Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2009

ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ..........για του χρόνου!! Δεν υπάρχει καιρός τώρα πια !

Πάμε στην δεύτερη ανάρτηση μου, στα ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΑ, εδώ δίπλα στο side bar, αλλά και για αυτούς που βαριούνται, ας πατήσουν ΕΔΩ .
Εδώ θα βρούμε τον τρόπο που φτιάξαμε τα τσουρέκια, τα υλικά, το ζύμωμα, το φούσκωμα(σπουδαίο) και το ψήσιμο. Μόνο που τις βασιλόπιτες, εμείς, τις κάνουμε στρόγγυλες, σε φόρμα ή πυρέξ.

Και αυτό είναι το αποτέλεσμα....


.....στο οποίο φτάνουμε ακολουθώντας την συνταγή, ΠΑΝΤΑ και όχι κάθε φορά να έχουμε την αγωνία της μητέρας μου, για το αν φουσκώσει το ζυμάρι και αν δεν φούσκωνε για το τι φταίει και να ξενυχτάει τροφοδοτώντας την ξυλόσομπα με ξύλα για να κρατήσει υψηλά σταθερή την θερμοκρασία.
Εγώ ανάβω τον φούρνο της κουζίνας στους 100 οC , με μισάνοιχτη την πόρτα και βάζω την λεκάνη με το ζυμάρι, σκεπασμένη, επάνω στα μάτια.
Η θερμοκρασία είναι περίπου στους 30 οC και είναι ιδανική
.....
Εδώ στην αρχή....

......και εδώ κατά τη διάρκεια των 3 ωρών που χρειάζεται για να διπλασιαστεί σε όγκο....


.....Εν τω μεταξύ μπορούμε να ανάψουμε το γκριλ και να καβουρδίσουμε τα αμύγδαλα, αν θέλουμε και χωρίς να σπαταλήσουμε επι πλέον ενέργεια....

.....Δεν ανοίγουμε την πετσέτα ενδιάμεσα των τριών ωρών καθόλου.
Αν καλύψουμε τη ζύμη με μεμβράνη η λαδόκολλα, δεν κινδυνεύει να κολλήσει στην πετσέτα.
Το θέαμα που αντικρυζουμε είναι αυτό, μετά τα αποκαλυπτήρια.....


Στη διάρκεια των τριών ωρών, μπορούμε να ετοιμάσουμε τις λαδόκολλες για τις φόρμες ή τα στρόγγυλα πυρέξ.
Κόβουμε λαδόκολλα τετράγωνη, πιο μεγάλη, την διπλώνουμε στα τέσσερα και μετά διαγώνια δύο φορές.
Βάζουμε την μύτη του τριγώνου που έγινε, στο κέντρο, τσακίζουμε την περιφέρεια και κόβουμε μια ή δυο ψαλιδιές στο φαρδύ μέρος προς τα κάτω, χωρίς όμως να φθάσουμε στον πάτο......

Ανοίγουμε και δημιουργείται ένας κύκλος με εγκοπές στη περιφέρεια και τον εφαρμόζουμε στον πάτο.....


Αφού ανοίξουμε το φουσκωμένο ζυμάρι, το χαϊδεύουμε απαλά και , για να κάνει ίνες, όπως τα τσουρέκια, κάνουμε την διαδικασία που διαβάζουμε ΕΔΩ .

Οι ποσότητες με 1500 γραμ. αλεύρι, δίνουν 4 πίτες διαμέτρου 20-25 εκατοστών και ένα μικρό πιτάκι, έτσι για να γίνει και η δοκιμή.

Όταν ψηθούν, τις αφήνουμε μερικές ώρες για να στεγνώσουν κρυώνοντας και μετά......
........είμαστε έτοιμοι για το κόψιμο.

Φυσικά έχουμε βάλει την λίρα, τυλιγμένη σε χαρτί ψησίματος, στο κάτω μέρος, πριν το ψήσιμο, αλλά και μετά δεν πειράζει αν το κάνουμε στα μουλωχτά!!!!

Κ Α Λ Η Χ Ρ Ο Ν Ι Α ΚΑΙ ΑΠΟ ΧΡΌΝΟΥ ΚΑΛΥΤΕΡΑ!!!


Posted by Picasa

Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2009

ΤΑ ΚΕΡΑΤΑ....ΚΑΙ ΠΩΣ... ΑΞΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ...

Όχι .... "αυτά" τα κέρατα που πήγε το πονηρό μυαλό σας, ούτε τα κέρατα του ΡΟΥΝΤΟΛΦ, που είναι και της μοδός τελευταία, αλλά Πιπεριές κέρατο, πράσινες και Φλωρίνης, κόκκινες.
Υπήρχαν στο ψυγείο, εδώ και μια 'βδομάδα έξη πιπεριές (4+2) και μιας και είμασταν "σχετικά" στεγνοί, αποφάσισα να τις αξιοποιήσω και να γίνουν ελκυστικό ορεκτικό, κάπως έτσι...

Υ Λ Ι Κ Α
6 Πιπεριές "κέρατο", κομμένες στα δύο κατά μήκος και καθαρισμένες από τα σπόρια
100 γραμ. Κασέρι, κομμένο μικρά κυβάκια
100 γραμ. Φέτα, λυωμένη με ένα πηρούνι
1 σκελίδα σκόρδο σε φετάκια ή ψιλοκομμένη
2-3 κουτ.σουπ. Κονκασέ ή μια μικρή τομάτα σε κυβάκια
Αλατι
Πιπέρι
Ρίγανη και μια πρέζα Πάπρικα γλυκειά

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
1 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο ή Μινερβα Μπένεκολ με ελαιόλαδο για μαγείρεμα
1 κουτ.σουπ. Αλεύρι
1 αυγό
Γάλα περίπου 2 φλ.τσαγ. ή λίγο-λίγο μέχρι να γίνει σφιχτή

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Καλά είναι να αρχίσουμε με τν Μπεσαμέλ.
Σε κατσαρολάκι λυώνουμε το βούτυρο και ρίχνουμε το αλεύρι, δουλεύοντας με τα χτυπητήρια του μίξερ χειρός, μέχρι να γίνει λεία.
Τοτε αρχίζουμε να ρίχνουμε το γάλα σταδιακά, μέχρι να πετύχουμε την επιθυμητή πυκνότητα (σχετικά σφιχτή).
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και σε λίγο ρίχνουμε το αυγό, κρόκο και ασπράδι, χτυπώντας συνέχεια με το μιξεράκι.
Όσο περιμένουμε να κρυώσει η κρέμα, ανακατεύουμε σε μπωλ όλα τα υλικά και ρίχνουμε την Μπεσαμέλ, που έχει κρυώσει λίγο.
Λαδώνουμε το ταψί και αραδειάζουμε τις πιπεριές. Τις γεμίζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι, πασπαλίζουμε με τυρί τριμμένο της αρεσκείας μας (εγώ έβαλα ξερή μυζήθρα) και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 οC, για 25 λεπτά.

Εδώ χρησιμοποίησα δύο ταψάκια πυρέξ 20x30 εκατοστά, που χωράνε δίπλα-δίπλα στο φούρνο.
Οι ποσότητες που γράφω είναι για 12 μισές πιπεριές.

Μπορεί να γίνει πιο πικάντικο, αν αντικαταστήσουμε την γλυκειά πάπρικα, με καυτερή και να παίξουμε με τα τυριά κατά τα γούστα σας....
Καλή όρεξη!!


Posted by Picasa

Κυριακή, 27 Δεκεμβρίου 2009

ΚΕΦΤΕΣ....και δεν φταις....

Αυτά τα Χριστούγεννα πέρασαν καλά, παρ'όλες τις ατυχίες και ανωμαλίες που έγιναν.
Στο σπίτι μας, κάθε χρόνο, από παράδοση κάνουμε Ντολμαδάκια αυγολέμονο.
Όταν ζούσε η μητέρα μου, μας τα έφερνε με την κατσαρόλα. Τώρα τα φτιάχνει η Ράνια και εγώ κάνω το αυγολέμονο, με φύλλα από βαζάκι σε άλμη.
Το βαζάκι όμως που άνοιξα είχε τα φύλλα τόσο μαλακά που κόπηκαν όλα στη μέση, σαν να ήταν σάπια και φυσικά πετάχτηκαν. Ήταν αργά για να ψάξω να βρω άλλα και η παράδοση πήγε περίπατο.
Ο κυμάς έγινε κεφτεδάκια τηγανητά. Ε! μια φορά στο τόσο τρώμε και τηγανητά.
Και, όπως παντα αρχίζω με το αποτέλεσμα....
.....ξεροτηγανισμένα απ'έξω και αφράτα από μέσα...



Υ Λ Ι Κ Α
600 γραμ. Κυμάς μοσχαρίσιος
1/2 φλυτζ.τσαγ. Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/2 φλυτζ.τσαγ. Μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 φέτες του τοστ (ψύχα) μουσκεμένο σε γάλα και στιμμένο λίγο
1 Αυγό
Αλάτι
Πιπέρι
Ρίγανη
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε μεγάλο μπώλ και με βρεγμένα χέρια, ζυμώνουμε όλα τα υλικά, σκεπάζουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1-2 ώρες.
Αφού βγάλουμε το μπωλ από το ψυγείο, ξαναζυμώνουμε ελαφρά και, πάλι με βρεγμένα χέρια, πλάθουμε μπαλίτσες διαμέτρου 3 εκατοστών περίπου.
Οι κεφτέδες μας είναι έτοιμοι για αλεύρωμα και τηγάνισμα σε καυτό λάδι.

Οι ποσότητες αυτές βγάζουν περίπου 26-27 κομμάτια....

.........αυτά είναι τα μισά. Τα υπόλοιπα είναι.....


.....στο τηγάνι....

Και παρ'όλο που τρώγονται με μια μπουκιά, έσκισα ένα για να φανεί, αν γίνεται, το "αφράτο" της υπόθεσης.


Και έτσι την βγάλαμε με κεφτέδες, τηγανιά σε άσπρη σάλτσα, αυτά γαρνιρισμένα με ρύζι και από σαλάτες, το γνωστό κουνουπίδι, βρυξελλάκια και μια τυροκαυτερή.
Και το σχετικό κόκκινο Ραψάνη.
Και του χρόνου, καλύτερα
Posted by Picasa

Σάββατο, 26 Δεκεμβρίου 2009

DRESSING ΣΑΛΑΤΑΣ ΜΕ ΡΟΚΦΟΡ


Με μια νόστιμη επικάλυψη (dressing όπως λένε οι Αγγλοσάξωνες ), μπορούμε να κάνουμε μια κοινή σαλάτα, τουλάχιστον ενδιαφέρουσα .

Ένα κουνουπίδι με μυΤούλες από καροτάκια baby, παρόμοιο με το προηγούμενο, που έβαλα εδώ, μεταμορφώνεται.

Υ Λ Ι Κ Α
3-4 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο
3-4 κουτ.σουπ. Κρέμα γάλακτος light
1 Λεμόνι (τον χυμό του)
50 γραμ. Ροκφόρ ή blue cheese (όσο ένα σπιρτόκουτο)

Αντικατέστησα την κρέμα γάλακτος με 2 κουταλιές γάλα εβαπορέ 4% και 2 κουταλιές Γιαούρτι στραγγιστό 2%.

Το αποτέλεσμα ήταν ίδιο και φαίνεται στην φωτό

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Όλα τα υλικά στο multi (ή και με το χέρι) και δουλεύουμε για 4-5 λεπτά.
Ρυθμίζουμε την επιθυμητή ρευστότητα αντικαθιστώντας μέρος του Ελαιολάδου με κάποια μαργαρίνη soft ή προσθαφαιρώντας κρέμα γάλακτος.
Καλύπτει περίφημα σαλάτες βραστές (κουνουπίδι, μπρόκολο κ.ά.), ωμές πράσινες (μαρούλι,ρόκα, σπανάκι) και ότι άλλο ταιριάζει με την γεύση του ροκφόρ.

___________________
Στην παρακάτω φωτό μπορούμε να δούμε με πιο τρόπο βράζουμε το κουνουπίδι, στον ατμό, στο καλαθάκι της χύτρας ταχύτητας, που δεν έδειξα στην περασμένη ανάρτηση

______________________________________

Posted by Picasa

Πέμπτη, 24 Δεκεμβρίου 2009

ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ (ΜΕ ΤΗΝ ΚΛΑΣΙΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ)

Είπα και 'γω, φέτος να κάνω κάτι διαφορετικό, απ'αυτό που ξέρω.
Πήρα λοιπόν μια συνταγή από μια μπλογκοφίλη, που ήταν διαφορετική.
Στα υλικά αντί για αλεύρι, είχε σιμιγδάλι.
Ακολούθησα κατά γράμμα και έγινε η πλήρης αποτυχία. Τα μελομακάρονα σαν χώμα, τρώγονται μόνο με κουταλάκι.
Νόστιμα, δε λέω, αλλά.... Μάλλον έλειπε κάτι το συνδετικό. Ίσως έπρεπε μισό σιμιγδάλι και μισό αλεύρι.
Νευρίασα με την αποτυχία και ξεκινώ την παλιά, αγαπημένη συνταγή της γιαγιάς Δήμητρας.

Η πρώτη εικόνα είναι το τελικό αποτέλεσμα.....της κανονικής συνταγής

_______________________________________________
..........Οι επόμενες δύο είναι η "αποτυχία".


________________________________________________________

Αυτή τη συνταγή, της γιαγιάς μου την έστειλα για δημοσίευση στο HUNGRY.GR, πέρσυ, αλλά δεν δημοσιεύθηκε ποτέ.
Κυκλοφόρησε μόνο στο forun του ίδιου site.

Υ Λ Ι Κ Α για 25-26 κομμάτια, μέτρια
1 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο
3/4 φλ.τσαγ. Ζαχαρη
1 φλ.τσαγ. Κρασί γλυκό, Μοσχάτο Λήμνου ή Μαυροδάφνη Πατρών
(Όλες οι ανάλογες συνταγές δίνουν κονιάκ. Αυτή δίνει κρασί,
και έχει δίκιο, γιατί αποκτά ιδιαίτερη γεύση). Εγώ φέτος
έβαλα Μαυροδάφνη.
1 κουταλάκι τσαγ. Κανελογαρύφαλλο
1 κουτ.τσαγ. κοφτό Σόδα ή καλύτερα Baking Powder (για λιγότερο Νάτριο)
Αλεύρι όσο σηκώσει. Για αυτή την ποσότητα 6 φλυτζ.τσαγ.

ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
1 1/2 Νεροπότηρο Νερό
2 1/2 φλ.τσαγ. Ζάχαρη
4-5 κουτ.σουπ. Μέλι
Μερικές σταγόνες Λεμόνι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1 κουταλάκι κανέλα
1 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
150 γραμ. Καρυδόψιχα χοντροκοπανισμένη (ή για λίγο στο multi)
3 κουτ. σουπ. Ζάχαρη άσπρη ή χοντρή μαύρη

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Δουλεύουμε σε μπωλ, με τα ζυμωτήρια του μίξερ χειρός, μαζί το λάδι, τη ζάχαρη, το κρασί και τα κανελογαρύφαλλα.
Ρίχνουμε τη σόδα και το αλεύρι σταδιακά. Αν θέλουμε διαλύουμε τη σόδα στον χυμο ενός πορτοκαλιού.
Πέπει να γίνει μια μάλλον σφιχτή ζύμη. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα ή και περισσότερο.
Πλάθουμε με τον ακόλουθο τρόπο:
Με ένα κουταλάκι παίρνουμε ζύμη, την ζυμώνουμε λίγο στο χέρι και την πλαταίνουμε μέχρι μισό δάκτυλο πάχος και κάνουμε ένα βαθούλωμα που θα βάλουμε τη γέμιση

Βλ. φωτό
Κλείνουμε τα χείλη επάνω από τη γέμιση

και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC για 25-30 λεπτά.
Βράζουμε το σιρόπι για 5' και τα μελώνουμε ρίχνοντας τα στο σιρόπι για 3-5 λεπτά.
Τα βγάζουμε με την τρυπητή κουτάλα.
Από πάνω ρίχνουμε καρυδοκανελογαρύφαλλο, ίδιο με της γέμισης.

Αυτό είναι ένα συμπληρωματικό πιάτο για τα υπόλοιπα.

Και κομμένο είναι έτσι

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΌΝΟΥ ΝΑ ΕΊΜΑΣΤΕ ΚΑΛΆ, ΝΑ ΞΑΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΙΑΤΙΚΑ, ΧΩΡΙΣ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΣΜΟΥΣ

Posted by Picasa

ΝΑ ΤΑ ΠΟΥΜΕ ;;;;


Σήμερα, Παραμονή Χριστουγεννων, πήγα για
"Ψάρεμα".
Και να τι "έπιασα".....


Η εικόνα είναι από το φιλικό blog
ΘΑΝΟΣ ΕΥΗ koukfamily, και λεπτομέρειες μπορείτε να δήτε εδώ
________________________________________________________________________

Και μια σύχρονη διασκευή του Πατροπαράδοτου Εθίμου, βρήκα εδώ

Δεν θεώρησα σκόπιμο να μεταφέρω όλο το post, που είναι και μεγάλο για το μέγεθος αυτού του blog, αλλά ένα σχόλιο ΑΝΩΝΥΜΟΥ, ο οποίος με γλαφυρό τρόπο, περιγράφει/φωτογραφίζει την σύγχρονη πραγματικότητα.

Ας πούμε και εμείς, μαζί με τον Ανώνυμο, τα Κάλαντα, μέρα που είναι
Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΗΝ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΑΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΣΑΣ
ΦΟΡΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ΤΗΝ ΓΕΝΝΗΣΗΝ
ΝΑ ΠΩ ΣΤ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΣΑΣ

ΦΟΡΟΙ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ
ΕΝ ΤΗ ΑΘΗΝΑ ΠΟΛΗ
ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΑΓΑΛΛΟΝΤΑΙ
ΚΑΙ ΒΟΥΛΗ ΜΑΣ ΟΛΗ

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΙΚΤΕΤΑΙ
ΕΝ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΔΙΑΒΟΛΩΝ
Η ΠΙΟ ΜΕΓΑΛΗ ΑΡΠΑΓΗ
ΤΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΜΑΣ ΟΛΩΝ

ΠΛΗΘΟΣ ΓΡΑΦΙΑΔΩΝ ΓΡΑΦΟΥΣΙ
ΝΟΜΟΥΣ,ΦΙΡΜΑΝΙΑ ΦΟΡΟΥΣ
ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΘΑ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ
ΝΑ ΣΩΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΚΩΛΟΥΣ

ΑΠΟ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΕΡΧΟΝΤΑΙ
ΜΑΓΟΙ ΚΑΙ ΜΠΑΤΑΧΤΣΗΔΕΣ
ΝΑ ΜΑΣ ΦΥΛΑΕΙ Η ΠΑΝΑΓΙΑ
ΑΠ ΑΛΛΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ

ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΘΑ ΓΕΝΟΥΝ
ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕ ΚΟΡΑΝΙ
ΚΑΙ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΟΡΤΗ
ΘΑΝΑΙ ΤΟ ΡΑΜΑΖΑΝΙ

Σ ΑΥΤΟ ΤΟ SITE ΠΟΥΡΘΑΜΕ
Ο SERVER ΝΑ ΜΗΝ ΣΒΗΣΕΙ
ΚΙ Ο ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΣ Ο ΦΙΛΟΣ ΜΑΣ
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΝΑ ΖΗΣΕΙ.

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ


.........ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ..... ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ......ΚΑΙ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ....

[Η συνταγή για τα Γεμιστά Μελομακάρονα (και την αποτυχία νέας συνταγής) αναβάλλεται για αργότερα]

Posted by Picasa

Τρίτη, 22 Δεκεμβρίου 2009

ΚΟΥΝΟΥΠΙΔΙ ΜΕ.....ΜΥΤΕΣ.

Μια σαλάτα απλή, απλούστατη, αλλά με μια καλή παρουσίαση....
....για όσους προτιμούν τις βραστές σαλάτες....
....είναι το εικονιζόμενο

Υ Λ Ι Κ Α
1 Κουνουπίδι, σύμφωνα με το μέγεθος της χύτρας ή του ατμομάγειρα
10-15 Καροτάκια baby, ή κανονικά μικρό μέγεθος
3 φέτες του τοστ κίτρινο τυρί, γκούντα ή άλλο να λυώνει
Λαδολέμονο

Για το εναλλακτικό dressing
2 κουτ.σουπ. Ξύδι Μπαλσάμικο
1 κουτ.σουπ. Χυμό λεμονιού
50 γραμ. Μπλε τυρί (τύπου ροκφόρ)Ένα κομματάκι σαν σπιρτόκοτο
2 κουτ.σουπ. Ελαιόλαδο έξτρα παρθένο
1 κουταλάκι του γλυκού Γιαούρτι στραγγιστό


Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Διατηρούμε το κουνουπίδι ολόκληρο. Μόνο με μεγάλο μαχαίρι βγάζουμε το κοτσάνι, μπήγοντας το τέσσερις φορές, για να βγάλουμε μια πυραμίδα.
Το βράζουμε στον ατμό, 4 λεπτά στη χύτρα ή 15 στον ατμομάγειρα ή όπως λένε οι οδηγίες του δικού μας σκεύους.
Με τον ίδιο τρόπο βράζουμε τα καροτάκια, να κρατάνε λίγο.
Βάζουμε το κουνουπίδι στο πυρίμαχο σκεύος που θα το σερβίρουμε, καλύπτουμε την κορυφή του με τις φέτες του τυριού και το βάζουμε σε ζεστό φούρνο, μέχρι να λυώσει το τυρί, χωρίς όμως να τρέξει πολύ.
Καρφώνουμε τα καρότα και ρίχνουμε περιφερειακά στο σκεύος το λαδολέμονο.

Για να αποφύγουμε το τυρί, αν έχουμε χοληστερίνη, αλλά όχι υπέρταση, μπορούμε να μη βάλουμε τυρί, ούτε γκρατινάρισμα, αλλά να φτιάξουμε το ντρέσινγκ, βάζοντας όλα τα υλικά μαζί στο multi.
Aν δεν έχουμε και μούλτι, τότε σε βαζάκι, με το ροκφόρ σε θερμοκρασία περιβάλοντος και τα κουνάμε, σαν σέϊκερ.
Αν έχουμε υπέρταση και χοληστερίνη , τότε δεν κάνουμε τίποτα από αυτά και το τρώμε νερόβραστο, μόνο με λεμόνι.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Posted by Picasa

Δευτέρα, 21 Δεκεμβρίου 2009

ΣΟΚΟΛΑΤΑΚΙΑ ΜΕ ΓΕΜΙΣΤΟ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟ

Είχαμε: Κουβερτούρα, δαμάσκηνα ξερά χωρίς κουκούτσι (Καλιφόρνιας), κάσιους και φυστίκι τύπου Αιγίνης, αλουμινόχαρτο, ψυγείο, βούτυρο και φούρνο μικροκυμμάτων.
Δεν ήθελα τίποτε άλλο.
Και έκανα αυτό που φαίνεται κομμένο στην φωτό, με τον ακόλουθο τρόπο:

Υ Λ Ι Κ Α
125 γραμ. Κουβερτούρα (μια πλάκα ΠΑΥΛΙΔΗΣ), μείον λίγο. Ένα κομματάκι!!
1 κουτ.σουπ. Minerva Benecol με ελαιόλαδο, για μαγείρεμα
Δαμάσκηνα
Κάσιους και Σάνφυστικ (έτσι λέμε το Αιγινίτικο φυστίκι)

Ε Κ Τ Ε Λ Ε Σ Η
Σε πιάτο βάζουμε την κουβερτούρα κομματιασμένη, μαζί με το βούτυρο και το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμμάτων, στο ζέσταμα, για ενάμισυ λεπτό (90").
Αφού το βγάλουμε, ανακατεύουμε με ένα κουτάλι καλά, για να ομοιογεννοποιηθεί η σοκολά τα με το βούτυρο.
Τα παλιά χρονια αυτή η δουλειά γίνονταν σε μπαιν-μαρί. Πιο χρονοβόρος και ενεργειοβόρος, που λένε και οι οικολόγοι.
Ευτυχώς ακόμη, ούτε οι Αμερικάνοι ανακάλυψαν τρόπο να βγάζουν το κουκούτσι από το δαμάσκηνο, χωρίς τρύπα.
Από την τρύπα που άφησαν, βάζουμε σε κάθε δαμάσκηνο από ένα ξηρό καρπό. Αν χωράει βάζουμε δύο.
Με μια λαβίδα (αν δεν έχουμε, κάνει και το τσιμπιδάκι των φρυδιών, πλυμένο φυσικά), παίρνουμε ενα-ένα τα δαμάσκηνα και τα κυλάμε στη σοκολάτα. Τα ακουμπάμε επάνω σε λαδόκολλα, όπως φαίνεται στην φωτό.....
...........σηκώνουμε με μεγάλη προσοχή τη λαδόκολλα και τη βάζουμε στο ψυγείο. Για να γίνει αυτή η δουλειά χωρίς ατύχημα, χρησιμοποίησα τρία στενόμακρα κομμάτια, αλλά και για να έχω ξεχωριστά τα δύο είδη ξηρών καρπών και τα σκέτα, για όσους θέλουν.
Σοκολάτα δεν περίσσεψε καθόλου. Το πιάτο το σκούπισα καλά με ψωμί. Τέλειο ήταν.

Όταν στερεοποιηθεί η σοκολάτα,αν θέλουμε, τα τυλίγουμε σε κομματάκια αλουμινόχαρτο, με την πιο γυαλιστερή μεριά πρός το σοκολατάκι. Το γιατί το είχα πει παλιότερα, αλλά χρήσιμο είναι να επαναληφθεί. Η γυαλιστερή πλευρά είναι καλύτερα επεξεργασμένη.

Αν θέλουμε χρησιμοποιούμε και ξερά βερύκοκα ή χουρμάδες (αφού βγάλουμε το κουκούτσι) ή ξερά σύκα Κύμης, ή ότι άλλο μας κάνει κέφι.
Ωραία γίνονται με φλούδα πορτοκαλιού (γλυκό κουταλιού) στραγγισμένη από τα πολλά σιρόπια .



Και όταν το κόψετε είναι έτσι

Posted by Picasa

Κυριακή, 20 Δεκεμβρίου 2009

ΤΟ ΜΕΝU THΣ ΕΛΕΝΗΣ Ε.

Όταν είναι καλοκαίρι, καλά... γίνονται τα ουζάκια, ή στο σκάφος, ή στο μπαλκόνι των φίλων και κουμπάρων μας.
Τώρα που χειμώνιασε τα πράγματα είναι πιο δύσκολα....
Γιαυτό ήρθε το Μενού με μέηλ.
Είναι ότι πρέπει για τις κρύες μέρες,ή και νύχτες.


________________________________________


Πατατόσουπα βελουτέ.

Την σούπα αυτή μας την σερβίρισε η αδελφή του Δημήτρη και μας άρεσε πολύ .

Τα υλικά:

4 πατάτες καθαρισμένες.
5 μέτρια καρότα
1 πράσο
1 κρεμμύδι
1 κομμάτι φρέσκο Τζίντζερ, όσο μισό καρύδι σε κομματάκια.
Μία μικρή πιπερίτσα, κόκκινη καφτερή (προαιρετική)
Λάδι και αλάτι και πιπέρι όπως συνηθίζουμε.

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα λαχανικά σε κομμάτια στην κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό όσο να σκεπασθούν καλά.
Προσθέτουμε το λάδι, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
Αλέθουμε με το μούλτι μέχρι να γίνουν όλα ένας πολτός βελουτέ.
Και αυτό είναι το αποτέλεσμα....

Η Χορτόπιτα.

Τα υλικά:

6 φύλλα πίτας ( έτοιμα, ή πλαστά)
150 γρ. τυρί άσπρο σε κομματάκια.
1 αυγό
50 γρ βούτυρο Αγνό
50 γρ βιτάμ
Λίγο λάδι.
1 κιλό σπανάκι, φρέσκο κρεμμυδάκι, πράσο, παπαρούνα, , λάπατα (ότι υπάρχει διαθέσιμο ψιλοκομμένα )
Μυρωδικά φρέσκα: άνηθο, δυόσμος, μάραθο καυκαλίθρα, μυρώνια.
Αλάτι, πιπέρι.

Εκτέλεση:

Γέμιση: Λειώνουμε το βούτυρο μαζί με το βιτάμ
Ζεματάμε και στραγγίζουμε καλά το σπανάκι.
Βάζουμε το λάδι στο τηγάνι, σοτάρουμε τα κρεμμυδάκια , τα πράσα, το σπανάκι ανακατεύοντας ελαφρά, στο τέλος προσθέτουμε τα μυρωδικά, το τυρί.
Τα αφήνουμε στο σβηστό μάτι να εξατμισθούν τα υγρά τους.
Τρίβουμε το τυρί και προσθέτουμε το τυρί.
Κρατάμε λίγο κρόκο από το αυγό στην άκρη και προσθέτουμε το υπόλοιπο στην γέμιση, προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί
Στρώνουμε τρία φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε καλά
Αδειάζουμε την γέμιση και την στρώνουμε
Προσθέτουμε τα υπόλοιπα φύλλα αφού τα βουτυρώσουμε καλά
Κόβουμε την πίτα σε τετράγωνα κομμάτια.
Προσθέτουμε τον υπόλοιπο κρόκο στο υπόλοιπο μείγμα βουτύρου, ανακατεύουμε και πασαλείβουμε την κομμένη πίτα (για να κάνει ωραίο χρώμα).
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175 για 45 λεπτά, κατεβάζουμε το ταψί στον πάτο του φούρνου και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 15 λεπτά ακόμη.

Και αυτό είναι το αποτέλεσμα.....


Μπραουνι (υγρό κέικ σοκολάτας με καρύδια).

Τα υλικά:

150 γρ κουβερτούρα
150 γρ βούτυρο,
3 αυγά
150 γρ ζάχαρη
90 γρ αλεύρι μαλακό
180 γρ καρύδια ελαφρά καβουρντισμένα και χοντροκομμένα

Εκτέλεση:

Λειώνω την σοκολάτα με το βούτυρο
Χτυπώ στο μίξερ ζάχαρη με αυγά μέχρι να ασπρίσουν
Προσθέτω το μίγμα σοκολάτας και ανακατεύω με την κουτάλα
Προσθέτω το αλεύρι με τα καρύδια μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη ζύμη
Βουτυρώνω μια φόρμα ορθογώνια 25 x 30 εκ ή αντίστοιχο στρόγγυλο ταψάκι.
Ψήνω για 25 λεπτά στους 160 οC ( πρέπει να είναι λίγο υγρό το μέσα) και το βγάζω αμέσως για να μην καεί.
Το αφήνουμε να κρυώσει, κόβουμε και σερβίρουμε.

Και αυτό είναι το αποτέλεσμα....
.............και όποιος έχει αντίρρηση, ας τα δοκιμάσει και να μας πει....




Posted by Picasa

ΓΙΟΡΤΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ...που αλλού;;;

Τώρα ζήλεψα κι εγώ και τα στολίδια του σπιτιού "βγαίνουν στη φόρα"
Το απαραίτητο καραβάκι, καθαρά Ελληνικό Έθιμο....

....τα διάφορα διακοσμητικά, μπάλες, φιόγκοι, κεριά, που δίνουν γιορταστική ατμόσφαιρα...



.....το σχετικό Αγγελάκι....
.....το ξενόφερτο δέντρο (τεχνητό είναι), στολισμένο με κάθε λογής στολίδια και φωταγωγημένο.....


.....ο σάκκος του Αη-Βασίλη, πάντα άδειος, έξω από την πόρτα, μιας και δεν έχουμε τζάκι.....
.....που ούτε κανένας κλέφτης δεν φιλοτιμήθηκε να τον κλέψει, τόσα χρόνια....
.....και αν απορείτε για το καραβάκι, σας λέω ότι είναι το περίφημο.....
..........CUTTY SHARK του 1869 , που έζησε σαν Μουσείο, μέχρι πρότινος και κατάφεραν να το κάψουν, μιας και τα δένδρα στην Αγγλία δεν παίρνουν εύκολα φωτιά.
ΕΥΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΑ ΟΜΟΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΟΥΪΣΚΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΘΥΜΙΖΕΙ....
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΛΙΟ.........xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx(αυτά είναι φιλιά, κατά την θεία Μαρίκα)

Posted by Picasa