. Κανελλογαρύφαλλο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ζεματάμε τις τομάτες σε βραστό νερό για 1' και τις αποφλοιώνουμε.
Τις κόβουμε κόντρα στη μέση και βγάζουμε τα σπόρια και τον αφαλό.
Σε αυτή τη φάση προτιμώ να τις πολτοποιήσω με τη ράβδο-μπλέντερ ή το multi τμηματικά. Άλλοι τις βράζουν πρώτα.
Στην κατσαρόλα που θα χρησιμοποιήσουμε, σωτάρουμε το κρεμμύδι με το σκόρδο, σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γυαλίσει (3-4').
Προθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και σιγοβράζουμε, με σκεπαμένη κατσαρόλα, για μισή ώρα.
Αν θέλουμε η κέτσαπ να γίνει τελείως βελουτέ, την ξαναδουλεύουμε με το μπέντερ.
Εγώ δεν τη περνάω από ψιλό σουρωτήρι, πριν το ξαναβράσιμο. Μου αρκεί το δεύτερο "μπλεντάρισμα" .
Ξαναβράζουμε με ανοιτό το καπάκι, μέχρι να πυκνώσει στο επιθυμητό (~30').
Την διατηρούμε σε αποστειρωμένα, με καυτό νερό, βάζα, ρίχνοντας λίγο λάδι στην επιφάνεια. Εγώ την έχω στο ψυγείο συνέχεια. Το λάδι στην επιφάνεια παγώνει και αυτό βοηθάει να βγάζω με το κουτάλι, τραβώντας το λίγο την άκρη. Μετά μόνο του ξανακαλύπτει την επιφάνεια.
Αυτή η ποσότητα θα μου φτάσει μέχρι τα Χριστούγεννα. Ενδιάμεσα, ελπίζω, να βρω τις τομάτες που θέλω και να φτιάξω μεγάλη ποσότητα, γιατί έχουμε να δώσουμε σε πολλούς, όπως κάθε χρόνο και το περιμένουν.

Posted by Picasa

Παρασκευή, 29 Οκτωβρίου 2010

ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΟΦΑΣΟΥΛΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Για μπαρμπουνοφάσουλα έγραψα και άλλοτε, αλλά τότε ήταν με κρέας (ΕΔΩ).
Σήμερα, μέσα σε μια ώρα, τα έφτιαξα στην αρχή γιαχνί και μετά στο φούρνο.

Το αποτέλεσμα από πολύ κοντά

Υ Λ Ι Κ Α
1 σακκουλάκι 450 γρ. Φασολάκια Χάντρες (του γνωστού αγροτοβιομήχανου με το καπέλο)
5 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα Σκόρδο ψιλοκομμένη
400 γρ. Τομάτες στο ρεντέ
Αλάτι
Πιπερι
Ρίγανη
1 Τομάτα σε φέτες
1 φλ.τσαγ. ζεστό νερό
1/2 φλ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Στη χύτρα ταχύτητος (όχι την SEB αυτή τη φορά, αλλά μια άλλη μικρότερη 6 λίτρων), ζεσταίνω το ελαιολαδο και σωτάρω το κρεμμύδι με το σκόρδο, μέχρι να γυαλίσει το κρεμμύδι.

Σωτάρω και τις "χάντρες", μέχρι να λαδωθούν.
Ρίχνω την τριμμένη τομάτα, το πιπέρι και το ζεστό νερό, κλείνω το καπάκι και σιγοβράζω για 10', από την στιγμή που θα αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας.

Ως εδώ και βάζοντας το αλάτι και τη ρίγανη, είναι το λεγόμενο "γιαχνί", αρκεί να αφήσουμε να βράσει με ανοικτό το καπάκι, για να πήξει η σάλτσα.

Πήρα ένα πυρέξ 20x30 εκατοστά και, πριν ρίξω μέσα το περιεχόμενο της χύτρας, ρίχνω το αλάτι και τη ρίγανη. Στρώνω τα φασόλια, πασπαλίζω με το μαϊντανό και καλύπτω με τις φέτες τομάτας.
Πασπαλίζω και με το τυρί και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC, μέχρι να σωθούν τα υγρά. Γυρίζω λίγη ώρα στο γκριλ και όταν ροδίσει το τυρί, σερβίρω το τσίπουρο, με ή χωρίς γλυκάνισο.



Με μπόλικη φέτα και φρεσκοψημένο ψωμί, τρώς όλο το ταψάκι (μικρό είναι. Για 3 μερίδες μόνο).


Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2010

ΜΗΛΟΠΙΤΑ (από μια ΑΣΤΕΡΑΤΗ ιδέα)

Πριν καμιά εβδομάδα είδα μια μηλόπιτα γεμάτη "αστέρια" και μιας και είχαμε ένα κιβώτιο μήλα "Ζαγορίν" από το Πήλιο, ξεκίνησα την αντιγραφή της συνταγής.
Τα υλικά και την εκτέλεση μπορείτε να βρήτε ΕΔΩ στην Αστεράτη Κουζίνα
.
Μόνο που χρησιμοποίησα οβάλ πυρέξ και υπολόγισα την επιφάνεια του από τον τύπο " π.α.β ", όπου π = 3,14 / α = η μικρή ακτίνα της ελλέιψεως / και β = η μεγάλη ακτίνα .
Η επιφάνεια που ήθελα να καλύψω ήταν σχεδόν 70% μεγαλύτερη από το ταψάκι της συνταγής. Το μέγεθος από το ταψάκι δεν ήταν 20 εκατοστά, αλλά 39-40. Το υπολόγισα μετρώντας την αναλογία διάμετρος μήλου/διάμετρος ταψιού, με απλή μέθοδο των τριών.
Παρακάτω θα δήτε και την παράλειψη που έκανα, σχετική με το μεγαλύτερο μέγεθος του δικού μου ταψιού.
Και ετσι, μέσα σε όλα τα άλλα, έβαλα και τα μαθηματικά, για να με βοηθήσουν και στην ζαχαροπλαστική, όχι μόνο στο σχολείο!!!!

Και, όπως πάντα, το αποτέλεσμα



Η πρώτη σειρά των μήλων, πασπαλισμένη με καβουρντισμένο σουσάμι και κουκουνάρι

Η δεύτερη σειρά από πάνω

Το σύνολο περιχυμένο από την κρέμα (εδώ είναι το λάθος! Ακολούθησα τις αναλογίες της συνταγής, ξεχνώντας το μέγεθος του ταψιού και ήρθε λίγη)

Ψημένη σύμφωνα με τις προδιαγραφές

Τουμπαρισμένη στην πιατέλα

Οβάλ και η πιατέλα, παλιά πορσελάνη της γιαγιάς (δεν είχαμε τόσο μεγάλη στα σερβίτσια μας)


Πασπαλισμένη με ζάχνη άχαρη

Και λείπει κιόλας ένα κομμάτι

Α υ τ ό...........που είναι το ίδιο με της πρώτης φωτό, αλλά με διαφορετική γωνία λήψης και λίγο διαφορετικό φωτισμό

Μετά την επισκευή του λάπτοπ, ο μάστορας, κάτι έκανε και χάθηκαν όλες οι φωτογραφίες (δυο-τρεις χιλιάδες) και η μουσική.
Αυτές υπήρχαν ακόμη στην μηχανή και η μεταφορά τους στην ανάρτηση έγινε με μεγάλο κόπο.
Ίσως να βρεθεί κάποιος προγραμματιστής και να τις ανακαλύψει κάπου στον δίσκο, αλλιώς......αντίο κόποι τόσων χρόνων..........

Τετάρτη, 27 Οκτωβρίου 2010

ΜΙΝΕΣΤΡΟΝΕ (Ιταλική σουπα)


Γνώρισα την σούπα Μινεστρόνε πριν πολλά, πάρα πολλά χρόνια, από φακελλάκια έτοιματζίδικα και αφυδατωμένα.
Σήμερα, σκαλίζοντας το βιβλιαράκι των συνταγών της παλιάς, αλλά καλής, χύτρας SEB, βρίσκομαι μπροστά σε αυτή τη σούπα.
Μια και δυό ξεκίνησα....
Το αποτέλεσμα με αποζημίωσε!

Υ Λ Ι Κ Α
1 φλ.τσαγ. Φασόλια μέτρια
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
1 Κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
1-2 σκελίδες Σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κλωνάρι Σέλινο ψιλοκομμένο
2-3 κλωνάρια Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 λίτρα Νερό ζεστό
1 φλ.τσαγ. πολτό Τομάτας
2 μικρές Πατάτες σε κυβάκια
1/2 φλ.τσαγ. Μακαρονάκι κοφτό
Αλάτι
Πιπέρι
Παρμεζάνα ή άλλο τυρί τριμμένο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Πλένουμε τα φασόλια, τα βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και όταν πάρουν βράση, βγαζουμε την κατσαρόλα από την φωτια και τα αφήνουμε μια ώρα, σκεπασμένα.
Ζεσταίνουμε το λάδι στη χύτρα ταχύτητος και σωτάρουμε το κρεμμύδι, το σκορδο, το σέλινο και τον μαϊντανό, μέχρι να μαραθούν.
Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τον πολτό τομάτας, τις πατάτες και τα φασόλια στραγγισμένα. Βάζουμε το καπάκι της χύτρας και όταν η βαλβίδα αρχίσει να κινήται, χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να βράσει επί 20'.
Αποσύρουμε τη χύτρα από τη φωτιά και σε 10' ανοίγουμε το καπάκι.
Προσθέτουμετο αλατοπίπερο και το μακαρονάκι, ξανακλείνουμε το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει επί 10', από τη στιγμή που η βαλβίδα αρχίσει να κινηται.
Σερβίρουμε με τυρί τριμμένο (ότι μας αρέσει).



Το μακαρονάκι έπεσε λίγο πιό χοντρό από αυτό που θυμόμουν από τα αφυδατωμένα, αλλά αυτό ήταν η δική μου κατασκευή.
Posted by Picasa

Σάββατο, 23 Οκτωβρίου 2010

Η ΠΙΤΣΑ ΤΟΥ MacGYVER και η....γειτονοπούλα!!

Ωρα 7.30' μμ, επιστροφή με τα σκυλιά από την βόλτα τους, στρίβω από την παραλία για το σπίτι και τότε από την επάνω γωνία, ξεμυτίζει η κόρη της καλής μας γειτόνισσας.
Χαρές τα σκυλιά, χαρές και το κορίτσι (μεγαλούτσικο λίγο), κουβέντα και ξαφνικά μου λέει "Πεινάω, ξέρω ότι κάτι θα έχεις. Πάμε επάνω". Και πήγαμε!
"Εχω γκιουβέτσι" λέω εγώ "και σαλάτα κουνουπίδι".
"Όχι, δεν θέλω"
"Έχω τραχανά, θα τον ζεστάνω τσάκα-τσάκα"
"Όχι, δεν θέλω, αλλά για καμιά πίτσα δεν θα έλεγα όχι"
Αρπάζω το τηλέφωνο και με σταματάει!
"Ιδιοκατασκευή θέλω"
Τώρα; Ούτε ζύμη στην κατάψυξη έχω, ούτε ψωμί του τοστ! Έχω όμως ψωμί δικό μου, με κίτρινο αλεύρι, ευτυχώς από τον αρτοπαρασκευαστή. Και λέω ευτυχώς γιατί βγαίνει τετραγωνισμένο.
Μια και δυό βγάζω μπύρες, για να ροκανίσω τον χρόνο

Κόβω φέτες και τις στρώνω σε στρόγγυλο ταψάκι μιας χρήσεως και συμπληρώνω με τρίγωνα κομματάκια τα κενά που αφήνουν οι τετράγωνες φέτες.
Χτυπώ σε μπωλ 2 αυγά με μισό ποτήρι γάλα και αλείφω καλά τις φέτες με το πινέλλο.
Βγάζω από το ψυγείο το προχθεσινό κέτσαπ, που έφτιαξα,


απλώνω μερικές (5-6) κουταλιές σε όλη την επιφάνεια, καλά.
Κόβω κομμάτια τυρί Dirollo καπνιστό και τα απλώνω



Κόβω φετάκια Παριζάκι με φέτα και ντομάτα, Creta farm,
Πασπαλίζω με κάπαρη και αγγουράκι την επιφάνεια

και στον ήδη προθερμασμένο φούρνο στους 220 οC (σπουδαίο πράγμα η προθέρμανση σε τέτοιες καταστάσεις).

Σε 15-20' έτοιμη η πίτσα



Μιά φίλη που μπορεί τώρα να διαβάζει είπε ότι "με τα ψέμματα, μπορούμε να ταΐσουμε ένα λόχο" κι είχε δίκιο.
Μόνο ένας Μαγκάϊβερ θα μπορούσε να φτιάξει κάτι τέτοιο, με πενιχρά μέσα!
Η πίτσα κόπηκε στα 8 με το ροδάκι και καταναλώθηκε (πλην ένα κομμάτι), μαζί με μια εξάδα μπύρες.
Είπα να βάλω γιδοτύρι που ταιριάζει με τη σάλτσα, ή κασέρι που είναι καλύτερο απο το καπνιστό, ή τύπου ροκφόρ για απογειωμένη γεύση, αλλά η κοριτσάρα δεν ήθελε υψηλά λιπαρά! Να κρατάμε και την σιλουέττα μας!
Και είμαι τύπος που δυσκολα μπορεί να πει "όχι"

Ενδιάμεσα έβγαζα και φωτογραφίες, ενώ η παρέα σερφάριζε στα διάφορα blogs



Posted by Picasa

Τετάρτη, 20 Οκτωβρίου 2010

ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΥΜΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ...και άλλα!!!

Επειδή στο σπίτι δεν πρέπει να πετάμε τίποτα, το περίσσευμα του κυμά, το έστρωσα σε πυρέξ

Έκοψα ψιλες λωρίδες καρότα και πιπεριές και τα έβρασα 15' σε αντικολλητικό τηγάνι, με νερό σκέτο, ίσα για να μαλακώσουν

Τα έστρωσα πάνω στον κυμά


Κάλυψα με την υπόλοιπη μπεσαμέλ, πασπάλισα με τριμμένη μυζήθρα και στον φούρνο, μαζί με το ταψί της προηγούμενης ανάρτησης.
Σε δύο επίπεδα, με αέρα


Και έγινε έτσι


Και ομολογώ ότι αυτό το κομμάτι ήταν "όλα τα λεφτά" που λένε



Ένα φαγητό όμως, χωρίς σαλάτα, δεν λέει.
Και, για να πούμε Καλό Χειμώνα, έβρασα κουνουπίδι και καρότα, στον ατμό.
Έκανα και ένα dressing με Μπλε τυρί (τύπου Ροκφόρ), με συστατικά που εγραψα ΕΔΩ (κλικ)


Και επειδή χωρίς φρούτο δεν....ξαναλέει, έκοψα σε φετάκια μια μπανάνα, την πασπάλισα με ελάχιστη μαύρη ζάχαρη και την έβρεξα με μιά κουταλίτσα μέλι.


Ανάμεσα σε όόολα αυτά, έκανα και δυό βαζάκια σπιτικό κέτσαπ, αλλά αυτό θα το γράψω σε επόμενη ανάρτηση.
Posted by Picasa

ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ "ΚΑΡΝΙΓΙΑΡΙΚ"....ή όπως λέμε....ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ

Καθε καλοκαίρι, τις μελιτζάνες τις δίνουμε και καταλαβαίνουν, σε όλες τις μορφές.
Και "Παπουτσάκια", ή όπως έλεγε η γιαγιά Δήμητρα στα τούρκικα "καρνίγιαρικ".
Φέτος, δεν έτυχε μέχρι σήμερα....
Και είχα αυτό το αποτέλεσμα........

Υ Λ Ι Κ Α
5 Μελιτζάνες φλάσκες (παχουλές)
600 γραμ. Κυμάς Μοσχαρίσιος άπαχος (από νουά)
2 Κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα
400 γραμ. Τομάτες αποφλοιωμένες και ξεσποριασμένες
2 σκελίδες Σκόρδο
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο Έξτρα Παρθένο
2 κρασοπότηρα Κρασί Λευκό
Αλάτι
Πιπέρι λευκό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Ξεφλουδίζω τις μελιτζάνες κατά μήκος, αφήνοντας ρίγες φλούδας. Τις κόβω στα δύο κατά μήκος και τις βάζω όρθιες στο τρυπητό.
Αλατίζω καλά, για να ξεπικρίσουν και βάζω το τρυπητό σε βαθύ πιάτο, για να μαζέψει τα ζουμιά.
Τα αφήνω μια ώρα.
Όταν βγάλουν τα υγρά τους, τις ξεπλένω καλά και, με ένα μαχαιράκι αφαιρώ την "ψύχα" και σχηματίζω ενα κανάλι.
Τις πασαλείβω με λάδι και τις βάζω σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν έτσι....




Στο multi βάζω τις τομάτες, την "ψύχα", το σκόρδο, το αλατοπίπερο και τα κάνω χυλό. Σήμερα το υλικό ήταν πολύ και έγινε σε δύο δόσεις.
Στο μεταξύ ετοιμάζω τον κυμά.
Ζεσταίνω το λάδι σε βαθύ τηγάνι και σωτάρω το κρεμμύδι για 3-4'. Ρίχνω τον κυμά και ανακατεύω συνέχεια, μέχρι να ξεσβωλιάσει και να αλλάξει χρώμα.
Ρίχνω το μείγμα του multi και το κρασί και σιγοβράζω με σκεπασμένο το τηγάνι, για 20-25'.

Με κουτάλι, γεμίζω καλά το κανάλι με την γέμιση

Φτιάχνω μια βασική μπεσαμέλ με 3 κουταλιές ελαιόλαδο, 3 κουταλιές αλεύρι, 500-550 ml γάλα και αλάτι και λευκό πιπέρι .
Καλύπτω τον κυμά με μπεσαμέλ.......

......και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 οC, για 45'. Στο ταψί τρίχνω και 2-3 φλυτζανάκια νερό.

Το περίσσευμα της γέμισης, ή το σκορπάμε ανάμεσα στις μελιτζάνες, η, σε ρηχό πυρεξάκι, κάνουμε μια άλλη κατασκευή.....

Αλλά γι αυτό...... σε λίγο!



Posted by Picasa