Τρίτη, 30 Ιουνίου 2009

ΦΕΥΓΕΤΕ......ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ........

Το ξέρω ότι θα σας λείψω, αλλά καλοκαίρι ήρθε ξανά και μια μικρή απόδραση χρειάζεται.
Πήρα την εβδομαδιαία πρόβλεψη του καιρού, κλείσαμε χώρο στο "Σκύλτον", στην Αγία Παρασκευή, για το ένα σκυλάκι μας και την κοπανάμε την Πέμπτη το πρωί.

Το "Τσικάκι" μας είναι δεμένο, έτοιμο να το λύσουμε και να μας πάει.........
......σε τέτοια μέρη για μπάνιο, για μπύρες και τσιπουράκια . Φυσικά με παρέα.........
.........τον Έρικ..........
..........και τον Adam........που έχουν δικαιωματικά τη θέση τους.
Δυστυχώς οι χώροι είναι μικροί (για τόσο πληρώσαμε !!) και η Μπεμπέκα θα μένει στο "Σκυλτον", εναλλάξ με τον Adam.

Δυστυχώς , ομολογώ, ότι θα μου λείψει η παρέα, αλλά μη βάλετε και τα κλάματα.... θα γυρίσω ξανά.

Το ασύρματο internet το δοκίμασα και με την Vodafon και με την Wind, αλλά είναι πάρα πολύ αργό στην περιοχή.
Και τώρα όμως που γράφω, η Tellas σέρνεται με ταχύτητα κάτω των 600 kbps, αλλά για την τιμωρία τους που με ταλαιπώρησαν, έχω ήδη κάνει αίτηση σε άλλον πάροχο. Ελπίζω να είναι καλύτερος.
Θα το δούμε όταν γυρίσω, με το καλό........


Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009

ΤΑΞΙΔΑΚΙ ΣΕ ΒΥΣΣΙΝΟΚΤΗΜΑ (όπως ο γνωστός ΒΥΣΣΙΝΟΚΗΠΟΣ)

Μετά από την παρουσίαση της Βυσσινάδας στο μπλογκ "ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ" (δίνω το link : http://gasteroplix.blogspot.com/2009/06/blog-post_24.html ) , αποφάσισα να ψάξω για φρέσκα βύσσινα και έφθασα στην Αριδαία Πέλλης (τραβούσε η ψυχή μου και μια διαδρομή).
Μετά την συλλογή των βύσσινων από σχετικό κτήμα, κατέληξα για ουζάκι στο Λουτράκι (Πόζαρ).
Εκεί όλος ο κόσμος ήταν στην υπαίθρια "πισίνα" με το "υδρομασάζ". Το τρεχούμενο νερό έχει, χειμώνα-καλοκαίρι 37 οC .
Είχα βρεθεί εκεί και χειμώνα με θερμοκρασία περιβάλοντος -5 οC. Στην πισίνα των 37 βαθμών ήταν και μερικοί θαρραλέοι, χωρίς πρόβλημα.
Αρκετός κόσμος στο νερό...........
Κάντε κλικ στις φωτό για μεγέθυνση.......
Στην Αριδαία όμως βρήκα το "ΤΕΡΑΣ", σε μελλοντικό βενζινάδικο, όπου "ΑνοίγουμΑΙ προσεχώς νέα διεύθΗνση" και το προσθέτω σε προηγούμενη ανάρτηση με σχετικό θέμα.......

Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ "ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ"

Ξεκίνημα ανορθόδοξα, με το αποτέλεσμα πρώτα. Αν αρέσει το αποτέλεσμα τότε μπορούμε να προχωρήσουμε και στα υπόλοιπα


Σήμερα το πρωί,σερφάροντας σε μπλογκ e-φίλων, είδα στο
μπλογκ " Η Εύη μαγειρΕύη" την συνταγή για τις
"ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΤΥΡΟΠΙΤΕΣ".
Το σχήμα τους με θύμισε τα "Μακεδονικά μαντηλάκια" που
έπερνα πέρσι στη Λάρισα, καθημερινά.
"Πείραξα" λιγάκι την συνταγή της Εύης και προέκυψε
το παρακάτω κατασκεύασμα:

ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΜΑΝΤΗΛΑΚΙΑ
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΥΛΛΟ
1 1/2 φλυτζ.τσαγ. Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του απλό
1 φλυτζ.τσαγ. Φαρίνα ολικής αλέσεως
2 κουτ.τσαγ. μπέϊκιν πάουντερ
1/2 φλ.τσαγ. Ελαιόλαδο Έξτρα παρθένο
250 γραμ. Γιαούρτι στραγγιστό 2%
1 κουτ.γλυκ. Αλάτι
Πιπέρι όσο θέλουμε
2+ κουταλ.σουπ. Νερό κρύο
2 κουτ.σουπ. Ξύδι άσπρο
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
450-500 γραμ. Φέτα ή Γιδοτύρι τριμμένο στο χοντρό του τρίφτη
1 Αυγό ολόκληρο και 1 μόνο το ασπράδι
Λίγο Γάλα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
Τον κρόκο του αυγού που του πήραμε το ασπράδι
Λίγο Γάλα για την διάλυση του
Σουσάμι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Όλα τα υλικά για το φύλλο στο μπωλ του μίξερ και κτυπάμε
καλά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπώλ.
Την βάζουμε σε πιάτο, καλύπτουμε με μεμβράνη και την
αφήνουμε στο ψυγείο για μια ώρα (Φωτό)

Ενδιάμεσα βγάζουμε βόλτα τα σκυλιά μας.
Στην επιστροφή ανακατεύουμε τα υλικά της γέμισης, προσθέτοντας λίγο-λίγο γάλα,μέχρι να πλησιάσει τον πηχτό χυλό (Φωτό)

Ξαναζυμώνουμε την ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια με αλευρωμένα χέρια, την κάνουμε ρολό και την κόβουμε σε 8-10 κομμάτια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο με τον πλάστη, κάπως τετραγωνισμένο και βάζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση στο κέντρο. Διπλώνουμε το "μαντηλάκι" μας σε τετράγωνο και τα βάζουμε στη λαδόκολλα που απλώσαμε στο ταψί, με την ένωση προς τα κάτω.
Η Κα Εύη το περιγράφει πολύ καλά στο http://koukfamily-cook.blogspot.com/2009/06/blog-post_26.html .
(Φωτό)
Αλείφουμε με το μίγμα κρόκος-γάλα και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
(Στην Λάρισα είχε χοντροτριμμένο κεφαλοτύρι)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 οC με αντιστάσεις ή 160 οC αν έχουμε αντιστάσεις + αέρα, μέχρι να ροδίσουν (30-40')
Αυτό είναι το αποτέλεσμα.

Posted by Picasa

Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009

ΑΓΡΙΑΔΑ !!!!!

Και σε όποιον δεν είναι καλό παιδί, θα στείλω αυτόν.......
Αυτός είναι ο Αρχηγός (chief) ΕΡΙΚ !!!!!!!
Posted by Picasa

Πέμπτη, 25 Ιουνίου 2009

"TEΡΑΤΑ & ΣΗΜΕΙΑ" ΣΕ ΚΟΙΝΗ ΘΕΑ !!!!!!


Στο παραπάνω link μπορείτε να δήτε τον λόγο που αναρτήθηκαν οι παρακάτω φωτογραφίες.
Από διαφορα μέρη της χώρας μας και δεν είναι οι χειρότερες που βρήκα στο αρχείο μου!!!
Ο "ΑΠΟΚΕΦΑΛΗΣΜΟΣ" έγινε στα Θέρμα της Σαμοθράκης.........

Η κατατοπιστική πινακίδα με το "SPITI EPANO"ήταν στον πηγαιμό για τον Στάφυλο της Σκοπέλου
Και όταν μιλάμε για μόρφωση (κουλτούρα στην καθομιλουμένη) είμαστε στο Φεστιβάλ ΒΙΒΛΙΟΥ, στην παραλία της Θεσσαλονίκης τον Ιούνιο του 2007.
"Κουλτούρα να φύγουμε " που θα έλεγε και ο Χάρρυ Κλιν........
Εδώ όμως στην Λήμνο, μόνο οι Αγγλομαθείς δεν κατασκηνώνουν........

Σιγά-σιγά θα πέσω και σε άλλα "τέρατα" από το αρχείο μου.....
..........ΚΛΙΚ ΓΙΑ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ

ΗΛΙΟΒΑΣΙΛΕΜΑΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ !


Αν και από την φύση μου προτιμώ τις Ανατολές,
η e-φίλη μας korinoskilo, μίλησε για ηλιοβασιλέματα στην
Θεσσαλονίκη.
Παρακάτω έχω το χθεσινό, που δεν ήταν και το
καλύτερο.
Ο ήλιος είναι "ασπρουλιάρης" λόγω της αστάθειας
και της υγρασίας.


Η διασωστική ομάδα κάνει την απογευματινή περιπολία.

Κλίκ για μεγέθυνση.......



Posted by Picasa

Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΠΟΖΑΡΕΙ" 4

Το πλωτό καφέ-μπαρ "ΑΡΓΩ"

Ινδιάνοι καταληψίες μπροστά στον Λευκό Πύργο, που παίζουν LATIN (!!!!)
Και άλλοι "καταληψίες", Νέγροι αυτή την φορά , που πουλάνε τσάντες ΠΡΑΝΤΑ, ΛΟΥΪ ΒΟΥΙΤΟΝ και αλλες επωνυμοανώνυμες μαϊμούδες
Και το δεύτερο καφέ-μπαρ ΚΛΕΙΩ, από το μπαλκόνι μας. Στο βάθος το βουνό των Θεών, ο ΟΛΥΜΠΟΣ (ο μισός)
Ακολουθούν και άλλες....
Κλικ και μεγαλώνουν.........
Posted by Picasa

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΠΟΖΑΡΕΙ" 3


Έχω την κρυφή ελπίδα ότι αυτός που το έγραψε δεν είναι Έλληνας. Αλλά και οι ψευτοκουλτουριάρηδες που σίγουρα το είδανε, δεν κατάλαβαν ότι αυτός που το έγραψε χρησιμοποίησε την παθητική μετοχή του "προΐστημι"
μάλλον λόγω "αγραμματοσύνης". Ο "ΠροεστΌς" ήταν ο κοινοτάρχης, βόδια του ΚΘΒΕ

Ο Πύργος του ΟΤΕ και ο τρούλος της ΧΑΝΘ

Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
(Σχήμα "σόμπας" που λέει και ο φωτορεπόρτερ της Θεσσαλονίκης Κος Γιάννης Κυριακίδης)
Η τσιμεντένια πρόσοψη (δυστυχώς κάπου στο μέσον είναι το σπίτι μου

Θα ακολουθήσουν και άλλες.
(κλικ στις φωτό.....)



Posted by Picasa

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΠΟΖΑΡΕΙ" 2


Το ανανεωμένο συντριβάνι στο Πάρκο της ΧΑΝΘ.........
.......και με νερά που "χορεύουν"
Φίλιππος Β' ο Βασιλεύς των Μακεδόνων
Η προμετωπίδα του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (αναλυτικώτερα σε επόμενο...)
Μην χάσετε την συνέχεια.... Έχει κάτι ενδιαφέρον....

Και για περισσότερες λεπτομέρειες ....... κλικ

Posted by Picasa

Η ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ "ΠΟΖΑΡΕΙ"

"Ποζάρησε" σήμερα λίγο πριν το ηλιοβασίλεμμα

ΤΟ ΣΗΜΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΝ που λέμε
Η "ΛΟΥΟΜΕΝΗ" ΤΟΥ ΛΕΥΚΟΥ ΠΥΡΓΟΥ (.......και η ακέφαλη σκιά μου)
Ξανά η "Λουομένη" από άλλη γωνία
Φυσικά ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ Ο ΜΕΓΑΣ
.........θα ακολουθήσουν και άλλες σύντομα......

Σημείωση: Οι φωτογραφίες φουσκώνουν κάνοντας κλικ επάνω τους.

Posted by Picasa

ΣΠΑΚΑΝΟΡΥΖΟ.... (sorry ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ)

Μια που στην κατάψυξη υπήρχε Σπανάκι σε φύλλα, καθαρισμένο και ζεματισμένο, είπα να κάνω την παρακάτω δύσκολη ρετσέτα.
Ήταν σε μισόκιλα σακκουλάκια και πήρα το ένα, έτσι για μια φορά.




ΣΠΑΝΑΚΟΡΥΖΟ και όχι όπως στον τίτλο

ΥΛΙΚΑ
1/2 κιλό σπανάκι
1 φλυτζ.τσαγ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2-3 κουτ.σουπ. άνιθο ψιλοκομμένο
1 φλυτζ.τσαγ. ρύζι καρολίνα ή γλασέ
1 λεμόνι (τον χυμό)
Αλατοπίπερο
2 φλυτζ.τσαγ. νερό

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα ή χύτρα ταχύτητος σωτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά και ρίχνουμε το σπανάκι. Σωτάρουμε μαζί για 2-3' ακόμη.
Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το νερό και τον χυμό του λεμονιού.
Όταν πάρει βράση, ρίχνουμε τον άνιθο και το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
Κλείνουμε το καπάκι, χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 12-15 λεπτά στην απλή κατσαρόλα ή 5-6 λεπτά στην χυτρα από την στιγμή που θα αρχίσει το σφύριγμα της βαλβίδας ελαφρά και χαμηλώσουμε την φωτιά επίσης. Βγάζουμε την χύτρα από την φωτιά και την ανοίγουμε σε 5 λεπτά.
Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι ανάλογα μετα γούστα.


Posted by Picasa

Δευτέρα, 22 Ιουνίου 2009

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Σήμερα το πρωί, πριν την επιδρομή της Μαργαρίτας, γυρνώντας με τον Έρικ και την Μπεμπέκα (τα δύο από τα τρία σκυλάκια μου) από την πρωινή τους βόλτα, είδα τον ψαρά (για την ακρίβεια τον ψαροπώλη) της γειτονιάς μου να ξεφορτώνει ένα τελάρο με ζωντανές γαρίδες. Πράγμα σπάνιο σήμερα.
Τις λιγουρεύτηκα και του είπα να διαλέξει όσες κουνιούνται.
Έτσι πήρα την απόφαση για την συνταγή που δίνω παρακάτω.

.................. η γαριδόσαλτσα περιμένει τα μακαρόνια......

............. ήρθανε και τα μακαρόνια.........και καλή όρεξη.

ΓΑΡΙΔΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

ΥΛΙΚΑ
500 γραμμ. γαρίδες μετά το καθάρισμα (χωρίς κεφάλια-ουρές)
δεν πετάμε κεφάλια και ουρές.
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ή ψιλοκομμένες ή ολόκληρες για να τις βγάλουμε
1 καυτερή πιπεριά ή ότι καυτερό θέλουμε
2-3 κουτ.σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κουτ.γλυκ. ζάχαρη
400 γραμμ. τοματάκια κονκασέ
3-4 κουτ.σουπ. ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο κρασί λευκό
Αλάτι
500 γραμμ. σπαγγέτι Νο 6 ή 10

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τις γαρίδες βγάζοντας το ραχιαίο εντεράκι με μια φουρκέτα και τις ρίχνουμε σε νερό που βράζει για 3-4 λεπτά.
Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, κρυώνουν και κόβουμε κεφάλια και ουρές που τα ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα για να συνεχιστεί ο βρασμός. Καθαρίζουμε και το σώμα από τα "λέπια" και τα ποδαράκια, που δεν είναι λέπια αλλά σκελετός. Προσέχουμε μήπως αφήσαμε υπολείμματα από το εντεράκι.
Σε βαθύ τηγάνι ρίχνουμε το λάδι και σωτάρουμε το κρεμμύδι για 3-5 λεπτά, ρίχνοντας το σκόρδο προς το τέλος.
Προσθέτουμε τα τοματάκια να πάρουν μια βράση και σβύνουμε με το κρασί.
Τότε ρίχνουμε την πιπεριά,αλάτι,ζάχαρη,μαϊντανό και αφήνουμε να σιγοβράσουν σκεπασμένα για 30 λεπτά, για να δέσει η σάλτσα. Αν χρειαστεί προσθετουμε και λίγο νερό.
Μετά ρίχνουμε τις γαρίδες και αφήνουμε να βράσουν 7-8 λεπτά.
Η σάλτσα μας είναι έτοιμη.
Τα μακαρόνια τα βράζουμε στο νερό που έβρασαν οι γαρίδες και τα κεφάλια, αφού το σουρώσουμε, προσθέτοντας λίγο λάδι και αλάτι.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και σερβίρουμε όπως στην φωτό ή ρίχνουμε την σάλτσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε.

Σημείωση: Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένες, αλλά, αφού τις αποψύξουμε σύμφωνα με τις οδηγίες, τις ξεπλένουμε με ξυδούχο νερό, για να μη μυρίζουν αμμωνία ή ότι άλλο Ε και συντηρητικό έχουν.

Καλή σας όρεξη !
ΥΓ: Εννοείται ότι μόλις γίνανε αυτές οι δύο κατασκευές, έφυγαν τα σχετικά ταπεράκια για την Μαργαρίτα.
Σιγά που θα τα τρώγαμε όλα μόνοι μας.
Πάντα πρέπει να μοιραζόμαστε τα κατασκευάσματα μας με τους φίλους μας, έτσι για να ακούσουμε το "ΓΕΙΑ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΣΟΥ" .-


Posted by Picasa

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

Σήμερα το πρωί, η καλή φίλη Μαργαρίτα μου έφερε τις πρωτες τέσσερις μελιτζάνες που έβγαλε το "κηπάριο" της.
Στην φωτό είναι μόνο οι τρεις, γιατί η τέταρτη δεν είχε αρκετή φωτογένεια.
Επειδή δεν μπορούσαν να γίνουν κάτι άλλο, έγιναν μια μελιτζανοσαλάτα που την λένε "Αγιορείτικη", ότι δήθεν την κάνουν οι μοναχοί στο Άγιο Όρος.

Στην φωτό πλυμένες, έτοιμες για ξεφλούδισμα....

......καθαρισμένες, ετοιμες για τον φούρνο μικροκυμμάτων.........
..........και το αποτέλεσμα της συνταγής που θα γράψω παρακάτω.

ΑΓΙΟΡΕΙΤΙΚΗ ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΣΑΛΑΤΑ

ΥΛΙΚΑ
4 μέτριες μελιτζάνες
4 πιπεριές Φλωρίνης κόκκινες
1 κρεμμύδι μέτριο ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
150 γραμμ. φέτα τριμμένη με το χέρι
Μερικές ελιές για το ντεκόρ μαύρες Καλαμών (εγώ δεν είχα μαυρες)
1/3 φλ.τσαγ. λάδι
Ξύδι άσπρο
Αλάτι-πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις μελιτζάνες και τις πιπεριές μέχρι να ζαρώσουν σε δυνατό φούρνο 220-250 οC.
Τις αφήνουμε να κρυώσουν, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μικρά κυβάκια σε ένα μπωλ.
Αυτή την διαδικασία μπορούμε να την αποφύγουμε ξεφλουδίζοντας τις μελιτζάνες με τον πατατοκαθαριστή, τις κόβουμε στα δύο κατά μήκος και τις ψήνουμε στα μικροκύμματα 15 λεπτά.
Πιπεριές Φλωρίνης παίρνουμε σε βαζάκι, έτοιμες καθαρισμένες, που τις ξεπλένουμε πριν τις κοψουμε.
Τα υπόλοιπα είναι απλώς ανακάτεμα.
Ρίχνουμε κρεμμύδι,σκόρδο,λαδόξυδο,αλατοπίπερο και ανακατεύουμε καλά. Μετά την τριμμένη φέτα ή γιδοτύρι και βάζουμε το μπωλ, σκεπασμένο, στο ψυγείο για μια ώρα.
Ελιές για το ντεκόρ και έτοιμη!!

Posted by Picasa